spot_img

Nesnelerin İnterneti Artık Bir Ekosisteme Dönüştü

25 Temmuz 1989 yılında İstanbul Eminönü’nde doğdum. Elektronik ile çocukluk zamanlarında tanışmış bir birey olarak hobisini mesleğine dönüştürebilmiş şanslı kişilerden biriyim. Türkiye 1441. incisi olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik mühendisliğini kazandım. Okuduğum bölümü ilk 10 da Onur öğrencisi olarak bitirerek Elektrik-Elektronik mühendisi ünvanı kazandım.

2014 yılında üniversite 3.sınıfın sonunda stajım nedeni ile Özdisan Elektronik ile yollarımız kesişti. Başarılı bir stajyerlik sonrasında okulum biter bitmez 2015 yılında Özdisan Elektronik’te Ar-Ge mühendisi olarak işe başladım. Bir süre Ar-Ge mühendisi olarak çalıştıktan sonra askerlik nedeni firmamdan ayrıldım. Askerlik görevimden sonra teknolojik gelişmeleri daha yakından takip edebilmek, dijital çağın gerisinde kalmamak ve müşterilerimize hızlı ve kaliteli destek verebilmek adına yine Özdisan Elektronik bünyesinde Saha Uygulama departmanı yöneticisi olarak işe başladım. Saha Uygulama ekibi olarak Özdisan merkezde 4, İzmir ofiste 1 ve Ankara ofiste 1 mühendis olmak üzere şimdilik 6 kişilik bir ekibiz.

Elektronik ile uzaktan veya yakından ilgilenen herkesin bildiği gibi Özdisan Elektronik, elektronik malzeme distribütörlüğü yapmaktadır. Özdisan bünyesinde bulunan bütün departmanlar. ımızın temel amacı; malzeme satışına destek olmak, doğru malzemeyi doğru kullanıcı ile buluşturmaktır. İsminden de anlaşılacağı üzere biz saha ekibiyiz. Amacımız sahadaki operasyonları yönetmek ve desteklemektir. Temel olarak müşterimize 3 farklı alanda destek sağlamaktayız.

Nesnelerin İnterneti

Birinci görev alanımız, müşterilerimiz tarafından yapılan yeni tasarımlarda kullanılmak üzere elektronik malzeme önerisinde bulunmak. Dünya’da elektronik sektöründe kendi alanında söz sahibi birçok firmanın Türkiye’de temsilciliğini yapmaktayız. Temsilcisi olduğumuz markaları çok iyi tanıyoruz. Bu markalarla ilgili sık sık yurt dışında eğitimler alıyoruz. Temsilcisi olduğumuz elektronik malzemelerin tasarımı, kullanımı, yazılımı ve donanımı konusunda müşterilerimizi bilgilendiriyoruz. Tasarımın başlangıç aşamasında müşterilerimize destek vererek bu tasarımda hangi ürünün daha efektif ve faydalı olabileceği yönünde önerilerde bulunuyoruz. İkinci görev alanımız ise tasarımı tamamlanmış ve bitmiş ürünlerde olası sorunlara karşı çözüm üretebilmek. Müşterilerimizin bizim aracılığımızla tasarımlarında kullandığı elektronik malzemelerin her zaman arkasında durmaktayız. Bu süreçte herhangi bir sorunla karşılaşıldığında teknik ekiplerimizle birlikte çözüm sunarak olası tüm hataları gidermekteyiz. Müşterilerimizin tasarlamış olduğu ürünlerini veya projelerini pazara en faydalı ve en hızlı bir şekilde sunmaları için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Üçüncü görev alanımız ise teknolojiyi takip etmek ve bunları müşterilerle buluşturmak. Teknoloji ile içli dışlı bir ekibiz. Saha uygulama ekibi olarak ne bir Ar-Ge personeliyiz ne de bir satış mühendisiyiz. Müşterilerimizin “şöyle bir şey yapmak istiyorum, hangi teknolojileri kullanmalıyım?”, “projemde hangi işlemciyi seçmeliyim?”, “hangi kablosuz haberleşme protokolünü seçmeliyim ?” gibi sorularına teknolojiye bağlı olarak önerilerde bulunuyoruz. Dünyanın en önemli fuarlarına katılarak teknolojinin nabzını tutuyoruz, yeni temsilcilikler ediniyoruz. Edindiğimiz tüm bu bilgileri müşterilerimizle paylaşıyoruz. Aslında Saha Uygulama ekibi olarak bizler tasarım yapan tüm müşterilerimizin gizli Ar-Ge mühendisleriyiz.

