Hidrolik, biyokütle, güneş, rüzgar ve jeotarmal enerjisi kaynaklarından oluşan, tükenmeyen ve çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji, hem ülkemizde hem de dünyada önemli potansiyele sahip. Gün geçtikçe önemi daha artan yenilenebilir enerji konusunda pek çok ülkede farkındalık artarak önemli adımlar atılıyor. Daha yaşanılabilir bir dünya için harekete geçen ve yenilebilir enerjide öne çıkan ülkeleri sizler için mercek altın altına aldık.
Almanya
Avrupa’nın en fazla enerji tüketen ülkesi Almanya, toplam elektrik üretiminin büyük kısmını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da kömür halen en önemli enerji kaynaklarından birisi olsa da yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi de giderek artıyor. Yeşil elektrik 2015 yılında yüzde 13’le rüzgar gücünden, yüzde 7 ile biyokütleden ve yüzde 6 ile de fotovoltaikten (güneş ışığını elektriğe dönüştüren sistem) elde edildi. Su gücünün, yenilenebilir enerjideki payı yüzde 3 ve evsel atıkların payı da yüzde 1 olarak belirlendi. Almanya güneş panelleri ile enerji üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor. Ülke günlük elektrik ihtiyacının yüzde 78’ini güneş enerjisi ile karşılıyor.
Çin
Dünyanın en kalabalık ülkelerinin başında gelen Çin, yenilenebilir enerji alanında da yaptğı yatırımlarla lider konumda. Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) yayınladığı “Çin’in Küresel
Yenilebilir Büyümesi” adlı rapora göre Çin, 2016 yılında bir önceki yıla göre, yurtdışındaki yenilebilir enerji ve ilgili teknoloji yatırımlarını yüzde 60 artırdı. Çin ayrıca yenilebilir enerji sektöründeki istihdam verilerinde de liderliğe devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı Dünya Enerji Görünümü 2016 raporuna göre, küreselde yenilebilir enerji sektöründe istihdam edilen 8.1 milyon insanın 3.5 milyonu Çin tarafından istihdam ediliyor. Çin 2016 yılı itibariyle, güneş enerjisi üretiminde dünya lideri.
Kosta Rika
Orta Amerika’nın en gelişmiş ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan Kosta Rika, doğasıyla da görenleri hayran bırakıyor. Bu kadar güzel bir doğaya sahip olan ülke, temiz ve yenilenebilir enerji kullanımını bir devlet politikası olarak da uyguluyor. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından sürdürülebilir çevre politikaları konularında örnek gösterilen bir ülke oldu. Ülke enerji ihtiyacının tamamına yakınını hidroelektrik, jeotermal, güneş, rüzgar kaynaklarını kullanarak karşılıyor. 2021’de sıfır karbon salınımına ulaşmayı hedefleyen Kosta Rika, kendi ürettiği elektriğin büyük bir kısmını çevre dostu 4 hidroelektrik santralden karşılıyor. Kosta Rika Elektrik Enstitüsü (ICE) tarafından verilen bilgilere göre, 2016 yılında yenilenebilir enerjiyle ülkenin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 98,1’i
karşılandı. 4,9 milyon nüfusa sahip ülkenin elektriği çoğunlukla birçok nehir ve mevsimlik yağışla beslenen hidroelektrik enerji santrallerinden sağlandı. Ayrıca jeotermal enerji tesisleri ve rüzgar tribünleri üretimde öne çıkarken güneş ve biyokütle enerjisi ufak ama gelişmekte olan bir katkıda bulundu. 2016 yılının başından itibaren toplam 150 gün, elektrik ihtiyacı için sadece yenilenebilir enerji kullanıldı.
İsveç
Yenilenebilir enerjide önemli adımlar atan İsveç, enerji devrimi kapsamında nükleer enerji santrallerini kapatacak. Ayrıca İsveç, 2040 yılına kadar enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeyi hedefliyor. İsveç enerjisini kömür, petrol gibi fosil enerji kaynaklarından değil, sadece rüzgar, güneş enerjisi ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ilk ülke olmayı hedefliyor. 2016 yılında sadece güneş enerjisine 2015 yılının 800 katı yatırım yaptı. Ülkenin fosil kaynaklı enerjiden tamamen kurtulmak için takvimi belli değil ancak İsveç hükümeti, başkent Stockholm’un 2050 yılına kadar hiçbir fosil enerji kaynağının kullanılmayacağı bir şehir olacağını açıkladı. Ülke nükleer enerji santrallerini de kapatmayı planlıyor. İsveç’te, evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde edilen biyogaz, hem ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanılıyor. Nüfusu 10 milyona yakın ülkede, evlerde oluşan çöplerin yüzde 99’u elektrik üretimi için kullanılıyor, kalan yüzde 1’lik kısım ise tarımsal gübre amaçlı değerlendiriliyor.
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika’nın yenilenebilir enerjideki performansı günden güne yükseliyor. Ülkede her 2 dakikada bir güneş paneli kuruluyor. ABD, güneş enerjisi üretiminde dünyada 5. sırada, rüzgar enerjisi üretiminde ise 2. sırada yer alıyor. 2016 yılında ABD rüzgar enerjisi kapasitesi yüzde 19 oranında arttı ve ülkenin en büyük yenilenebilir enerji kaynağı hidroelektrik alanının üzerine çıkarak toplam enerji üretim kapasitesinin yüzde 5,5’ine ulaştı.