spot_img

Nuvoton ile IoT Çözümlerinde Güvenlik ve Güç Yönetimi

KADİR KARSON
SAHA UYGULAMA MÜHENDİSİ

Gün geçtikçe daha rahat görebiliyoruz ki IoT 21.yüzyılın en popüler teknolojisidir. Bugünlerde nerdeyse dilediğimiz her aygıta cep telefonumuzdan ulaşıp kontrol edebilmemiz mümkün. IoT artık evimizde, işimizde, aracımızda, tarlamızda… Kısacası hayatımızın her anında onunla karşılaşabiliyoruz. Bu kadar popüler bir şekilde karşılaşmamızda belli başlı teknolojilere borçluyuz. Bunlar;

  • Düşük bütçeli ve az enerji tüketen sensör teknolojisi
  • Birçok farklı haberleşme protokolü sayesinde uygulamaya göre çözüm sunabilmek. Bunlara Wi-Fi, Bluetooth ve LORA gibi haberleşme çeşitlerini örnek gösterebiliriz.
  • Bulut sisteme sahip platformların yaygınlaşması sayesinde aslında herkesin evinde bulut sisteminde kendine ait bir datalarını saklayabilecekleri alanlara sahip olmaları.
  • Yapay zeka algoritmaları sayesinde elde ettiği dataları insan müdahalesi olmadan karar vermesi.

    IoT çözümlerinde bir diğer önemli konu ise güç yönetimidir. Birçok IoT cihazlar mobilize cihazlardır. Bundan dolayı bir batarya sistemine ihtiyaç duyarlar. Batarya demek IoT cihazları için bir nevi ağırlık demektir.

Bundan dolayı mümkün olduğunca IoT çözümlerinizin hafif ve güç tüketimi çok kısıtlı olmalıdır. Haberleşme esnasında belli bir güç tüketiminin altına geçilmesi mümkün olmadığında IoT cihazının haberleşmediği zamanlarda mümkün olan en düşük güç tüketmesi gerekir. Bu tüketimi haberleşme modüllerini kontrol eden işlemcilerin güç tüketim ve uyku modları ile herhangi bir işlem yapmadığı zaman uA’ler seviyesinde akım çekmesi sağlanarak cihazın bir batarya ile en uzun süre idare etmesi sağlanabilir. IoT hayatımızın her alanında olmasının bir tehlikeli yanı da bilgi güvenliği. Her aygıtı telefondan kontrol derken veya bir cihazınızdaki dataları işleyip bulut sistemine gönderirken veya parmak iziyle çalışan sistemlerdeki dataları koruma konusu dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasındadır. Bunun için değişik firmaların sizlere yazılımsal olarak bazı olası data çalınma saldırılarına karşı önlemleri mevcuttur. Fakat bunla ilgili işlemci mimarisi olan ARM platformu 30 Nisan 2013 yılında Armv8-M mimarisini duyurdu. Bu mimariye sahip işlemcilere de ARM Cortex M23 ve ARM Cortex M33 adları altında piyasaya çıkarıldı.

Arm Cortex M23 ve ARM Cortex M33 mimarileri daha önce piyasada var olmayan bazı özelliklere sahiptir. Bunların içinde en önemli TrustZone adını verdikleri donanımsal olarak güvenli bir bölge ve güvenli olmayan bölge olarak 2 farklı bölgenin var olduğu bir işlemci ailesidir. Bu özellik sayesinde özellikle IoT uygulamalarınızda kişisel veriler veya dışarıya paylaşmak istemediğiniz datalarınızı bu güvenli olan bölgede depolayarak data çalınma riskinizi sıfıra indirebilirsiniz.

500’den fazla ürün yelpazesine sahip olan Nuvoton, Taiwan menşeli bir mikroişlemci üreticisidir. Özdisan Elektronik, 2018 yılından bu yana Nuvoton’un distiribitörlüğünü yapıyor. Özdisan‘ın AR-GE ve saha uygulama ekibi olarak müşterimize sadece ürünü önermekle kalmıyoruz, aynı zamanda ürünün geliştirme platformunun kurulumuna, projenin örnek kodlarının paylaşımına ve ihtiyacınız olduğu anda teknik destek ile projenin başından sonuna kadar gerek donanımsal gerekse yazılımsal olarak destek verebiliyoruz. Bugün birçok işlemci ailesine sahip ürünleri bulunan Nuvoton, 8051 ailesinden başlayarak Arm M0, M23 ve M4’e kadar ürün gruplarıda vardır. Nuvoton, en yakın rakiplerine göre özellik olarak eksi yönleri olmayıp, fiyat ve teknik destek avantajı ile projelerinizin yanında yer alıyor. Aynı zamanda Arm9 tabanlı mikroişlemci ailesinde sizlere, HMI projelerinizde de destek verebilmesi mümkün. Ses entegreleriyle piyasada dikkat çeken Nuvoton, hem ses entegrelerinde hem de mikrokontrolcü ile tümleşik çözümlere sahip entegreleri ile ihtiyacınız olduğu her alanda sizlere destek verebiliyor.

