spot_img

Nuvoton Nu-Link Özellikleri

Nuvoton Nu-Link
KENAN ŞAHİN
AR-GE ve TEKNİK DESTEK MÜHENDİSİ

Nuvoton, mikrodenetleyicileri programlamak için “Nu-Link” programlayıcı ve “NuMicro ICP Programming Tool” yazılımı gerekiyor. Eğer herhangi bir “Nuvoton Development Board” kullanılıyor ise kart üzerinde dahili programlayıcı (Nu-Link-Me) olduğu için Nu-Link veya Nu-Link-Pro’ya ihtiyaç yoktur.

Nuvoton, farklı ihtiyaçlar için farklı Nu-Link modelleri sunuyor. Bu modellerin temel amacı mikrodenetleyiciye yazılım yüklemek olduğu gibi aralarında bazı farklılıklar bulunuyor. Bütün modellerde
debug ve Online Programming mevcutken Offline Programming sadece Nu-Link-Pro ve Nu-Link’te mevcuttur. Offline Programming ile mikrodenetleyiciye yüklenmek istenilen yazılımın .hex dosyası programlayıcı hafızasına yüklenir. Herhangi bir bilgisayara ihtiyaç duymadan sadece programlayıcıya USB ile besleme verilerek program yükleme işlemi yapılabilir. Son farklı özellik ise desteklenen voltaj değerleridir. Nu-Link-Pro 1.8V, 2.5V, 3.3V ve 5.0V’ı, Nu-Link sadece 5.0V’ı Nu-Link-Me ise 3.3V ve 5.0V’ı destekliyor (Nu-Link-Me, “Nuvoton Development Board” üzerinde dahili bulunan programlayıcıdır.)

NuMicro ICP Programming Tool yazılımını indirmek için aşağıdaki linkten “ICP_Programming_Tool_V3.00.6909. zip” dosyasını seçmeniz yeterli olacaktır. Dosyanın sonunda yazan V3.00.6909 yazılım sürümünü belirtiyor. Farklı zamanlarda indirmek istediğinizde farklı sürümlerle karşılaşabilirsiniz. Link: https://www.nuvoton.com/tooland- software/software-developmenttool/ programmer/İndirme işlemi tamamlandıktan sonra .zip formatında bulunan sıkıştırılmış dosya klasöre çıkartılır. Daha sonra klasörün içindeki .exe dosyası ile standart kurulum yapılır.

Nuvoton Nu-Link

Kurulumdan sonra programı açtığımızda dil ve işlemci serisi seçiminin yapılacağı bir arayüz geliyor. Mikrodenetleyici serisi seçimi yapıldıktan sonra gelen arayüzde program ile ilgili tüm ayar ve seçimler yapılıyor.

Bu arayüzde öncelikle karşımıza üstte bulunan 5 sekme çıkıyor. Bu sekmeler sırasıyla Project,
Chips, Tool, Language ve Help sekmeleridir. Project sekmesinden herhangi bir ICP proje dosyası “Import” ya da mevcut ICP proje dosyası “Export” edilebilir.

Chips sekmesinde ise ilk adımda seçilen mikrodenetleyici serisi değiştirilebilir.

Tool sekmesinden “Erase Whole Target Chip” seçeneği ile mikrodenetleyicide bulunan yazılım silinebilir. Language sekmesinden ise arayüz dili değiştirilebilir.

Help sekmesinde versiyon kontrolü yapılabilir. Programming Tool ile ilgili bir yardım dokümanı bulunmaktadır.

Nuvoton Development Board kullanılıyorsa dahili programlayıcı (Nu-Link-Me) kullanılabilir. Bunun için sadece microUSB bağlantısının yapılması yeterlidir. Fakat Nu-Link kullanılacak ise pin bağlantılarının doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra sol üstte bulunan Connect butonu ile mikrodenetleyiciye bağlanılır. Bağlantı başarılı olmuşsa yeşil font ile “Chip Connected” yazar ve Part No. kısmında kullanılan mikrodenetleyici görünür. Bağlantı başarısız olmuşsa mikrodenetleyiciyi tanımaz ve bağlantılar tekrar kontrol edilerek aynı işlem tekrar denenir.

Nuvoton Nu-Link

“Load File” bölümünden
APROM butonuna tıklayarak işlemciye yüklenmek istenen yazılımın .hex dosyası seçilir. Hex dosyası seçildiğinde alt kısımda bulunan “File Data” bölümünde APROM
sekmesinde veriler görüntülenebilir.

“Config Bits” bölümünde “Settings” butonuna tıklayarak Chip Options açılır. Bu pencerede “Clock Source Options” bölümünden kristal seçimi yapılır. Harici kristal kullanılıyor ise “External Crystal Clock” dahili kristal kullanılıyor ise “Internal Oscillator Clock” seçilir. “Brown-out Voltage Options” bölümünden ise Brown-out voltajı seçimi yapıldıktan sonra “Brown-out Detector” ve “Brown-out Reset” özellikleri buradan aktif edilebilir. “Boot Options” bölümünden bootloader yüklemesi yapılmak istenirse “LDPROM” seçilir. Standart yazılım yüklemesi yapılacaksa “APROM” seçilir. “I/O Initial State Options” bölümünden giriş/çıkış mod seçimi yapılır. Yazılımda Watchdog kullanıldıysa mikrodenetleyiciye yazılım yüklemeden önce buradan “Watchdog” seçeneği aktif edilmelidir. Mikrodenetleyiciye yüklenen yazılımı koruma altına almak için “Security Lock” seçimi yapılır.

Programlayıcı Ayarları

En alt kısımda bulunan “Programming” bölümünde en sağda “Options” seçeneğinden programlayıcı ayarları yapılabilir. Options’a tıkladıktan sonra açılan pencerede “Operation” bölümünde programlayıcı ile ilgili bazı seçimler bulunmaktadır. “Erase” seçeneği mikrodenetleyicide bulunan mevcut yazılımı siler, “Program” seçeneği mikrodenetleyiciye “Load File” ile seçtiğimiz yazılımı yükler, “Verify” seçeneği ile doğrulama işlemi yapılır. “Write Software Serial Number” seçeneği ile bir seri numarası atayabilirsiniz. “Reset Chip after Programming” seçeneği aktif ise program yüklendikten sonra mikrodenetleyici reset işlemi yapar. “Offline Programming Mode” seçeneği aktif ise yazılım dosyası programlayıcının hafızasına yüklenir. Offline modun farklı özellikleri de bulunuyor. “Options for Offline Programming Mode” bölümünden offline data için şifre koyulabilir. Aynı zamanda programlayıcıya programlama limiti koyulabilir. Yani o programlayıcının hafızasına program atıldıktan sonra en fazla kaç tane kartın programlanabileceği belirtilebilir. Bu özellikler özellikle seri üretimlerde üreticilere büyük kolaylıklar sağlıyor.

Nuvoton Nu-Link

Tüm bu ayarlar yapıldıktan sonra ana ekranda sağ alttaki “Start” butonuyla mikrodenetleyici programlanır.