Nesnelerin interneti ve Endüstri 4.0 kavramları, son yılların önemli teknolojileri arasında yer alıyor. Ekip olarak nesnelerin interneti konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bir ürünle ilgili bilgi almak isteyen müşterimize sadece o ürünü önermiyoruz, aynı zamanda o ürünle birlikte çalışabilecek diğer ürünler konusunda da bilgi veriyoruz. İşte biz buna nesnelerin internetinin ekosistemi diyoruz. Örneğin, uzaktan kontrol edilebilen bir kahve makinesi üretmek isteyen müşterimize o ürünün IoT tabanlı tüm teknolojik altyapısını sağlamak istiyoruz ve bu bağlamda tüm temsilciliklerimizi tanıtıyoruz.

Nesnelerin İnterneti

Bizler, müşterimiz ile ürünü belirledikten sonra tasarım aşamasından tutunda nihai ürünü oluşturana kadarki tüm süreçte müşterinin Ar-Ge’si gibi hareket ediyoruz. Müşterilerimiz ne zaman desteğe ihtiyaç duyarsa şehir fark etmeksizin hizmet sağlıyoruz. Bu tür hizmetlerimizden sonra müşterilerimiz ile aramızda iyi bir iletişim oluşuyor. Projedeki başarılarımız ve arka plandaki teknik ekibimizin çalışmalarından memnun kalan müşterilerimiz, bundan sonraki çalışmalarında da Özdisan Elektronik ile birlikte yol almak istiyorlar. Elektronik malzeme tedariğini ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki çizilmiş kartın Özdisan Elektronik’e gelerek üretilmesi, burada malzeme hâlihazırda seçilmiş oluyor. Bizler seçilmiş olan malzemelere alternatif ürünler önererek kendi temsilcisi olduğumuz ürünler ile değiştirmeye çalışıyoruz. Diğer bir senaryo ise Saha Uygulama ekibi olarak müşterilerimizin malzeme seçimi aşamasındayken onlarla birlikte hareket ederek tasarlanacak ürüne uygun malzemeler seçiyoruz.

Son zamanlarda Saha Uygulama ekibi olarak imza attığımız çok güzel projeler var. Bu projeleri almamızdaki en büyük sebep ekibimizin teknik yeterliliği ve müşterilerin her ihtiyacına cevap verilebilecek tecrübeye sahip olmasıdır. Bu kriterlerin hepsi bir araya gelince fiyat avantajı sağlayan aynı zamanda kaliteli bir ürün ortaya çıkmış oluyor.

Ekibimizde Ar-Ge mühendisliği yapmış kişiler yer alıyor. Ar-Ge personelinin izlediği yolu çok iyi biliyoruz. Bugün yeni bir kart tasarlanacağı zaman müşteri nelere dikkat eder çok iyi biliyoruz. Tüm elektronikçilerin yakından bildiği gibi şu sıralar sektörde malzeme ve teslimat sıkıntıları var. Maalesef artık sadece ürün tasarlamak yetmiyor. Ürün temin edilebiliyor mu veya tasarlanan ürün üretilebilecek mi bunların da bilinmesi gerekiyor.

ozdisan.com elektronik sektörü için çok önemli bir misyona sahip. Hem bir kütüphane hem de firmalar aradıkları ürünü rahatlıkla belirleyip satın alabiliyor. E-ticaret ekibimizin amacı ozdisan.com bünyesine her geçen gün yeni ürünler katmak. Görüyoruz ki her geçen gün yüzlerce yeni ürün ozdisan.com da müşterileri ile buluşmakta.

Bir günde hızlı teslimat ve kargo parası ödemeden Türkiye’nin her noktasına ürün gönderimi yapıyoruz. Bu avantajın farkında olan markalar uluslararası siteleri kullanmaktan ziyade bizim e-ticaret sitemizi tercih ediyor. Müşteri ziyaretlerimizde biz de teknik parametrelerden bahsederken bu platformdan destek alabiliyoruz.

