Şehrin gürültüsünden, iş hayatının stresinden uzaklaşarak kendinizi dinleyebileceğiniz bir aktiviteye ihtiyacınız varsa, dalış sporunu mutlaka denemelisiniz. Derin suların altında, uçsuz bucaksız bir sessizliğin içinde kısa sürede arınmış hissedecek ve şehre yenilenerek döneceksiniz. Aletli dalış sporu olan scuba sporunun inceliklerini, Türkiye’de bu spor için en uygun noktaları ve ihtiyaç duyabileceğiniz ekipmanları sizler için bir araya getirdik.
Kökeni çok eskilere dayanan dalış sporu, ilk zamanlar batan gemilerdeki hazineleri karaya çıkarmak için kullanılırken zamanla bir hobiye ve bir mesleğe dönüştü. Özellikle özgürlüğüne düşkün ve macera sever kişilerin tercihi olan dalış sporu herhangi bir özel yetenek gerektirmeyişiyle de cazip bir kaçış aktivitesi oluyor. Yeni dalmaya başlayanların suyun altında yüzebilmeleri ve ekipmanlara alışmaları biraz zaman alabiliyor. Dalış esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar iyi kavrandığında ise her dalış yeni bir maceraya dönüşebiliyor. Dalışlarda acemiliği geride bırakanlar ise bu işin ikinci adımı olan su altı fotoğrafçılığına başlıyor.
Dalış İçin Gerekli Ekipmanlar
Dalış Tüpü: Dalış tüpleri, havanın su altında depolanmasını sağlar. Tüpler alüminyum ve çelik tüp olmak üzere iki çeşittir. Alüminyum tüpler çelik tüplere göre karada daha hafiftirler. Taşıması ve
bakımı daha kolaydır. Hacimleri 3 ile 16 litre arasında değişir. İçlerinde, yaygın olarak bilinenin aksine sadece oksijen değil, soluduğumuz azot, oksijen ve diğer gazlardan oluşan hava bulunur. Bu nedenle kullanılan tüplere “oksijen tüpü” demek yanlış bir kullanımdır.
Denge Yeleği: Denge yeleği bir tür cekete benzer. Dalış tüpü, bu denge yeleğine bağlanır. Denge yeleğinin çalışma prensibi denizaltılara benzer.
Regülatör: Regülatörler, tüpteki yüksek basınçlı havayı solunabilecek basınca indirgeyerek rahat ve güvenli soluma sağlarlar. Regülatörlere ayrıca üzerinde derinlik ve hava basınç göstergesi olan bir konsol, denge yeleği hortumu ve yedek hava kaynağı monte edilir. Bu yelek, oluşabilecek kazaları
engellemek için çok emniyetli bir malzemedir.
Şnorkel: Şnorkel hava kontrolünü sağlayan yumuşak dokuya sahip, kıvrılabilen boru şeklindedir. Şnorkel, dalış noktalarına ulaşmak, hava sarfiyatını azaltmak için üretilmiştir. İyi bir şnorkel, yumuşak kıvrımlı olmalı, boyu ortalama 40 cm olmalıdır.
Palet: Dalışta suyun dibinde rahat hareket etme ve ivme kazandırması amaçlı kullanılır. Suyun altında kolay hareket ve nötr yüzerlik kontrolünün yapılmasını sağlar. Tüplü dalış yapanlar açık paletleri tercih ederler. Derin dalışlarda ayaklar üşüdüğü için kullanılır.
Türkiye’nin En İyi 5 Dalış Noktası
Kaş Flying Fish – Antalya
Kaş’ın Türkiye’nin Kızıldeniz’i olarak anılmasının en önemli etkenlerden biri olan Flying Fish popüler bir dalış noktasıdır. Ülkemizde nesli tehlike altındaki türler içinde yer alan orfoz ve lahozları görebilmek için en doğru nokta olan bölge aynı zamanda Caretta Caretta’ların da uğrak noktasıdır. Meis Adası ile Kaş arasında yer alan resifin üstü 6-7 metre, derinlik ise 75 metre ya da daha fazladır. Temiz ve oldukça berrak su yapısı, sualtı fotoğrafçıları ve videocularını özellikle çeker. Buradaki dalışlarda her türlü sürprize açık konumdasınızdır; bir vatoz ya da Caretta Caretta her an kadrajınıza takılabilir.
Bodrum Büyük Resif – Muğla
Bodrum’un en popüler dalış noktalarından biridir. Tecrübeli ve başlangıç seviyesindeki lisanslı dalgıçlar için uygundur. Bodrum’dan açıldıktan sadece 15 dakika sonra ulaşılan Büyük Resif’in üst kısmı yaklaşık 4 metreden başlar ve 28-32 metreye kadar derinleşir. Büyük Resif’in sığ noktalarında ahtapot, karagöz; iskorpitler dalgıçlara eşlik ederken; derinlere indikçe akya, orfoz, lahos, sinarit ve mürenler ile karşılaşılır. Duvar boyunca meydana gelen sünger oluşumları büyüleyicidir.
Masmavi denizin huzur veren sularında,
görsel bir şölene dönüşen maceranın adı; dalış.
Fethiye Afkule – Muğla
Afkule ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir dalış noktasıdır. Maksimum derinliği 50 metre civarında olan Afkule, Fethiye’deki en iyi dalış mekanı olarak kabul ediliyor. Mağaranın içerisinden spiraller çizerek aşağıya inildiğinde mağara içinde oluşan yumuşak mercan, trompet anemonları, marul mercan, deniz patlıcanı ve farklı formlarda dantel mercanlar daha iyi görülebiliyor.
Ayvalık Deli Mehmet – Balıkesir
Türkiye’nin bilinen en iyi dalış noktalarından biri olan Deli Mehmet, dalışa başlayanların dalmayı hayal
ettiği yerlerin başında geliyor. Ancak derin bir dalış noktası olması sebebi ile ileri derecede dalış deneyimine sahip dalıcılara ev sahipliği yapıyor. Deli Mehmet, 45 metre civarından 19 metreye kadar olan iki ayrı sualtı tepesinden oluşuyor. Gorgonia adı verilen kırmızı mercanları sayesinde kırmızının ve morun türlü tonlarıyla eşsiz bir manzara ortaya çıkıyor.
Kalkan açıkları – Antalya
Sakarya batığı ile İngiliz kargo gemisi batığı olmak üzere iki çekim merkezini bir arada bulabileceğiniz Kalkan açıkları, sualtı bitkileri yönünden oldukça zengin. Kanyon biçiminde bir yarıktan aşağı inildiğinde içerisinde her tür balığın yaşadığı bu batıklara ulaşılabiliyor. Batıklar 15 ile 65 metre arası derinlikte yer alıyor. Her seviyeden dalgıca uygun dalış seçenekleri sunan Kalkan, sualtı sıcaklığının yılın 12 ayı boyunca dalışa uygun olması nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor.