Türkiye’de yüksek teknoloji, sanayinin her alanında önemli gelişmelerin önünü açıyor. Endüstri 4.0’ın hayata geçirilmesiyle birlikte de imalat sanayii dikkat çekici bir dönüşümün içine girdi. CNC ve üniversal tezgahları özellikle üretim için oldukça stratejik bir öneme sahip ve dokunduğu sektörleri de doğrudan etkiliyor. İstanbul Makina’yi ziyaret ederek firmanın satış sorumlusu Tansel Tokatlı ile sektörün dinamiklerini konuştuk.
Kendinizden biraz bahseder misiniz?
1985 Kırklareli Lüleburgaz doğumluyum. Trakya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum. 2011 yılında İstanbul Makina ailesi ile tanıştım ve şirkette bölge satış sorumlusu olarak çalışmaya başladım.
İstanbul Makina hakkında bilgi verir misiniz?
İstanbul Makina, 1992 yılının Kasım ayında İstanbul’da kuruldu. Bugün 30’dan fazla markanın Türkiye
distribütörlüğünü yürütüyor ve Türkiye sanayine hizmet vermeye devam ediyoruz. CNC takım tezgahları konusunda İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya veEskişehir’de satış ve satış sonrası hizmetler gerçekleştiriyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik ürün ve çözümler üretiyorsunuz?
Öncelikli olarak katma değeri yüksek olan sektörleri hedefliyoruz. Otomotiv, elektronik, kalıpçılık, beyaz eşya, inşaat, savunma, havacılık ve medikal gibi sektörlere yönelik ürün ve çözümler sunuyoruz.
“Öncelikli olarak katma değeri yüksek olan sektörleri hedefliyoruz.”
Satışını gerçekleştirdiğiniz markalar hangileri?
Japon Takisawa CNC torna tezgahı, Sodick tel ve dalma erezyon tezgahı, Quaser CNC yatay, dikey ve beş eksen işleme merkezi, Matsuura japon CNC beş eksen, yatay ve dikey işleme merkezi, Alzmetall Alman beş eksen işleme merkezleri, Awea CNC köprü tipi yatay dikey ve beş eksen işleme merkezleri, Taiwan Takisawa CNC torna tezgahları, KEN beş eksen gantry tip işleme merkezleri, Kiheung Kore CNC işleme merkezleri, KIWA Japon yatay işleme merkezleri, Okamoto Japonya CNC taşlama tezgahları, Nexturn Kore CNC kayar otomat tezgahları, Ares-Seiki CNC işleme merkezi, Palmary CNC taşlama tezgahları, Mega CNC testere tezgahları, Proth taşlama tezgahları, QuickJet CNC ve üniversal tezgahlar, Arion CNC işleme merkezleri, Microntec CNC derin delik delme tezgahları, Oscarmax dalma erezyon tezgahları, Accutec üniversal koç kafa freze tezgahları, Arix CNC otomat tezgahı, Wim derin delik delme tezgahı, Trens üniversal torna tezgahları, Pinacho düz banko CNC torna tezgahı, Mylas çok eksenli otomat tezgahları, Bost dik torna tezgahları, Tailift radyal matkap tezgahları, Phoebus Üniversal ve kalıpçı freze tezgahları gibi alanında üstün kaliteli markların satışını gerçekleştiriyoruz.
Yıllık satış verilerinizi paylaşabilir misiniz?
Takım tezgahları sektöründe son 10 yılda kalite açısından büyük bir gelişme kaydedildi. Biz de İstanbul Makina olarak yıllık satış adetlerimiz CNC ve üniversal tezgahlar olmak üzere yaklaşık 1000 adet civarında gerçekleşiyor.
Bünyenizde kaç çalışan bulunuyor?
Her biri kendi alanında uzman 100 kişilik bir ekibimiz var. Ayrıca müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek ve şirket içi verimliliği arttırabilmek için profesyonel CRM ve ERP programlarıyla da çalışmaya başladık. İleri teknoloji üreten ülkelerden Japonya ve Almanya menşeili makinaları Türk sanayicisinin hizmetine sunuyoruz.
“İleri teknoloji üreten ülkelerden Japonya ve Almanya
menşeili makinaları Türk sanayicisinin hizmetine sunuyoruz.”
Sektörünüz ve İstanbul Makina açısından 2019 yılı nasıl geçti?
Takım tezgahları sektörü sanayinin kalbi niteliğinde. Sektör olarak son 10 yılda önemli kazanımlar elde ettik. Ancak geçtiğimiz yıl dövizde yaşanan dalgalanmalar bizim sektörümüzü de etkiledi. Ancak İstanbul Makina olarak beklentilerimizin üzerinde bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim.
İstanbul Makina’nın 2020 yılından beklentileri neler?
Endüstri 4.0’ın sanayide yer almasıyla birlikte, tüm dünyada üretim teknikleri kabuk değiştiriyor. Türkiye de bu gelişme sürecinde. İstanbul Makina olarak 2020 yılı için oldukça güçlü hedefler belirledik. Ülkemizdeki ekonomik verilerin düzelmesi ile birlikte yatırım imkanları da artacaktır. Geçtiğimiz yıllara kıyasla daha verimli yatırım ortamlarının doğacağı beklentisindeyiz. Bu bağlamda Türkiye’nin makina sektöründeki liderliğimizi devam ettirip yılı rekor satış rakamlarıyla tamamlamayı hedefliyoruz.
AR-GE çalışmalarınız mevcut mu?
İstanbul Makina olarak üretici olmadığımız için AR-GE departmanımız bulunmuyor. Ancak ülkemizde distribütörlüğünü yaptığımız markalar ile birlikte yurt içi ve yurt dışında sürekli eğitim programları düzenliyoruz.
Müşterilerinize yönelik sunduğunuz destekler nelerdir?
Ülkemizdeki girişimci ekosistemini desteklemeyi önemsiyoruz. Ekonomik kalkınmanın en önemli destekçilerinden biri de sanayidir. Bu nedenle özellikle yeni kurulmuş olan genç girişimci firmaları ekonomimize kazandırabilmek için yoğun destekler veriyoruz. Mevcut müşterilerimize de ihtiyaçları doğrultusunda verimliliklerini artırmak ve ileri teknolojiyle üretim mekanizmaları oluşturmak adına
teknik personelimiz tarafından sürekli destekler sunuyoruz.
Satış sonrası hizmetlerinizden de bahseder misiniz?
27 yıldır “İyi makina iyi servis.” sloganımızla devam ediyoruz. Türkiye sanayiine ve imalatçılarına, doğru üretim teknolojilerini doğru çözümlerle sunmak için varız. Sunduğumuz ürünler ve hizmetler müşterilerimizin daha çok kazanması, büyümesi ve işlerinde fark yaratması için var. Müşterilerimizi; birlikte büyüyeceğimiz, ülkemize, çalışanlarımıza ve çevremize artı değerler katan çözüm ortakları olarak görüyoruz. Bu amaçla dünyanın en yüksek teknolojilerine sahip makinalarımızı, yetkin ve güvenilir bir servis hizmeti ile destekliyoruz.
Türkiye’nin hangi bölgelerinde satış ve satış sonrası hizmet sunuyorsunuz?
Türkiye’nin tüm bölgelerine ve 13 ülkeye satış ve satış sonrası servis hizmeti sunuyoruz.
“İstanbul Makina olarak 2020 yılı için oldukça güçlü hedefler belirledik.
Ülkemizdeki ekonomik verilerin düzelmesi ile birlikte yatırım imkanları da artacaktır.”