Üretimimin kontrolü ekranda… Tam da böyle bir hikayenin kahramanlarından biri olan Human-Machine Interface (HMI) ekranlar Endüstri 4.0‘ın bize getirdiği teknolojilerden biridir. Türkçe’ye ‘İnsan-Makine Ara Yüzü’ olarak çevrildi.
Bu cihaz ve yazılımlar, insan ve makine arasındaki etkileşimi sağlamak amacı ile kullanılır. Daha çok endüstriyel ortamlarda kullanıldığını biliyoruz. Endüstride zamanın ve en önemlisi hata payının en düşük olması gereken yerdir. Endüstride projenin üretim zamanını, süreçlerini ve etiketlerini takip edebilme, üretim hatlarının ve makinelerin verilerini izleyebilme imkanı sağlar. İşte bu durumda karşımıza kullanıcıya mevcut verileri anında gösterme, en hızlı şekilde eş zamanlı müdahale edebilme şansı tanıyan HMI ekranların kolaylığı ve hızı ön plana çıkarıyor
HMI ekranları, aynı zamanda ev otomasyonunda da sıkça görüyoruz. Evlerimize kadar giren HMI ekranlar örneğin ev sıcaklığını, başka odaların ışıklarını ve kapıların kilit durumu gibi birçok kontrolü tek bir ekranda yönetebilmemiz için görsel ve veri olarak haberleşme imkanı sağlıyor
Endüstride HMI serüveni bir butonla başlayıp dokunmatik ekranlara kadar ilerledi peki HMI ekranların en belirgin avantajları nelerdir?
- Kullanılan resim ve görsel simgeler kullanan kişinin hızlı algılamasını sağlar. Kullanılan alanlarda üretim maliyetlerini azaltmakla birlikte; kar seviyesini yükseltme potansiyeline sahip. Rezistif ve kapasitif dokunmatik panelleri ile fare ve klavyeye olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Rezistif ve kapasitif demişken ekranların dokunmatik panel cinsleri kullanım yerine bağlı olarak ekran seçmek kadar önemlidir. Rezistif ve kapasitif dokunmatik panelleri karşılaştırdığımızda, rezistif dokunmatik paneller; su toz gibi dış etkenlerden etkilenmez, dokunulmadığında harcadığı enerji sıfırdır, aynı anda birden fazla dokunuşu algılamaz, herhangi bir cisimle ya da parmakla dokunmanızı algılar.
Kapasitif dokunmatik paneller ise birden fazla dokunma algılamasına izin verir ve sürükleme yaparken kolaylık sağlar, rezistif ekranlara göre daha hassastır, parmakla dokunulası gerekir, rezistife göre daha fazla enerji harcar.
Özdisan Elektronik’in stoklarında yer alan Beijing DWIN markalı HMI ekran ürünlerinden bahsedecek olursak.
DWIN Teknoloji firması insan-makine etkileşimi (HMI) çözümlerine odaklanan, bünyesinde birçok özellikli HMI ekran çözümleri sunan teknolojinin yönüne göre kendini geliştiren, son yıllarda çıkardığı dahili T5L ASIC ekranlar ve bu ekranlara sağladığı güçlü destek ile birlikte programlanması kolay, kullanımı güçlü HMI ekran markası haline geldi.
Şimdi ise örnek olarak DWIN HMI ekranından bir veri gönderip o veriyi işleme yaptığım ve aslında herkesin öğreniminin başında yaptığı LED uygulaması ile DWIN markalı HMI ekranı kullanım kolaylığını görelim.
Şekil 3’te görülen HMI ekranımız 4.3 inç ekran boyutuna sahip. 480xRGBx800 çözümlü, rezistif dokunmatik ekranı bulunuyor. İçerisinde 16.7M renk barındıran, 5VDC ile çalışan VE T5L ASIC sahip DWIN markasının en çok tercih edilen boyutlu HMI ekranlarından biridir.
İlk olarak şekil 4’te görülen bağlantı elamanları yardımı ile ekranımızı bilgisayarımıza bağlayıp güç sağlıyoruz. Daha sonra Şekil 5 adım 1’de görüldüğü gibi kullanımını dwin-global.com üzerinden kolayca öğrenebileceğiniz ‘DGUS DWIN’ programı ile oluşturduğumuz klasörümüze kayıt ediyoruz.
Son adım olarak, oluşturduğumuz klasör içinde bulunan DWINSet klasörünün SD (8GB ya da 16GB) kartımıza atıp ekranımızın arkasında bulunan SD kartı soketimize takıyoruz ve 30 saniye şekil 5 (Adım 2’de) görüldüğü gibi yükleme işlemi bittiğinde ekranımız kullanıma hazır hale geliyor.
Şekil 6’da Özdisan Ar-Ge ekibi tarafından programlanan ekranımız ile ekran yanında bulunan LED’leri ekranımızdan gönderilen veri yardımı ile distribütörü olduğumuz Nuvoton işlemci ile kontrol ediyoruz.
Günümüz mühendisliğinde üretimin görselleşmesi ve üretimde insan müdahalesinin minimuma indirgemek önemlidir. Bu sebeple HMI ekranlar için gelecek daha parlak gözüküyor. Geleceğin üretim teknolojisiyle Özdisan Elektronik ile sizde yerinizi alın.