Gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması beklenen sanal gerçeklik, bilgisayar ortamında dijital bilgilerle gerçeklik duygusu oluşturulmasıdır. Bu teknoloji, bilgisayarla üretilmiş ortamlarda bulunan kullanıcıyı, görsel bir ortamla sarar ve görüntüyle etkileşime girmesine olanak sunar. Geçtiğimiz yıllarda belki bizlere ütopik gelen sanal gerçeklik artık günümüzde eğlenceden inşaata, sağlıktan eğitime kadar birçok alanda kullanılıyor. Sektörlere bu kadar kolay adapte olabilmesinin en önemli nedeni ise tabii ki efektif kullanımı. Sanal gerçekliğin eğlence sektörüne yepyeni bir açılım kazandıracağı aşikar. Ancak asıl katkısını yüksek teknoloji içeren endüstrilerde yapacak. Geleceğin iş yapma yöntemlerine şekil verecek olan bu teknoloji, karmaşık ürün geliştirme ve üretim bantlarındaki etkisiyle bir devrim yaratmaya hazırlanıyor.
Endüstri 4.0 sanal gerçekliğe hız katacak
Dijital dönüşüm kurumsal stratejilerin vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Çalışma
biçimleri ve üretim teknikleri gelişen teknolojiyle birlikte daha verimli yöntemler sunacak. Sanal
gerçeklik uygulamaları işte tam da bu noktada devreye giriyor. Endüstri 4.0’ın da katkısıyla gerçekleşen gelişmelerle sanal gerçeklik teknolojisinin birleşmesi, endüstriyel alanda dev bir sıçramaya neden olacak. Sanal gerçeklik teknolojisinin kullanım alanı Endüstri 4.0’ın altyapısı ile daha da yaygınlaşacak.
Fiziksel mekandan bağımsız kullanıcı deneyimleri
Bu teknolojinin ürün tasarımında kullanılması, ürünlerin çeşitliliğini ve kalitesini de etkileyecek. Karmaşık olan üretim modelleri gerçeğe yakın olarak üç boyutlu ortamda görülebilecek. Fiziksel mekandan bağımsız deneyimler sayesinde mühendisler, projelerini üç boyutlu ortamda görüp inceleyebilecek ve gerek görürlerse ürün ya da projeleri üzerinde değişiklik yapabilecek. Bu teknolojiyle tasarım süreçleri hızlanacak ve daha iyi ürünler üretilebilecek. Ayrıca ürün henüz ortaya çıkmadan sanal ortamda müşteriler üzerinde test edilerek geri bildirim alınması mümkün olacak. Böylelikle, ürünün optimizasyonu sağlanacak. Verimlilik ve kaliteyi artırarak enerjinin etkin kullanımını sağlayacak bu teknoloji ile inovatif çözümler geliştirilmesinin de önü açılacak.
Sektörleri şekillendirecek
Sanal gerçeklik uygulamaları kullanıcıyı yapay bir ortam içerisine sokar ve kullanıcı bu görsel çevre ile etkileşime girerek gerçek dünyayı algılamaz. Bu teknoloji birbirinden çok farklı sektörlerde kendine yer edinecek. Endüstriyel süreçleri ve eğitim alanını destekleyecek ürünlerle sanal gerçeklik teknolojisinin daha çok yaygınlaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca inşaat projelerinde yapıları göstermek için kullanılan maket modeller tarih olacak. Çünkü henüz bitmemiş bir yapıyı, sanki içindeymiş gibi gezebileceğiz.
Sağlıkta devrim
Sağlık alanında ise mekan ve zaman sınırı ortadan kalkabilir. Global düzeyde gelişmiş bir hizmeti almak için ülke değiştirmeye gerek kalmadan hasta ile doktorun interaktif olarak iletişime geçmesi sağlanabilir. Sağlık profesyonellerinin yanı sıra hastalar için de eğitici sanal gerçeklik ürünlerini kullanacağız. Gerçek dünyada kaygı oluşturan uyaranların sanal gerçeklik yöntemiyle tekrar tecrübe edilebilecek olması da psikiyatri alanında ciddi bir gelişme sağlayacak. Korku, kaygı ve fobiler sanal ortamda terapist eşliğinde tecrübe edilecek. Bu sayede hastaya anında rehberlik edilebilecek.
Yaşanmamış Yeni Deneyimler
Sanal gerçeklik sayesinde bungee jumping yapabilir, okyanusun derinliklerinde boğulmadan yüzebilir ya da Ay’a adım atarak orada bir gezintiye çıkabilirsiniz. Çünkü sanal dünyada yaptığımız her şey bir görsellikten ibaret. Yükseklik korkusu besleyen biri bu teknoloji sayesinde Everest’in tepesine bile çıkabilir.