19.1 C
İstanbul
18 Nisan Perşembe

Buy now

spot_img

Özdisan İhracat, Çin Komponent Pazarında

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda olan Çin, bu yönüyle ciddi bir potansiyel barındırıyor. Aynı zamanda elektronik denildiğinde akla ilk gelen ülke olan Çin, komponent alanında cazip bir pazar.
Piyasayı değerlendirdiğimizde birçok global markanın üretimlerini geçmiş yıllarda Çin’e kaydırmış
olduğunu görüyoruz. Bu akımın en önemli nedeni iş gücü maliyetlerinin ucuz olması ve ham maddeye
ulaşım kolaylığının cezbediciliğiydi. Günümüzde ise Çin’in bu eski cazibesini yavaş yavaş kaybettiğini
söyleyebiliriz. Ülkenin iş gücü fiyatlarının yükselişe geçmesi bu durumun en önemli nedenlerinden biri. Ancak pek çok marka üretimine (EMS – Elektronics Manufacturing Service) firmalar kanalıyla Çin’de devam ediyor. Bu pazarın komponentler açısından cazibesini korumasını buna bağlıyoruz.

Dünyanın en zor pazarlarından biri olarak algılanan Çin’in ciddi bir fiyat rekabeti içerisinde olduğu bir gerçek. Üreticiler her daim en düşük fiyatlarını Çin pazarına sunuyor. Avrupa ile kıyasladığınızda ise bu durum daha da belirginleşiyor. Pek çok markada fiyatların Çin’e sunulurken yarı yarıya indiğini görüyoruz. Özdisan Elektronik’in 2018 ihracat hedefleri dikkate alındığında da Çin pazarı önemli bir paya sahip. Özdisan, toplam ihracatının yüzde 10’unu Çin pazarına yapacağını öngörüyor.

Sektörde 2017 yılından itibaren etkisini hissetmeye başladığımız, 2018 yılında en üst seviyeye ulaşması beklenilen ve tüm yıl boyunca da süreceğini öngördüğümüz bir allocation (malzeme ayrıştırma / tahsis) durumu mevcut. Konuyu biraz daha açmak gerekirse; piyasadaki arz talep dengesinde ciddi bir dalgalanma söz konusu. Dengede şu sıralar ivme, üreticiden yana. Dünya çapında komponent üretiminin mevcuttaki talebi karşılayamadığını söylesek yanılmış olmayız. Bunu birkaç sebebe bağlayabiliriz. Öncelikli nedenlerden biri pazarda yaşanan “raw metarial shortage” durumu. IC entegre grubu ürünlerin hammaddesinde önemli bir shortage yaşandığı için bu durum ister istemez bağlantılı tüm sektörleri ve bu malzeme grubunu kullanan ürünlerin üretimini de etkiliyor.

Otomotiv sektöründe elektrikli araç pazarındaki üretim artışı elektronik komponent sektörünü de dolayısıyla malzeme talep artışı şeklinde etkilemektedir. Ayrıca 2018 yılında da yeni nesil akıllı telefonların üretim artış trendi sürüyor. Eski model telefonlar ile yeni nesil akıllı telefonlarda kullanılan
komponent sayısında ciddi bir fark var. Ortalama 10 kat daha fazla komponente ihtiyaç duyuyor akıllı cihazlar.

Malzeme bazında bakıldığında üretim tarafındaki bu gelişmeler, komponent pazarını da etkiliyor. Komponent talebi geçmiş yıllarla kıyaslandığında 2017 ilk çeyreğinden beri hızla artış göstermiştir.
Ürünlerin sipariş sürecinden sonraki aşama olan teslim sürelerinin de uzamasına neden olacak bu gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Çünkü kimi komponent üreticisinin teslim süresi 99 hafta gibi belirsiz onaylı terminlere sahip. Bu noktada Özdisan’ın en önemli avantajı pazarın dinamiklerini iyi analiz etmesi oldu. Stok prensibiyle çalıştığı için 2018’de hem iç hem de dış pazar açısından bu yepyeni süreci doğru yönetebilecek. Shortage’a hazırlıklı girdiği söylenebilir.