spot_img

Wi-Fi Modül MCU’lar

WiFi modül MCU’lar herhangi bir mikro denetleyicinin WiFi ağınıza erişmesini sağlayabilen TCP/IP protokolüne sahip modüllerdir. WiFi modülleri, elektronik sistemleri kablosuz olarak internete bağlıyor. Elektronik devrelerde WiFi modülleriyle sistem internete bağlanır ve böylelikle IoT projelerinde kullanılmalarına olanak sağlar. Bu modüller ile sensörlerden veriler alınıp internet üzerinden bu veriler paylaşılabilir, bilgisayar veya akıllı telefon ile sistem kontrol edilebilir. Bunun dışında doğrudan kişiye ait bir modem veya akıllı telefonun WiFi noktası olarak kullanarak sistemin kontrolü sağlanabilir. WiFi modüllerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Herhangi bir WiFi modülüyle çeşitli akıllı ev sistemleri oluşturulabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse oda lambası, masa lambası, kapı kilidi, alarm, müzik çalar, evdeki hava durumunun uzaktan takip edilmesi, klima, televizyon gibi ev eşyalarının WiFi üzerinden kontrol edilebilmesi gibi birçok olanağa WiFi modülleriyle sahip olunabilmektedir. Robotların veya herhangi bir elektronik sistemin içerisinde yer alan çeşitli sensörler yardımıyla alınan veriler, cep telefonundan veya bilgisayar üzerinden bu modüller kullanılarak görüntülenebilir. Yine WiFi modülleri ile herhangi bir internet sitesi üzerinden datalar alınabilir. Giyilebilir teknolojilerde, modern tarımda ve askeri alanlarda da WiFi modüllerinin kullanıldığı çok sayıda proje mevcuttur.

Wi-Fi Modül

HopeRF firmasının HM-WF8266 kodlu bir WiFi modülü bulunmaktadır. HM-WF8266 modülü bir WiFi noktası gibi kullanılabilir. Modüle bir isim ve bir şifre atanarak akıllı telefon, bilgisayar, tablet gibi cihazların WiFi ağ menülerinden modül görüntülenebilir ve oluşturulan şifre girilerek modül ile cihaz arasında bağlantı kurulabilir. Bunun dışında HM-WF8266 kodlu modül ile kullanıcı adı ve şifresi bilinen herhangi bir modeme bağlanılabilir. Ayrıca akıllı telefonlar da tıpkı modemler gibi WiFi noktası olarak kullanılarak modül ile arasında bağlantı kurabilir. HopeRF firmasının HM-WF8266 kodlu 2.4 GHz’lik kablosuz alıcı verici WiFi modülünün bazı özellikleri alttaki gibidir;

Wi-Fi Modül
Modülün görüntüsü;
Modülün ürettiği IP adresine
NUC029L bordu kullanılarak
gönderilen data;
  • STA/AP/STA+AP çalışma modlarını destekler,
  • UTRT/GPIO/ADC/PWM/IIC destekler,
  • Yüksek hassasiyetli 10 bit dahili ADC,
  • Seri local güncelleme ve uzaktan aygıt yazılımını yükseltme (FOTA) desteği,
  • Gömülü LWIP protokolü,
  • WPA/WPA2 güvenlik mekanizması,
  • WEP/TKIP/AES şifreleme türü,
  • IPv4/TCP/UDP/HTTP/FTP/MQTT ağ protokolü.

    HM-WF8266 modülü Arduino ve Nuvoton gibi firmaların mikro denetleyicileri ile programlanabilir. Modül 3.3V ile çalışır. Modülün beslemesi dışarıdan veya mikro denetleyici üzerinden yapılabilir. Modül üzerinde yer alan Rx ve Tx pinleri kullanılarak UART haberleşme protokolü ile modülün programlanması yapılır. Modül üzerinde yer alan Rx pini işlemcinin Tx pinine, modül üzerinde yer alan Tx pini ise işlemcinin Rx
    pinine bağlanır. HM-WF8266 modülü, UART haberleşmesiyle gönderilen AT komutları ile kontrol edilir.
    HM-WF8266 WiFi modülüne ilk başta “AT” komutu göndeririz. Eğer bağlantılarımızda bir sorun yok
    ise modül OK yanıtı verir. Modülü resetlemek için kullanılan komut “AT+RST”dir. Modüle isim ve şifre atamak için “AT+CWSAP”, modülün çalışma modunu belirlemek için “AT+CWMODE” gibi çeşitli işlevleri olan çok sayıda AT komutu bulunuyor.
Wi-Fi Modül
Arduino için kullanılabilecek bir mobil uygulama menüsü oluşturma örneği;

HM-WF8266 WiFi modül MCU’sunu Arduino ile kullanmak için oluşturulmuş çok sayıda mobil uygulama ve web sitesi bulunuyor. Ayrıca yine Arduino ile modülü kontrol etmek için yazılan çeşitli kütüphaneler de var. Bu mobil uygulamalar veya web siteleriyle, kullanıcılar tarafından, modülü Arduino ile uyumlu kullanabilmesini sağlayabileceği menüler oluşturabilir. Menülere çeşitli butonlar, siviçler, joystickler ve RGB renk butonları gibi çok sayıda özellik eklenebilmektedir. WiFi modülleri, AT komutları ile modülden alınan bir IP adresinde, HTML kodlarıyla yapılmış menüler oluşturulabilir. Bu IP adresine mesajlar gönderilebilir. IP adresinde HTML kodlarla oluşturulmuş olan menüye eklenen butonlar veya bir takım farklı özellikler modülün çeşitli işlevleri gerçekleştirmesine olanak sağlar. Özdisan Elektronik, Nuvoton marka Nuc029L işlemcisini kullanarak modül ile ilgili iki ayrı örnek kod hazırladı. Bu örnek kodların ilki modüle bir isim ve şifre atayarak WiFi bağlantısı bulunan herhangi bir cihaz ile modülün bağlantı kurmasına olanak sağlıyor. Hazırlanan ikinci örnek kod ise modülün, herhangi bir WiFi noktasıyla bağlantı kurmasına mkan tanıyor. Bu örnek kod ile modülün ürettiği bir IP adresine veri gönderilebiliyor. Örnek kodlara Özdisan Teknik Kütüphanesi’nden ulaşılabilir.