spot_img

Milenyumun Yeni Oyuncağı: Drone

Gökyüzü, ilk çağlardan itibaren insanoğlu için en büyük merak unsurlarından biri olmuştur. Son dönemde bir femonen haline gelen drone da kuşkusuz insanoğlunun gökyüzüne duyduğu merakla gelişip şimdiki halini aldı. Başlarda askeri amaçlı kullanılan drone’lar, artık pek çok farklı alanda hayatı kolaylaştırıyor. Yeni nesil teknolojilerin eklenmesiyle birlikte daha güvenli, kendini denetleyebilen, doğru sensörlere sahip akıllı drone’lar ortaya çıkıyor ve bu durum drone’ların kullanım alanlarını da genişletiyor.

İnsansız Hava Aracı tanımı savunma sanayiinde sıklıkla telaffuz ediliyor. Drone ismi askeri alandaki işlevleri ile birlikte akıllarda canlanıyor ancak gelecekte birçok alanda kullanılacak olan drone’ların ayak seslerini şimdiden duymaya başladık bile. Akıllı drone’lar, sistemlerine işlenen adrese sensörleri sayesinde ulaşıyor ve görüntü almayı başarabiliyor. Günümüzdeyse adrese giden drone, yanında sipariş de taşıyabiliyor. Avusturya hükümeti bu konuda yol gösterici bir liderlik görevi üstleniyor, hükümet postaların drone’lar tarafından taşınması konusunda ciddi bir çalışma başlattı. Yakın zamanda drone taşımacılığı Avusturya’da devreye girmiş olacak. Bu konudaki en büyük çekince ise hava koşulları. Zorlu hava koşullarında drone’ların güvenli bir şekilde ilerleyebilmesini sağlayan teknolojinin gelişmesiyle birlikte lojistikte drone kullanımı çok daha yaygın bir hale gelecektir.

Geçmişten günümüze, vazgeçilmez besin kaynağı olan tarım ürünlerinin geleceği drone’larla birlikte bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Toprağın ilaçlanması, içerisindeki minerallerin ölçülerek kontrol altında tutulması, ekinlerin takibi gibi konularda artık drone teknolojisi çiftçilerin yardımına koşuyor. Şimdilik küçük tarım alanlarında kullanılan drone’lar, yakın bir zamanda daha büyük arazilerde de kullanım alanı bulacak. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörü de elbette drone teknolojilerinden faydalanmak üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Şantiyelerde yükseklik, mesafe gibi hesaplamaların yapılması ve ilerlemelerin kontrolünün sağlanmasında daha az risk taşıdığı için drone’lar kullanılmaya başlandı bile. Metropollerin en büyük problemlerinden biri olan trafik için de drone’lardan destek alınıyor. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, bütün bir alana hakim olmak isteyen trafik ekipleri bu konuda drone’lara sıklıkla başvuruyor. Yakın bir zamanda trafik cezalarına uymayan kişiler de drone’lar aracılığıyla tespit edilecek. Sonunda da gerekli cezalar yazılacak ve sürücülere uyarılar gönderilecek. Bu alanların dışında arama – kurtarma çalışmalarında da drone’lar yoğun olarak kullanılıyor. HD kayıt alabilen ve manyetik dalgaları algılayabilen modüllerin desteğiyle bütün drone’lar arama – kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek yardımcı bir cihaza dönüşebiliyor. Bu cihazlar sensörleri sayesinde yaşamın olduğu noktaları da tespit ederek o bölgeye kurtarma ekiplerinin sevk edilmesi sürecinde başrol oynuyor.

Geçmişten günümüze, vazgeçilmez besin kaynağı olan tarım ürünlerinin geleceği drone’larla birlikte bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Toprağın ilaçlanması, içerisindeki minerallerin ölçülerek kontrol altında tutulması, ekinlerin takibi gibi konularda artık drone teknolojisi çiftçilerin yardımına koşuyor. Şimdilik küçük tarım alanlarında kullanılan drone’lar, yakın bir zamanda daha büyük arazilerde de kullanım alanı bulacak. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörü de elbette drone teknolojilerinden faydalanmak üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Şantiyelerde yükseklik, mesafe gibi hesaplamaların yapılması ve ilerlemelerin kontrolünün sağlanmasında daha az risk taşıdığı
için drone’lar kullanılmaya başlandı bile. Metropollerin en büyük problemlerinden biri olan trafik için
de drone’lardan destek alınıyor. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, bütün bir alana hakim olmak isteyen
trafik ekipleri bu konuda drone’lara sıklıkla başvuruyor. Yakın bir zamanda trafik cezalarına uymayan kişiler de drone’lar aracılığıyla tespit edilecek. Sonunda da gerekli cezalar yazılacak ve sürücülere uyarılar gönderilecek. Bu alanların dışında arama – kurtarma çalışmalarında da drone’lar yoğun
olarak kullanılıyor. HD kayıt alabilen ve manyetik dalgaları algılayabilen modüllerin desteğiyle bütün drone’lar arama – kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek yardımcı bir cihaza dönüşebiliyor. Bu cihazlar sensörleri sayesinde yaşamın olduğu noktaları da tespit ederek o bölgeye kurtarma ekiplerinin sevk edilmesi sürecinde başrol oynuyor.

Drone’lar, her zaman yeni teknolojileri benimsemenin en hızlı örneklerinden biri olan turizm endüstrisi için de mükemmel bir pazarlama aracına dönüşme yolunda. Yenilikçi ve uygun fiyatlı hava videoları ve fotoğraflar üretme olanağı, drone’ların bu endüstride heyecan yaratmasının başlıca nedenlerinden biri.
Drone’lar otel, tatil köyü ve turlar için tanıtım amaçlı video içeriği oluşturmada yoğun olarak kullanılıyor. Artık turistik bölgeler, şehirler ve hatta ülkeler açtıkları web sitelerinde drone görüntülerine yer vererek
bölgeyi ziyaret etmek isteyen kişilerin gerçekçi görüntülere ulaşmalarını sağlıyor.

Drone teknolojisi gelecekte internet erişiminin olmadığı alanlar için de çözüm olabilir. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in bu konuda da bir projesi var. Bu bölgelerde internet erişimi sağlaması öngörülen ve sürekli havada olacak olan hava araçlarını organize edecek Mark Zuckerberg’in projesinin detaylarına Internet.org sitesinden ulaşılabilir.