spot_img

Flex PCB (FPC) Nedir?

VURAL ARSLAN
ELEKTRONİK KART SORUMLUSU

Flex (esnek) baskı devre kartları adından da anlaşılacağı üzere esnek yapıya sahip baskı devre kartlarıdır. Küçük alanlara yerleşimi uygun ince hafif devrelerdir. Üretilecek cihazı baskı devre kartına uyacak şekilde tasarlamanın aksine devreleri elektronik cihaz veya ürüne uyacak şekilde tasarlanmasına imkan sağlayan yetenekleri nedeniyle tercih edilirler. Polimid, polyester veya FR4’ten yapılmış yalıtkan bir di-elektrik malzeme ile kapatılmış, genellikle iletken bakır metal şeritlerden oluşurlar. Kullanılan di elektrik malzeme devrenin bükülmesine, kirlenmesinin engellemesine ve yüksek sıcaklıklara dayanmasına yardımcı olur, devreyi oksidasyondan ve elektriksel kısa devrelerden korur. Kullanılan di-elektrik malzeme çeşitlerinden polimid (PI) malzeme en çok tercih edilen, polyester (PET) FR4 malzeme ise daha az görülen malzemedir.



Polimid (Polyimide): Filmler Flex PCB’lerde en çok tercih edilen alt tabaka film malzemesidir. En bilinen markalar Kapton, Rogers, Dupont’dur. Polimid film kalınlığı büyük ölçüde değişebilir ancak pratikte esnek malzemelerin çoğu, 12 ila 125 um arasındaki dar aralıklarla kalınlıklarda mevcuttur.

Polyester (PET)
: Flex PCB daha az tercih edilen alt kabaka malzemesidir. Polimidden daha ucuzdur, çok iyi mukavemete, yüksek yük taşıma kapasitesine ve düşük ağırlığa sahiptir. Plazma metalizasyonu ile lehimlenebilir hale getirilmiş ince bir alüminyum tabaka ile kaplanan PET-FPC’ler bileşenlerle donatılabilir. PET ayrıca şeffaftır ve bu nedenle cam yüzeylere uygulanabilir.

Rigid – Flex PCB’ler: Adından da anlaşılacağı gibi rigid (sert), flex (esnek) PCB’lerin bir arada kullanıldığı yapılardır. Esnek alanlar titreşimsiz direnç sağlar ve esnektir. Sert alanlar bazı bileşenleri monte etmek için kullanılır. Bu avantajlarla tasarımcılara yaratıcı devre tasarlama imkanı sunar.

Flex

Flexible PCB’ler ilk etapta Rigid PCB’lere göre pahalı görünse de Flexible PCB’lerin kullanıldığı projelerin toplam maliyeti Rigid PCB’lerin kullanıldığı projelerin toplam maliyetinden daha ucuz olabilir. Flex PCB’lerin, Rigid PCB’lere göre avantajlarını ve dezavantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Flex

Avantajları:
1-Paketleme
2-Modern tasarım özgürlüğü
3-Esneklik
4-Yüksek güvenilirlik ve uzun vadeli performans
5-Mükemmel ısı dağılımı ve lehimlenebilirlik

Dezavantajları;
1- Rigid PCB’lere göre daha maliyetlidir.
2- Kullanım sırasında daha fazla hasar riski oluşabilir.
3- Daha zor montaj süreci
4- Onarım ve yeniden işleme zorluğu

Genel üretim limitleri aşağıdaki gibidir.

Flex

Flex PCB’ler İçin Stiffeners

Flex PCB’de bulunduğu kısmı sert-katı halde tutma amacıyla eklenen parçalara Stiffener deniliyor. Amaçlardan biri Flex PCB’nin bir konnektör bağlantı yapabilmesidir. Bu sert malzemeler FR4, polimid (PI), polyester (PET), paslanmaz çelik (SUS), alüminyum olabilir. İstenilen yüzeye ve ihtiyaç kadar stiffener eklenebilir. Esnek PCB’lerin birçok avantajı vardır ancak bu kartlara bileşen eklemek / lehimlemek zordur. Stiffener kullanılarak kartın bir bölümü daha sert hale getirilir ve sertleşen bölgelere
malzeme eklemek / lehimlemek daha kolay hale gelir. PCB sertleştiricileri (Stiffeners) genellikle Flex PCB’lerin entegre bir parçası değildir. Sadece kartın belirli bir kısmına eklenirler.

Flex

Kullanım alanları:

Askeri, ulaştırma, medikal, tüketici elektroniği, otomotiv, havacılık, haberleşme vb.