spot_img

Şehirler Artık Daha Akıllı

7 milyarın üzerinde olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyara ulaşması bekleniyor. Bu hızlı nüfus artışının büyük oranda gelişmekte olan ülkelerde yaşanılacağı tahmin ediliyor. Buna paralel olarak günümüzdeki şehir nüfusu da hızla artacak. Kalabalıklaşan şehirlerde yaşamı kolaylaştıracak yeni teknolojiler hayatımıza dahil olmaya başlayacak. Nesnelerin interneti IoT teknolojisinin gelişmesiyle birlikte en sık duyduğumuz kavramlardan biri de akıllı şehirler. Akıllı şehirler, teknolojik araçlarla insanların yaşam kalitesini artırmayı ve daha sürdürülebilir şehirler yaratmayı hedefliyor. Frost&Sullivan isimli araştırma şirketinin yayınladığı raporda, 2025 yılına kadar 26’dan fazla şehrin akıllı olacağı öngörülüyor. Trafik, enerji, çöp, alt yapı ve belediye yönetimi gibi birçok konuda baskıya maruz kalan şehirler, geleneksel yönetim modelinden sıyrılarak akıllı hale gelecek. Akıllı şehirlerin, akıllı çözümler sunmasındaki en kilit nokta ise “veri”. Yaşam kalitesini artırmak için genellikle veriyi ve dijital teknolojileri kullanan akıllı şehirler, IoT teknolojisi sayesinde belediyelerin, işletmelerin ve vatandaşların doğru kararlar almasına destek olacak ve verileri gerçek zamanlı olarak analiz edecek. İnsanlar, akıllı şehir ekosistemine akıllı telefonları ve mobil cihazları vasıtasıyla girecek. Vatandaşların akıllı telefonu, şehir ve yerel yönetim hizmetlerine erişimi hızlandıran mobil ehliyet ve kimlik kartı haline geliyor.

City Brain Trafik Sorununu Azaltıyor

Akıllı şehir sistemine bağlı trafik ışıkları, sensörlerden ve araçlardan veri alarak büyük şehirler için önemli bir konu olan trafik sorununu ortadan kaldıracak. Yoğun trafiği azaltma konusunda da çözüme en çok yaklaşan Çinli teknoloji devi Alibaba, yapay zeka odaklı sistemi sayesinde kısa bir süre öncesine kadar trafik yoğunluğu bakımından Çin’in beşinci büyük kenti olan Hangzhou’yu elli yedinci sıraya kadar geriletti. City Brain (Şehir Beyni) isimlisistem, trafik kameralarından ve GPS’lerden gelen veriler ile binek araçların ve toplu taşıma vasıtalarının lokasyonlarını tespit ediyor. Böylelikle toplanan bilgileri analiz ederek, iş çıkış saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğunu azaltıyor. Bu sistem özellikle de ilk yardım araçlarının acil müdahale süresinin kısaltılmasına önemli ölçüde katlı sağladı.

Suçlar ve Afetler Önlenebilir

İnsanlara konfor ve kaliteli yaşam sunan akıllı şehirler, aynı zamanda şehirlerin güvenliğine de odaklanıyor. Şehrin içerisinde bulunan kamera, suç oranlarının azalmasına ve suçluların daha hızlı bir şekilde bulunmasına yardımcı oluyor. Güvenlik için kullanılan IoT gibi teknolojik uygumalar sayesinde yerel yönetim ve devletlerin işi kolaylaşmaya başladı. Şehir yönetimleri, kamu güvenliğini sağlama noktasında an ve an bilgileri ilgili kurumlara aktarıyor. İnsanların ve araçların hayatlarını kolaylaştırmak üzere tasarlanan akıllı aydınlatma sistemleri, aynı zamanda içerisine yerleştirilen ses sensörleriyle silah ve patlama sesini algılayarak kolluk kuvvetlerinin olay yerini tespit etmesini de sağlıyor. Video çekimi yapma ve iletme gibi özellikleri olan drone teknolojisi, yangın olan bir bina içerisine girerek bilgi akışını sağlayabiliyor ve böylelikle itfaiye en uygun yollardan yangına müdahale edebiliyor.

Çöp Kutuları Akıllı Hale Geliyor

Akıllı çöp kutuları sayesinde atık yönetimi otomatik olarak şirketlere veri gönderiyor ve önceden planlanmış bir programa göre gerektiğinde çöplerin toplanması planlanabiliyor. Yani artık akıllı şehirlerde belediyeler, çöp kutularını her akşam planlı bir şekilde boşaltmak yerine, doluluğa ulaştığını haber verecek bir teknolojiye sahip olacak.

Amerika’nın San Francisco eyaletinde yer alan akıllı sokak lambaları sayesinde harcanan elektriğin süre ve miktarı kontrol edilebiliyor. Bu sayede San Francisco’nun enerji tasarrufu %130’dan fazla artış sağlandı. Santa Cruz polisi, şehirde olası bir suç olayına karşın hemen müdahalede bulunabilmek ve kayıtları her an inceleyebilmek için akıllı bir ağ geliştirildi. Chicago’daki binalara eklenen güç üretim tesisleri ile de enerji tasarrufu yapılmaya başlandı. İspanya’nın Barcelona şehrinin genelinde karbondioksit üretimini azaltmak için akıllı teknolojiler geliştirilmeye başlandı. Hollanda’nın Oss şehrindeki otoyola çizilen özel çizgiler güneş enerjisini depolayarak, gece yolun aydınlanmasını sağlıyor.
Böylelikle hem enerji tasarrufu sağlanıyor hem de trafik kazaları azalıyor. Karbondioksit üretimi
sıfır olan Tokyo’da aydınlatma için yüksek verim sağlayan cihazlar kullanılırken evlerin ne kadar ısıtılması gerektiği de hava durumuna göre belirleniyor.