spot_img

Yenilikçi Üretim Anlayışıyla Hareket Ediyoruz

Elektrik şebekesinden alınan alternatif elektrik enerjisini akülerde depolayarak, kesintisiz elektrik enerjisi sağlayan UPS’ler, uzun zamandır hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Kesintisiz güç kaynakları sektörünün başarılı oyuncusu Tescom’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Moşe Saltiel ile bir araya gelerek UPS sektörünü konuştuk. Saltiel sektörün durumunu değerlendirerek şirketin gelecek planlarını paylaştı.

1952 yılında İzmir’de doğdum, ilk ve ortaokulu İzmir’de okuduktan sonra liseyi ve yüksek tahsilimi yurtdışında tamamladım. Elektronik ön lisans mezunuyum, Motorola askeri cihaz üretimi tesislerinde 2 yıl QC ve AR-GE bölümlerinde çalıştım. Halen 1980 yılında kurucu ortağı olduğum Tescom’da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür olarak çalışıyorum, aslen elektronik olan mesleğimi maalesef yalnızca idareci olarak en iyi şekilde yapmaya gayret ediyorum.

1980 yılında kurduğumuz Tescom, Türkiye elektronik piyasasında her zaman ilkleri ve en kaliteli ürünleri geliştiren ve üreten kuruluş olarak nam saldı. Bugüne kadar ürettiğimiz yüzbinlerce ürün Türkiye’nin de dahil olduğu 40’ı aşkın ülkede halen kullanıcılarımıza hizmet etmeyi sürdürüyor.
Kesintisiz güç kaynağı pazarının duayen firması olarak bilinen Tescom’da 250 kişilik bir ekiple çalışıyoruz.

1999 yılında Davut ve Mustafa Yurttaş halen İnform’un sahipleriyken bizden ürün almaya başladı. Onlara özellikle sonradan efsane olarak adlandırılan SAVER ve SAVER PLUS serisi tek faz çıkışlı trafolu cihazlarla, 3 fazlı Piramit serisi trafolu cihazları vermeye başladık. 2001 – 2002 yıllarında ara verildi, 2003 yılında yine Davut Bey’in teklifi ile Tescom’un %25 hissesini Davut ve Mustafa Yurttaş kardeşlere
devrederek bir sinerji yarattık, böylece 2016 yılına kadar geldik. 2016 yılında ise Yurttaş kardeşler Tescom’un %50 hissedarı oldular.

Tescom yukarıda da bahsettiğim gibi kesintisiz güç kaynağı sektörünün duayen firması sayılıyor ve konumuz olan güvenilir kesintisiz ve GES enerji sistemleri üretici firmalarından biri olduğumuz için enerji ile ilgili bütün sektörlerde ürünlerimiz bulunuyor. Belli başlı olanlar: sağlık, savunma sanayi,
haberleşme (telekom), bacalı – bacasız sanayi, IT, data center, solar sulama, hybrid enerji çözümleri, on-grid ve off-grid güneş enerjisi, redresörler, frekans converterler.

Solar enerji alanında, ağırlıklı olarak kendi ürünümüz olan “Hybrid Kesintisiz Güç Kaynakları” ile yapılan
çalışmalarımız ağırlık taşıyor. Bu ürünlerin ihracatında, dünyadaki benzerleri çok kısıtlı olduğu için lider pozisyondaki Tescom daha başarılı görülüyor, son olarak Togo’da TESCOM kurduğumuz 300KVA Hybrid UPS ve 200kWpeak MPPT’ler bir köyü besliyor. Büyük çapta on-grid projeler yerine küçük boyutlardaki projelere teklif vermeyi tercih ediyoruz.

Dünyada şu anda küçük ölçekli UPS (1kVA – 20kV ) alımlarında ciddi bir düşüş gözlemlenirken orta ve büyük boy segmentte ise ciddi artışlar söz konusu oldu. Özellikle DATA Center işlerinde modular UPS topolojileri öne çıkıyor ancak piyasa halen bu ürünleri ciddi olarak tanımış ve tanımlamış değil. Bu durum bazı durumlarda firmalara ciddi zorluklar çıkarıyor. Özellikle 3 faz giriş 3 faz çıkış piyasası 3L (3 seviyeli evirici ve doğrultucu) teknolojisine dönüyor, bunun nedeni ise verim ve performansın ciddi şekilde artması. Çıkış güç faktörlerindeyse unity pF yani diğer bir deyişle pF=1 veya VA=W olarak talepler artmaya başladı.

Tescom olarak Türk sermayeli UPS üreticileri arasında 1 numara olmaya devam ediyoruz ve toplam UPS pazarının da %15’ine sahip olduğumuza inanıyoruz.

Üretimimizin %30’unu ihraç ediyoruz, toplam 40 ülkede temsilciliğimiz var. 2017 yılında 48 ülkeye doğrudan ihracat gerçekleştirdik.

