Yüz Tanıma Teknolojisi
Teknoloji aracılığıyla bir insan yüzünü tanımanın bir yolu olan yüz tanıma sistemi, bir fotoğraf veya videodaki yüz özelliklerini haritalamak için kullanılıyor. Biyometri sayesinde bir eşleşme bulabilmek adına bilgiler yüzlerin bir veritabanıyla karşılaştırılıyor. Böylelikle kişinin kimliğini doğrulamaya yardımcı oluyor. Yüz tanımanın tarihi 1960’lara kadar uzanıyor. O zamanlar, matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Woodrow Wilson Bledsoe, yüzlerin fotoğraflarını farklı sınıflandırmalara koymak için kullanılabilecek bir ölçüm sistemi geliştirdi. Bu çalışması nedeniyle Bledsoe, yüz tanıma teknolojisinin resmi olmayan babası olarak biliniyor.
Güvenlik kuvvetleri kısa süre sonra Bledsoe’nun çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. 1970’lerden 1990’lara kadar bazı firmalar kendi yüz tanıma sistemlerini geliştirdiler. Bunlar, günümüz teknolojisine kıyasla daha büyüktü, ancak bu sistemler üzerindeki çalışmalar, modern yüz tanıma programlarına giden yolu açtı. Birçoğu için 2001’i yüz tanıma teknolojisi için kilit bir yıl olarak gösteriyor. İşte o zaman güvenlik güçleri, 2001 senesinde gerçekleştirilen Super Bowl XXXV’deki kalabalığın içindeki
insanları tanımlamaya yardımcı olmak için yüz tanıma özelliğini kullandı. Aynı yıl Florida’daki Pinellas County Şerif Ofisi kendi yüz tanıma veri tabanını oluşturdu.
İnsanlar, 2015’te Windows Hello ve Android’in Güvenilir Yüzü, sayesinde yalnızca yüzlerine doğrultarak cihazlarında oturum açmaya başladılar. Apple’ın iPhone X’i, Face ID yüz tanıma teknolojisini 2017’de tanıttı.


Aslında 2011 yılında, yüz tanıma yazılımı Usame bin Ladin’in kimliğini doğruladı. 2015 yılında, Baltimore polis departmanı, Freddie Gray’in bir polis minibüsüyle nakledilirken aldığı omurilik yaralanması sonucu öldürülmesinden sonra protestolara katılanları tanımlamak için yüz tanıma özelliğini kullandılar.
Şirketlerin Yüz Tanıma Sistemin Kullanılması
Önceleri güvenlik güçlerinin elinde olan bu teknolojiler yavaş yavaş tüm insanlığa yayıldı. Tüketiciler artık akıllı telefonları ve diğer kişisel cihazlarıyla yüz tanımayı kullanıyor.
Yüz tanıma sistemleri havalimanlarına gelen ve giden insanları izlemede, bankacılıkta, otomotivde,Face ID kimlik doğrulaması sayesinde telefonunuza giriş yapmada, mağazalarda, şirketlerde ve sosyal medyada da kullanılıyor.

İnsanlar, 2015’te Windows Hello ve Android’in Güvenilir Yüzü, sayesinde yalnızca yüzlerine doğrultarak cihazlarında oturum açmaya başladılar. Apple’ın iPhone X’i, Face ID yüz tanıma teknolojisini 2017’de tanıttı. Bu teknoloji üzerinde tartışmaların en önemlisi mahremiyetti. Eleştirmenler bunun bir mahremiyet istilası olduğunu söylüyor. San Francisco, Oakland ve
Boston gibi şehirler yüz tanımayı kullanmayı yasakladı. Black Lives Matter 2020 yazında polis vahşetine karşı protesto gösterilerinden sonra Amazon, Microsoft ve IBM dahil olmak üzere birçok teknoloji devi yüz tanıma teknolojilerini artık güvenlik güçlerine satmayacaklarını açıkladı.
Kullanım Alanları
Birçok kişi ve kuruluş, yüz tanımayı pek çok farklı yerde kullanıyor. Yüz tanıma sistemlerini en çok güvenlik güçleri kullanıyor. Ayrıca yüz tanıma sistemleri havalimanlarına gelen ve giden insanları izlemede, bankacılıkta, otomotivde, Face ID kimlik doğrulaması sayesinde telefonunuza giriş yapmada, mağazalarda, şirketlerde ve sosyal medyada da kullanılıyor. Özellikle Facebook, platformuna bir fotoğraf yüklediğinizde yüzleri tespit etmek için bir algoritma kullanır. Sosyal medya şirketi, fotoğraflarınızdaki kişileri etiketlemek isteyip istemediğinizi soruyor. Evet derseniz, profillerine bir bağlantı oluşturur. Facebook yüzleri yüzde 98 doğrulukla tanıyabilir.
