OLED (Organic Light Emitting Diode), LCD’lere alternatif olarak sunulan bir teknolojidir. OLED’ler organiktir çünkü karbon ve hidrojenden oluşan bir yapıya sahiptir. OLED LCD’ler bir backlight’a ihtiyaç duymaz. Her bir pikseli kendi aydınlatmasını sağlayabilir. Bir başka deyişle OLED’ler bağımsız aydınlatmalı pikseller kullanırken, LCD’ler bir arka plan aydınlatması kullanmak zorundadır. OLED LCD’lerin her bir pikseli bağımsız olarak kendi ışık kaynağına sahip olduğu için normal LCD’lere göre görüntünün çok daha fazla parlaklıkta görünmesine olanak sağlar. OLED’lerde donanımsal olarak bir kontrast ayarlaması yapılmasına gerek yoktur. Kontrast ayarlaması donanımsal olarak dirençler ile yapılan bir LCD’nin zamanla kontrastı kullanım koşullarına göre bozulabilir ancak OLED’lerde bu durum geçerli değildir çünkü OLED’lerin kontrastları yazılımsal olarak ayarlanır. OLED LCD’ler tek renkli veya çok renkli olabilir. Tek renkli OLED LCD’ler passive matrix OLED (PMOLED), çok renkli OLED LCD’ler ise active matrix OLED (AMOLED) olarak adlandırılır. OLED LCD’ler, normal LCD’lere göre çok daha düşük güç tüketirler. LCD’lerde backlight aydınlatması ekrandaki görüntü ne olursa olsun maksimum güç tüketimini sağlayacaktır ancak bir OLED LCD ekranında sadece kullanması gereken pikselleri aydınlattığından dolayı enerji tasarrufu açısından daha verimli olur. Bununla birlikte OLED LCD’ler, normal LCD’lerden daha hafiftirler ve minimum 160 dereceye kadar görüş açısına sahiptir. Genellikle -40 derece ile +70 derece gibi geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilen OLED LCD’lerde minimum 50,000 saatlik çalışma ömrü bulunuyor. OLED LCD’lerin kullanım alanları oldukça geniştir. Otomobil göstergelerinden cep telefonlarına, medikal cihazlardan beyaz eşyalara, otomasyon ürünlerine kadar pek çok alanda kullanılmakta, dinamik bilgi ekranlarını içeriyor.
“Kontrast ayarlaması donanımsal olarak dirençler ile yapılan bir LCD’nin zamanla kontrastı kullanım koşullarına göre bozulabilir ancak OLED’lerde bu durum geçerli değildir
çünkü OLED’lerin kontrastları yazılımsal olarak ayarlanır.”
Grafik yapısına göre OLED LCD’ler ikiye ayrılıyor. Bunlar karakter OLED LCD’ler ve grafik OLED LCD’dir. Özdisan Elektronik stoklarında bulunan Winstar markalı karakter OLED LCD’ler 2×8, 2×16, 4×20 şeklinde bulunuyor. Örneğin 2×16’lık bir OLED LCD’nin 2 satırı ve 16 sütunu bulunuyor. Bu satır ve sütunların her birisine OLED LCD’nin kontrol entegresinde yer alan karakterler yazılabiliyor. Grafik yapısına göre bir diğer OLED LCD türü ise grafik OLED LCD’lerdir. Grafik OLED LCD’lerin her bir pikseli işlemci ile kontrol edilebilir. Bu sayede istenen her türlü görsel OLED LCD ekranında oluşturulabilir. Grafik OLED LCD’ler 128×32, 128×64, 96×64, 128×32 gibi çeşitli piksellerde olabilirler. Örneğin 128×64’lük bir OLED LCD’nin yatayda 128 pikseli, dikeyde ise 64 pikseli bulunuyor. Genellikle 3V ve 5V voltaj değeri aralığında çalışan oled lcdler kırmızı, beyaz, mavi, yeşil, amber gibi çeşitli renklerde olabilirler. Ayrıca tek bir ekranda birden fazla renkte de olabilirler. Dokunmatik ekran özelliğine sahip OLED LCD’ler bulunmaktadır. OLED LCD’lerde kullanılan haberleşme yöntemi paralel, spi veya i2c şeklindedir. Fiziksel yapılarına göre OLED LCD’ler üçe ayrılır. Bunlar COB (Chip On Board), COG (Chip On Glass) ve COF (Chip On Flex ya da TAB) olarak adlandırılır. COB türünde olan bir OLED LCD’nin çipi ve tüm malzemeleri LCD camının altında bulunan PCB’nin üzerinde yer alır. COB OLED LCD kullanan bir kullanıcının dışarıdan herhangi bir elektronik komponent bağlamasına gerek yoktur. COG OLED LCD’lerin çipi LCD camının üzerine monte edilir. COG OLED LCD kullanan bir kullanıcıya gerekli olan tüm elektronik komponentlerin, dışarıdan kullanıcının kendisi tarafından bağlanması gerekir. COG türünden olan OLED LCD’lerin logic çalışma voltajı örneğin 3V olsa bile display çalışma voltajı örneğin 12V-13V gibi daha yüksek voltajlarda olur. Bu sebeple LCD display sürücü entegreleri kullanılması gerekir. Fiziksel yapısı COF ya da TAB olan bir OLED LCD’nin çipi flex kablosu üzerine monte edilir. Bazı elektronik komponentler de yine bu flex kablo üzerinde bulunur.