2017 yılı toplam kapanışımız; 83 milyon TL. 2018 hedefimizi ise;147 milyon TL olarak belirledik. Ocak – Mart 2018’in 2017’ye oranı %169,4, 2018’in 2016’ya oranı ise %110’dır.

Tescom üretimi UPS’lerin en önemli özelliği; kalitesi, ürünlerinde en son teknolojiyi kullanması ve AR-GE’sinin gücüdür. Şirketin üç kurucu ortağından ikisi halen AR-GE’nin başında ve 25 kişilik ekibin liderliğini yapıyor. Bu da ürün kalitesine pozitif olarak yansıyor. Yapılan hesaplamalarda ortaya çıkan
üretilen cihazların MTBF değerleri bunun en iyi kanıtıdır.

1983 yılından beri ürettiğimiz UPS’lerin satış sonrası servisleri, ülke çapındaki 25’ten fazla çözüm ortağımız ve kendi servis noktalarımızla ülkenin her noktasına çok hızlı bir şekilde ulaşıp müşteri memnuniyetini sağlamak için 7/24 çalışıyoruz.

02 Mayıs 2017 tarihinden bu yana Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı 455. AR-GE Merkezi olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2016 yılında 1.979.875 TL olan AR-GE harcamalarımızı 2017 yılında 3.244.193 TL’ye yükselttik. Ayrıca 2016 yılında AR-GE sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen ciromuzun toplam ciromuza oranı %3,48 iken 2017 yılında bu oranı %10,41 seviyelerine yükselttik. 2018 yılında bu oranı %15 mertebelerine çıkartma hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. AR-GE süreçlerimiz özetle şu şekilde işliyor; önerilen fikirler, AR-GE Merkezi Koordinatörü tarafından ön
değerlendirmeden geçiriliyor. Önerilen fikirler içerisinde AR-GE niteliği taşıyan potansiyel projeler aşağıda belirtilen konulara göre sınıflandırılıyor:
1- Yeni teknolojilerin uygulanması
2- Müşteri istekleri doğrultusunda yeni ürünler
3- Yeni pazarlar ve sektörler
4- İyileştirme

Bu konuların sınıflandırılmasının ardından aşağıda belirtilen süreç ve etüt çalışmaları ile ön değerlendirme sonlandırılıyor;
● Proje AR-GE süreçleri analizi,
● Teknik yapılabilirlik etüdü,
● Ekonomik yapılabilirlik etüdü,
● Teklif / fiyat belirleme çalışması,
● Sözleşme süreci AR-GE proje uygulama süreci ise şu başlıklar altında özetleniyor;
● Teorik-Literatür araştırma ve tasarım süreçlerinin planlaması,
● Proses tasarımı,
● Simülasyon,
● (Gerekli Görüldüğü Takdirde) Patent süreci,
● Prototip üretimi ve proses doğrulama,
● Proses imalatı,
● Pilot tesisin kurulması,
● Ön seri üretim ve saha testleri
● Seri üretim onayı

Yenilikçi olanın rekabete yön verdiği günümüzde Tescom olarak “yenilikçi” yaklaşımlarla pazara
yeni ürün ve hizmetler sunmayı ilke edindik. Son yıllarda artan enerji maliyetleri, yüksek verimli
elektrik elektronik cihazların kullanım zorunluluğuyla en son teknoloji olarak adlandırılan 3L (Three Level) topolojisi geliştirildi. 3L ürünler, kullanılan malzeme boyutlarının küçük olması sonucu trafo kullanılmaması sebebiyle demir ve bakır kayıplarını daha aza indirgeyen, böylelikle hem yüksek
verime sahip hem de ekonomiye ve doğaya katkıları bakımından çevreci özelliğe sahip bir üründür. Buna ilave olarak ekonomik ve ekolojik güç seçeneği sunduğumuz solar hibrit teknolojisine sahip ürünlerimiz ve 900 kVA gücün 2 m2’den daha küçük bir alana sığdırılmasını sağlayan kompakt modüler cihazlarımız ortaya çıkarttığımız yenilikçi ürünlere örnek teşkil ediyor.

Önümüzdeki dönemde nesnelerin interneti ve Endüstri 4.0 konularına hizmet verecek olan merkezi izleme sistemini devreye alıp çağrı merkezi ile müşterilerimize verdiğimiz hizmet kalitesini arttırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda bir adet TÜBİTAK projesine başladık ve buna bağlı projeleri ise devreye almayı hedefliyoruz.

Geçmiş her zaman derslerle doludur, gelecek ise her zaman kaygılar içerir. Dersler çıkartacak kadar uzun bir mazisi olan Tescom, kaygılar içeren gelecekte çözüm odaklı stratejileriyle sektörde lider kurum olma özelliğini sürdürmeye devam edecektir.