Özdisan Elektronik, IoT konusunda birçok marka ile çözüm sunabiliyor. Bunların arasında ilk Armv8-M platformunda kullanıcılarına geliştirme kitini sunan Nuvoton’da yer alıyor. Nuvoton bu platforma yer alan ARM Cortex M23 tabanlı 3 farklı işlemci serisi çıkardı. Önceki yazılarımızda konu aldığımız M25X ailesinin yanı sıra M26X serisi ve M2351 serisi yer alıyor. Bu yazımızda M26X serisini ele alacağız.

Nuvoton

M261 serisinin Trustzone özelliğinin yanı sıra her senaryonuza özel bir güç tüketimi modu vardır. Mobilize cihazlar uygulamalarınızda kullanabileceğiniz birçok uyku modu yer alıyor. Düşük güç modları olduğu gibi herhangi bir interrupt sonucu o moddan çıkıp çalışma gecikmesi de minimalize edilmiştir. Stanby Power-Down Mode devreye girdiğinde 2,8 uA gibi düşük güç tüketimi vardır. Ayrıca Deep Power-Down Mode devreye girdiğinde de 2uA’ den daha düşük bir güç tüketimi vardır. Aktif olarak çalışması esnasında LDO modu devrede iken 97 uA/ MHz, DC-DC mode devrede iken 45 uA / Mhz gibi aktif halde çalışırken bile düşük güç tüketimi ile batarya yönetiminde katkısı çok büyüktür.

İşlemci kararınızın ardından denemek için bir geliştirme kitine ve o geliştirme kitine hangi haberleşme çeşidini kullanacaksanız ayrı bir modül olarak satın alıp birbiriyle bağlantısı yapmanız gerekir. Ayrıca bütün tümleşik bir şekilde birleştirmek için ekstra zaman, para ve işçilik gerekiyor. Fakat bütün bunları yapmak yerine Nuvoton’un bizlere sağlamış olduğu üzerinde tümleşik olarak 3 adet (LORA, Wi-Fi, Bluetooth) modül bulunan, harici olarak PCIe konnektör bulunuyor. (Ayrıca kartın altında da sim kart yuvası yer alıyor.) Kutu içeriğinde bulunan 5V 2A adaptör sayesinde bütün modülleri aynı anda deneme için gerekli olan güç gereksinimini karşılıyor.

Nuvoton
  • M263KIAAE işlemciye sahip
  • Dahili Wi-Fi, LORA, Bluetooth modülü ve LORA için gerekli olan anten
  • Dahili BME680 ısı ve nem sensörü
  • Dahili BMX055 9 eksen sensörü
  • CAN ve RS485 Alıcı-Verici
  • MicroSD kart yuvası
  • Arduino Uno için üretilen devre kartlarını bağlamak için gerekli olan konnektörler
  • USB OTG için konnektör
  • Karta kod atılımını sağlayan Nu-Link2-me devresi
  • Haberleşme modüllerinin açılıp kapanması için switchler

Nuvoton’un bizlere sağlamış olduğu bu kart sayesinde IoT’e ait bütün uygulamalarınızı deneyebilir, dahili sensörleri sayesinde sensör verisini haberleşme modülleri ile dış ortama aktarma denemelerinizi yaparak kendi ürününüze adaptastonunu sağlayabilirsiniz. Ayrıca M23 ailesinin özelliği olan TrustZone özelliğini keşfedebilir, sizin için dış ortamdan soyutlamak istediğiniz datalarınızı güvenli bölgede depolayarak dış dünyadan gelebilecek saldırılara karşı ürününüzü güvenli bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Özdisan Elektronik, Nuvoton’un yanı sıra kartta var olan Raytac, Gosuncn, Hoperf ve Nordic ürünlerinde de destek verebiliyor, deneme kartındaki AR-GE işlemlerinizin bitiminde ise hem işlemci hem de haberleşme kısmında komple bir çözüm üretebiliyor.

Nuvoton

Yukarıdaki şekilde gördüğünüz gibi gün geçtikçe farkındalığını artıran Nuvoton’un piyasadaki pasta payı daha da büyüyor. 2019 yılında Panasonic’in IC grubunu satın almasıyla birlikte Nuvoton’un bu grafikteki yeri çok daha üst seviyelere çıkacaktır.