spot_img

Ses Entegrelerinde Yeni Bir Dönem

Hangimiz Siri ile sohbet etmedik veya hangimiz Cortana’yı denemedik? Ya da hangimiz Google
Duplex’e bir şeyler sormadık? Tahmin etmek kolay, neredeyse hepimiz bunlar veya bunlara benzer interaktif cevap verebilen sistemler ile tanıştık. İşin ses analizi kısmını değil de, doğrudan sesin kulağımıza gelmesine olanak sağlayan donanımı masaya yatıracağız. Nuvoton, Özdisan Elektronik’in son
zamanlarda bünyesine katmış olduğu önemli markalardan bir tanesi. Bir önceki yazımızda Nuvoton markasının işlemci tarafındaki güçlerine değinmiştik. Bu yazımızda ise Nuvoton markasının donanımsal ses entegrelerinden bahsedeceğiz. Nuvoton 2008 yılında Winbond Elektronik’ten ayrıldıktan sonra kendini işlemci ve ses tarafında güçlendirmiş bir firma. Ses entegreleri tarafında AECQ100 Otomotiv Sertifikası mevcut. Kullanımında dışarıya ses verebilen cihazların çoğunda Nuvoton markasını görmek mümkün. Dünya çapında 1 milyarın üzerinde üründe Nuvoton ses ürünlerini görebilirsiniz. Fortune 500 firmaları da Nuvoton ürünlerini seçerek müşterilere kaliteli bir hizmet sağlıyor. Nuvoton’un bünyesinde; otomotiv, bilgisayar, endüstri veya tüketici elektroniğine yönelik ürünler yer alıyor.

Marka, ses anlamında önemli referanslar barındırıyor. Bunlardan en çok bilinenleri Dell, Google, Intel,
Microsoft gibi firmalar. Bu şu anlama geliyor; bilgisayarlarımızda Nuvoton ürünlerinin bulunma ihtimali çok yüksek. Nuvoton ses alanında bir çığır açarak, geleneksel çözümlerin dışında bir sistem geliştirdi. ARM Cortex mimarisindeki işlemcilerin içerisine ses kısmını yerleştirerek donanımsal olarak güçlü bir ses entegresi oluşturdular. Bu entegre çözüm, ses entegreleri içerisine algoritma yazılarak istenilen düzeyde senaryonun oluşturulmasına olanak sağladı. Böylece normal bir mikroişlemciye algoritma yazar gibi, ses entegresinin içerisine algoritma yazılabilir, bunun neticesinde kullanmayı planladığımız sesleri istediğimiz algoritmaya göre dışarıya aktarılabilir.

”Kullanımında dışarıya ses verebilen cihazların çoğunda
Nuvoton markasını görmek mümkün.”

Nuvoton içerisine daha önceden yüklenen belirli ses dosyalarını dışarıya aktarmakta olduğu kadar ses tanımada da kendini kanıtlamış bir firma. Hem kişiden bağımsız ses tanıma hem de kişiye bağlı ses tanıma üzerine çözümleri mevcut. Böylelikle ses ile herkesin kontrol edebileceği uygulamalarda da yalnızca bizim seçtiğimiz kişinin kontrol etmesine karar verdiğimiz uygulamalarda da Nuvoton ürünleri kullanılabilir. Her ürün için farklı Flash/Ram ve donanım özelliklerini içeren seçenekler mevcut. Böylece ihtiyaca uygun ürün seçilebilir. Yavaş yavaş hayatımıza giren ses kontrol sistemleri öyle görünüyor ki gelecekte kaçınılmaz olarak hayatımızda var olacak. Eve gittiğimizde ışıkları fiziksel bir anahtar kullanmadan açıp kapatabileceğiz, çamaşır makinemize hangi programda çalışacağını söyleyebileceğiz, en sonunda ayaklarımızı uzatıp kahve makinemize istediğimiz ayarda kahve yapmasını söyleyebileceğiz. İşte bunların hepsi Nuvoton’un ses tanıma entegreleri ile gerçekleşecek. IoT alanları ve akıllı ev alanları artık tamamıyla bu tür ürünlere yöneliyor.

Bu alanda kendini kanıtlamış entegrelerden bir tanesi de ISD9160 serisidir. Bu seri ARM Cortex M0 mimariye sahip. 49Mhz hızlara kadar çıkabiliyor. 145K/64K flash opsiyonu ile 12Kb Ram’e sahip. İçerisinde dahili olarak Audio PWM sürücüsü mevcut. 1 Watt güce kadar destekliyor. Bunun yanı sıra Uart, SPI, I2C, I2S gibi birçok ek donanıma da sahip. Bu seri ses entegreleri ile ses tanıma uygulamaları yapılabiliyor. Nuvoton ses entegrelerinin kullanımı da oldukça kolay. Üretici tarafından sağlanan bir bilgisayar yazılımı ile istenilen sesler hafıza dahilinde yükleniyor, gerekli algoritmalar yazıldıktan sonra Nuvoton programlayıcı ile ses entegresine
atılıyor. Nuvoton, işlemcilerindeki zarifliği programlayıcılarında da ön plana çıkarıyor. USB büyüklüğünde bir programlayıcı içerisine derlediğimiz, algoritmasını yazdığımız sesleri atarak ürünlerimizi sahada programlayabiliriz. Bunun yanı sıra programlamak istediğimiz ürünlere bir limit getirerek belirlediğimiz adet kadar programlayıp, o adede ulaşınca durmasını sağlayabiliriz.