Özdisan Elektronik, elektronik malzeme tedariğinde 41. yılını kutluyor. Türkiye’nin en büyük elektronik malzeme tedarikçisi konumundayız. Güç elektroniği konusunda en deneyimli kadroya sahibiz. Fakat görüyoruz ki zaman geçtikçe IoT, Endüstri 4.0, giyilebilir teknolojiler gibi yeni yeni uzmanlık alanları ortaya çıkmakta. Saha Uygulama ekip olarak bu dijital dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyoruz.

Akıllı araçların, akıllı ev sistemlerinin ve nesnelerin internetinin kullanımının artmasından dolayı küçük güçler tüketen, küçük yerler kaplayan ürünlerin ihtiyaç olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Saha Uygulama ekibi olarak bu gelişmeleri yakından takip ederek dünyadaki en iyi firmaların temsilciliğini yapıyoruz. Ekibimiz ile birlikte nesnelerin interneti ekosistemini oluşturarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek adına her gün daha çok çalışıyoruz.

Saha uygulama ekibi olarak sorumlu olduğunuz bazı markalar var. IoT ekosisteminin başında Tayvan menşeili mikroişlemci markamız Nuvoton gelmekte. Bir elektronik kartın beyni mikroişlemcidir. Biz de dünyanın en iyi firmalarından bir tanesi olan Nuvoton ile çalışıyoruz. Bunun yanında tüm kablosuz haberleşmelere destek verecek bir sistem oluşturduk. GSM modül tarafında Cavli Wireless, Bluetooth konusunda dünyada rakibi olmayan Nordic Semiconductor, Wi-Fi tarafında Ai-Thinker, anten çözümleri tarafında Linx Technolohies gibi hatırı sayılır firmaların distribütörlüğünü yapıyoruz. Böyle bir ekosistemi kurmaktaki başlıca amacımız, müşterilerimizin işlemci, haberleşme modülleri ve anten çözümleri gibi tüm elektronik malzemeleri zorluk çekmeden erişebilmesi ve kullanabilmesidir. Son çalışmalarımızın tümü sensör teknolojileri üzerine. Bir şeyleri algılama ve yorum yapma üzerine kurulu sistemlerle ilgili çalışıyoruz. Sektöründe dünyanın en büyük firması olan Amerika menşeili Maxbotix firmasının ultrasonic sensörleri ile anlaşmamız var. Uzaktan mesafe ölçmeye çalışan her firmanın yolunun geçtiği bir firma ile çalışıyoruz. Medikal, endüstriyel, otomatik, havacılık sektörlerine birçok sensör çözümü üreten Honeywell firmasının da temsilciğini yapıyoruz.

Saha Uygulama ekibi olarak kısa vadedeki hedefimiz temsilciliklerimizin sayısını arttırarak müşterilerimize daha kaliteyi çözümler sunmak iken, uzun vadedeki hedefimiz ise yeni tasarlanacak bir teknolojik kartın tüm teknolojik malzemelerinin bizim tarafımızdan sağlanması yönündedir.

Her sene teknolojik fuarlara katılım göstermeye özen gösteriyoruz. Pandemiden dolayı bu durum biraz sekteye uğradı tabi. Sektörümüzle ilgili dünyada belli başlı fuarlar var. Bunlardan bir tanesi Nürnberg de yapılan Embedded World fuarı. Bu fuarda genelde yazılım ve gömülü sistemler var. Pandemiden dolayı bir sorun olmazsa önümüzdeki yıl yine katılım sağlayacağız. Diğer katıldığımız fuar ise Electronica. Burada dünyanın en büyük firmaları ile tanışarak bünyemize neler katabiliriz, Türkiye’de bu firmalara nasıl hizmet sağlayabiliriz konusunda iş birlikleri yapıyoruz. Tüm dünyanın nabzını tuttuğu Las Vegas’da yapılan CES fuarına da ziyaretçi olarak katılıyoruz. Bu fuarda küçük ev aletlerinden otonom araçlara kadar her türlü teknoloji ile karşılaşmak mümkün. Gündemimizde sensörlerle ilgili olan Sensorsexpo fuarı yer alıyor. Bu fuara henüz katılım göstermedik ama bundan sonraki süreçlerde katılmayı planlamaktayız. Her yeni fuar bizler için yeni bir bakış açısı, yeni bir temsilcilik demek. Bu nedenle fuarlar bizler için çok büyük önem arz etmekte.