spot_img

Kapadokya: Güzel Atlar Ülkesinde Sonbahar Rüzgarları

Peri bacaları ve balon turlarıyla insanı bambaşka diyarlara sürükleyen Kapadokya, 1985 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ndeki yerini koruyor. Efsaneleriyle tarihsel gerçekliği günümüze yansıtan şehir, volkanik arazilerin doğayla etkileşimiyle ortaya çıkmış durumda. Çok eski dönemlerden bu yana yerleşimin olduğu ve “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya ismiyle anılan bölge, hala çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyor. Balon gezileriyle gökyüzünü, yeraltı şehirleriyle de tarihi dokuyu keşfetmek için Kapadokya’yı mutlaka görülecekler listesine ekleyin.

Nevşehir merkezine bağlı bir belde olan Göreme, ilçeye adım attığınız anda mucizevi güzelliğiyle sizi karşılıyor. Sıcak hava balonlarının gökyüzüne süzüldüğü manzarasıyla gün doğumunun görüldüğü vadilere bakan Göreme, ülkemizde bulunan en önemli açık hava müzelerinden birine de ev sahipliği yapıyor. M.S. 4. ve 13. yüzyıllar arasında manastır hayatının sembolü olan bölgede bu nedenle bolca şapel bulunuyor. Kayaların içlerinin oyulmasıyla yapılan yerleşim alanında ilk çağlardan itibaren evlerin, oturma alanlarının ve kilerlerin örneklerini görmek ve gezmek mümkün. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi, içinde bulundurduğu kiliselerin duvarlarında yer alan freskler ve geometrik süslemeleriyle de ilgi çekiyor.

Kapadokya’nın efsanelerinden birine kaynaklık eden Üç Güzeller, uçurum kenarında bulunan üç peri bacasının yer aldığı bölgedir. Aşıkların simgesi haline gelen bu peri bacalarının efsanesinde kralın güzeller güzeli kızı bir çobana aşık olarak, onunla evlenmek ister. Evliliğe izin vermeyen kral nedeniyle prensesve çoban kaçarlar. Bu sırada çocukları dünyaya gelen prenses ve çobanın, kralın adamlarından kurtulmak için yakarırlarken taşa dönüştüğü rivayet ediliyor. Çoban, prenses ve çocuklarının simgesi olan Üç Güzeller, hikayesiyle de ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Birçok efsaneye konu olmuş ve şahane manzarasıyla daha da büyüleyici hale gelmiş bölgeyi ziyaret etmeden geçmemek gerekiyor.

Kapadokya

Kapadokya manzarasının izlenebildiği en güzel yerlerden biri olan Uçhisar Kalesi, bölgenin en yüksek yeri olmasıyla tanınıyor. Bizans döneminden bu yana savunma amaçlı kullanılan kale, Türklerin de Anadolu’ya ilk geldiklerinde en fazla yaşadığı yerler arasında yer alıyor. Çok katlı ve bol pencereli bir yapı olan Uçhisar Kalesi, çok yüksek iki sivri peribacasından oluşuyor. Manzarasının yanı sıra zirvesine ulaşmak için çıkılan merdivenlerde odaları, mahzenleri ve oyma mezarlarıyla tarihe tanıklık etmeyi de sağlıyor.

Nazar boncuklarıyla dolu ağaçlarıyla Kapadokya bölgesinin bir başka simgesi olan Güvercinlik Vadisi,
güvercinlerin eski insanlar için önemini yansıtıyor. 9. yüzyıla kadar bölgede yaşayanların kayalara oyduğu yuvalar nedeniyle bu ismi alan Güvercinlik Vadisi, eski dönemlerde güvercinlerin gübrelerinin kullanılmasıyla ünleniyor. Üzüm bağlarında güvercin gübrelerinin, frekslerin alçılarında ise yumurtalarının kullanıldığı bölge, yürüyüş alanı olarak turistlerin yoğun ilgisine uğruyor. Nazar boncuklarının süslediği ağaçların dallarında dilek tutan insanlara sıkça rastlamak mümkün.

Ihlara Vadisi bölgenin en etkileyici gezi yerlerden biri olmasıyla ziyaretçilerini bambaşka bir dünyaya sürüklüyor. Oldukça dik olan yeşil vadiye inmek için doğanın yansıması haline gelmiş yeşilliklerle bezeli basamaklar kullanılırken, vadiye kuş bakışı bakmak isteyenlerse sıcak hava balonlarında yapılan turları tercih ediyor. Vadiyi yürüyerek gezmek isteyenleri Melendiz çayı eşliğinde yeşil bir doğa ve eski insanların yaşadığı evleri ve ibadet ettikleri kiliseleri tanıma şansı bekliyor. İçinde birçok gizemi ve doğal güzellikleri barındıran Ihlara Vadisi’ni mutlaka ziyaret edilecekler listesine almak gerekiyor.

Kapadokya

Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirleri ziyaretçilerine bambaşka bir deneyim vaat ediyor. Bölgenin yüzeyindeki güzellikleri beğenenleri yeraltı şehirlerinde etkileyici ve gizemli bir yolculuk bekliyor. Kapadokya’da bulunan en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu, derin kuyulardaki devasa şehirlerde çok fazla insanın barınmasıyla ünleniyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri, imkanların çok sınırlı olduğu dönemlerde yapılması ve yaşamın yeraltında sürdürülmesi sebebiyle turistler tarafından da oldukça gizemli bulunuyor.

Kapadokya

Kapadokya bölgesinde bulunan diğer yeraltı şehirleri gibi 8 katlı olduğu düşünülen Kaymaklı Yeraltı Şehri, içindeki kilisesi ve yaşam alanlarının etkileyici tasarımlarıyla yoğun ilgi görüyor. Birçok uygarlığın izlerini günümüze taşıyan şehir, her katıyla büyüleyici bir gizemin kaynağı oluyor. Kat kat gezilebilen şehrin ilk katı genellikle ahır olarak kullanılırken, ikinci katlarda ise kilise ve mezarlık yer alıyor. Üçüncü kat şarap mahzeni, yiyecek saklama alanı ve yemek alanı olarak kullanılırken dördüncü katın ise savunma oluşturmak adına daha dar yapılarak mutfak olarak tasarlandığı düşünülüyor.

Benzersiz manzarasıyla sırların keşfedilmeyi beklediği Kapadokya’yı mutlaka kuş bakışı da görmek gerekiyor. Manzarayı daha da güzelleştiren sıcak hava balonları 2 saatlik süre içerisinde bütün turistik yerleri gezebilmeyi sağlıyor. Sabah güneş doğarken havalanan balonlar, vadileri ve peri bacalarını farklı bir açıdan deneyimlemeniz için mükemmel bir seçenek.