spot_img

Hint Okyanusu’nun Gizli Hazinesi Seyşeller

Berrak turkuaz denizi, yumuşacık kumlarla kaplı eşsiz sahilleri, bakmaya doyamayacağınız gün batımı ve eşsiz volkanik kaya oluşumları ile Hint Okyanusu’nun gizli hazinesi Seyşeller. Her mevsimi ayrı güzel Şeyseller’in tarihinden iklimine, kültüründen mutfağına kadar bütün ilgi çekici detaylarını bir araya getirdik.

Bölgenin Maldivler’den sonra en popüler takımada ülkesi olan Şeyseller 100’den fazla adadan meydana geliyor. Ülkenin başkenti ise Seyşeller’in en büyük adası Mahe’deki Victoria kasabası. Şeyseller’in yüzölçümü, 92 ada ve adacık da dahil olmak üzere yaklaşık 493 km². Ülkenin en yüksek noktası ise yine Mahe Adası’nda yer alan Morne Seychellors Tepesi ve uzunluğu yaklaşık 900 metre. Ülkenin diğer önemli adaları ise; Praslin, La Digue, Silhouette, Destroches ve Aldabra’dır. Dağlık bir araziye sahip olan bu adalar granit ve genellikle volkanik türde.

Ada, hazine avcılarının göz hapsinde

Seyşeller’in tarihi hakkında çok fazla bilgi olmasa da 1756 yılında Fransızların keşfinden önce korsanlar tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Bugün hala yüzlerce yıl öncesinden kalan gömülerin peşinde olan
hazine avcıları bu takımadalara akın ediyor. Adalarda yoğun bir Fransız etkisi gözleniyor. 1900’lerin başında Mauritius’tan ayrılarak İngilizlere geçen ada, 1976 yılında bağımsızlığını ilan ederek günümüze
de bu şekilde ulaşıyor. Fransızca ve İngilizce ülkede en yoğun olarak konuşan diller. Adanın yerlileri ise
aslen Creole ırkına mensup ve Seselwa adı verilen dili konuşuyor. Ülkede okuma-yazma oranı yaklaşık olarak %60 civarında.

Öncelikleri, sürdürülebilir turizm

Ülke ekonomisi esas olarak tarım ve turizme dayansa da ihracat da önemli bir gelir kaynağıdır. Ülkede
yetişen başlıca tarım ürünleri; muz, tatlı patates, manyok ve bunun ürünü nişasta, hindistan cevizi ve vanilyadan oluşuyor. Ülkenin en önemli endüstrisi ise; gıda endüstrisidir. Ayrıca deniz ürünleri önemli bir gelir kaynağıdır. İşçi gücünün %19’u tarımda, %20’si madencilik ve inşaatçılıkta, %14’ü kamu sektöründe ve sosyal hizmetlerde, %11’i de lokanta ve otel işletmeciliğinde istihdam ediyor. Ülke ithalat ve ihracatını daha çok Birleşik Krallık, Fransa, Güney Afrika, Yemen ve Pakistan ile gerçekleştiriyor. Başlıca ihraç ürünlerini kurutulmuş hindistancevizi içi, tarçın, sabun ve parfüm yağı, vanilya ve balık oluşturuyor. Diğer önemli gelir getiren kaynakları ise guano, kaplumbağa kabuğu, köpekbalığı yüzgeci ve balık ürünleri. Sürdürülebilir bir turizm anlayışını kitle turizmine tercih eden Seyseller, bu amaçla tabiat korumasına maksimum önem verirler. Sonuç olarak da finansal açıdan seçkin bir turist kitlesine hitap eden ada, yılda maksimum 150 bin gibi turist rakamlarına ulaşmakta, ancak yine bu alanda en çok gelir elde eden ülkelerden biri olarak anılmaktadır. Çevre temizliğine büyük önem verilen ülkede doğayı korumaya yönelik oldukça sıkı yasalar bulunuyor. Yapılacak olan yatırımlar ancak doğal yaşama zararı olmayacaksa kabul ediliyor. Türkiye’den Seyşeller ülkesine direkt uçuş bulunmuyor. Adaya ulaşım, Dubai aktarmalı olarak yapılabiliyor. İstanbul Havalimanı’ndan yaklaşık 8-9 saat süreli bir uçuşla Seyşeller’in başkenti Victoria’nın havalimanı Mahe’ye varılıyor. Başkente yaklaşık 10 km mesafede olan alandan otobüs ve taksiler ile ulaşım sağlanabiliyor.

Yıl boyu ılıman iklim

Takımadalar ekvatora çok yakın olmasına rağmen, iklim, güneydoğu alizeler sebebiyle ılıman seyrediyor. Hazirandan kasım ayına kadar bu ılık iklim devam ediyor. Mahe Adası’nda sıcaklık aşağı yukarı 24° ile 29° arasında değişiyor. Başkent Victoria ve çevresine düşen yıllık yağış miktarı yaklaşık 2300 mm kadardır. Bu rakam yüksek bölgelere gelince artıyor ve hemen hemen 3550 mm’ye kadar ulaşıyor. Ülkenin nüfusu yaklaşık 90.000 kişiden oluşuyor. Yıllık nüfus artışı %2 dolayında seyrediyor. Nüfusun yüzde 60’tan fazlası genç ve şehirlerde yaşayanlar aşağı yukarı %37 civarında. Nüfusun etnik yapısını Creoller meydana getiriyor. Creoller, Fransız asıllı olup Louisiana’da ve İspanyol asıllı olup Karayip Adaları’nda doğmuş ve buralarda yaşamış kişi anlamına geliyor. Bu karmaşık yapı ülkenin kültürüne de yansıyor.

Şeyseller mutfağının yıldızı, deniz ürünleri

Seyşeller mutfağının vazgeçilmezleri balık ve deniz ürünleridir. Bunlar sıklıkla yanında pilav ile servis ediliyor. Balık yemekleri; buharda, ızgara, muz yaprağına sarılarak, fırında, tuzda ve füme gibi pek çok farklı biçimde pişiriliyor. Ülke mutfağının bir diğer özelliği de pirinç pilavıyla servis edilen köri soslu yemeklerdir. Bunun yanı sıra hindistan cevizi, mango, ekmek ağacı meyvesi, kardonyen balığı da mutfakta önemli yere sahiptir. Tabaklar çoğunlukla taze çiçeklerle süsleniyor. Körili tavuk, hindistancevizli köri, mercimek, safranlı pilav, körili balık ve tropik meyveler en popüler yemekler arasındadır.

GÖRMEDEN DÖNMEK OLMAZ
Eşsiz doğası ve mimarisiyle karış karış gezilmesi gereken bir ülke Seyseller. Manzarası ve batı kültürünün yansımalarını rahatlıkla görebileceğiniz mimarlık harikası binalarıyla Seyseller’de mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizler için derledik:

  • Tempio Hindu
  • Clock Tower
  • Seychelles National History Museum
  • Seychelles National Botanical Gardens
  • Mission Lodge Lookout
  • Trois Freres Trail
  • Cassedent
  • French Cultual Center
  • National Library and Art Gallery