Karlarla kaplı bembeyaz yamaçların büyüsüne kapılıp tertemiz bir doğada uçarcasına yapacağınız kayak, kış aylarının en keyif veren sporları arasındadır. Hiç kayak yapmamış olsanız bile biraz çabayla kısa bir süre sonra siz de kendinizi tepelerden aşağıya doğru keyifle süzülürken bulabilirsiniz.
Uzun yıllar önce insanların kara batmamak için ayaklarına bağladıkları ağaç parçalarıyla ilkel bir şekilde yaptıkları kayak, günümüzde kış aylarının vazgeçilmez aktivitelerinden biri haline geldi. Bir federasyonu dahi bulunan kayakta doğru malzeme ve uygun ekipman seçimi oldukça önemli. Adrenalin ve özgürlük hissinin zirvelerde de size eşlik etmesi, bu olağanüstü sporu daha da cazip kılıyor. Vücuttaki denge koordinasyonunun gelişmesine de katkı sağlayan kayak sporunu 5 yaşından itibaren herkes deneyebilir. Tabii, pistlerin dışında, ayak basılmamış kar tanelerinin üzerinde, bembeyaz örtülerle kaplı noktalarda kaymak ciddi uzmanlık istiyor. Hadi gelin, bu keyifli sporun bazı çeşitlerine birlikte göz atalım.
Adrenalin ve özgürlük hissinin zirvelerde de size eşlik etmesi,
bu olağanüstü sporu daha da cazip kılıyor.
Adrenalini İliklerinize Kadar Hissettirecek Kayak Türleri
Snowboard: Buz üzerindeki estetik hareketlerle zihinlerde yer edinen Snowboard, özellikle gençler arasında oldukça yaygın. Üstelik Snowboard’u denemek için daha önce kayak yapmış olmanıza da gerek yok. Uzunluğu 140 ile 165, genişliği ise 24 ile 27 santimetre arasında değişen bir board üzerinde yapılan bu eğlenceli aktiviteyle kış aylarınıza heyecan katabilirsiniz.
Alp Disiplini: Çıkış çizgisinden aşağıya doğru kapı denilen direkli düzeneklerden hızlı bir şekilde geçerek bitişe ulaşmak ana hedeftir. 1924 yılında Fransa’nın Chamonix kayak merkezinde düzenlenen Kış Olimpiyat Oyunları’ndan bu yana olimpik kış sporları kapsamda yer alıyor. Kayak
boyları ve malzemeler yarışma türüne ve teknik seviyeye göre farklılık gösteriyor.
Biathlon: Türkçe karşılık olarak, atışlı kayak kros olarak adlandırabileceğimiz Biathlon da olimpik bir kış sporu. Engelli parkurlarda önceden belirlenen hedeflere ateş ederek puan kazanılan bu sporda bireysel ya da takımlar halinde yarışabiliyorsunuz.
Slalom: Çeşitli bayrakların arasından sağlı sollu geçerek yol aldığınızı hayal edin. Dönemeçlerin olduğu bir parkurda keyifli bir yolculuğa dönüşen Slalomda, bayraklar arasındaki boşluklardan hata yapmadan geçebilmek gerekir.
Kayaklı Koşu: Kayak sporları içinde en tehlikesizi olan kayaklı koşu, öncelikle İskandinav ülkelerinde eğlence ve ulaşım aracı olarak ortaya çıkan bir etkinlikti. Düz ya da yamaçlı yollarda kayaklarla yapılan bir yarıştır aslında.
Kayakla Atlama: Yine Kuzey ülkelerinin hayatımıza kattığı bir spor dalıdır kayakla atlama. Adrenalin dolu bir branş olduğundan sezgi yeteneğini kullanabilmek ve dengede kalabilmek çok önemlidir. Çeşitli mesafelerdeki rampalardan aşağıya kayarken en ileri noktaya atlamak ve havalandıktan sonra mümkün olan en uzak noktaya dengeli bir şekilde inmek gerekir.
Tüm doğa sporlarında olduğu gibi kayakta da temel önlemlerin alınması hayati önem taşıyor.
Peki, Kayak Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Efsane pilot Michael Schumacher’in kayarken yaşadığı talihsiz kaza, güvenlik önlemlerini tekrar gündeme getirdi. Tüm doğa sporlarında olduğu gibi kayakta da temel önlemlerin alınması hayati önem taşıyor.
• Çeşitli vücut egzersizleri yaparak kaslarınızı ısıtın.
• Kaymaya başlamadan evvel yağlı yiyecekler tüketmeyin. Enerji ihtiyacınızı karşılayacak daha hafif bir menü seçin.
• Ağız ile boğaz kuruluğunu engellemek için burnunuzdan nefes alın.
• Ultraviyole ışığı süzen, koyu camlı gözlükler edinin. Karların güneş ışınlarını yansıttığını unutmayın.
• Kayak ekipmanlarını vücut ağırlığınızı da dikkate alarak seçin. Hareketlerinize engel olmayacak kıyafetler tercih edin.
• Pistlerdeki uyarı levhalarını dikkate alın.
Türkiye’deki Önemli Kayak Merkezleri
Bursa – Uludağ, Erzurum – Palandöken, Bolu – Kartalkaya, Kayseri – Erciyes, Bingöl – Yolçatı, Bolu – Esentepe, Kars – Sarıkamış, Elazığ – Hazarbaba, Erzincan – Bolkar, Kastamonu – Ilgaz, Gümüşhane – Zigana, Isparta – Davraz, İzmir – Bozdağ, Kartepe, Ankara – Elmadağ.