spot_img

Nordic Semiconductor, Bluetooth Teknolojisine Yenilikçi Çözümler Getiriyor

Bu sayımızda Bluetooth teknolojisine ve gelişim sürecine kısaca değineceğiz. Bunlara ek olarak Özdisan Elektronik firması, projelerinde Bluetooth kullanan veya kullanmak isteyen müşterilerine hizmet verebilmek için ne gibi adımlar attığını aktaracağız. 1994 yılında Ericsson kısa mesafeli haberleşme teknolojisi olan Bluetooth’u tanıtırken bile bu seviyelere gelebileceğini düşünmemiştir. Bluetooth deyince aklımıza her zaman kısa mesafelerde haberleşme yapabilen, yalnızca bir adet cihaza bağlanabilen verimsiz bir teknoloji geliyordu. Fakat son zamanlarda görüyoruz ki Bluetooth 4.0 / 5.0 / 5.1 / BLE / Mesh gibi bir çok terim ortaya çıktı. En son gelinen noktada ise bilinenin aksine, Bluetooth teknolojisi ile birden çok cihazlara bağlanılabilirken çekim mesafesi de bir hayli arttırıldı. Buna nazaran harcamış olduğu güç minimum seviyeye düşürüldü. Hal böyle olunca Nesnelerin İnterneti başta olmak üzere, giyilebilir teknoloji gibi düşük güç tüketimi gerektiren yerlerde artık Bluetooth teknolojisini görüyoruz. Bu sebepten dolayı Bluetooth alanında çalışan firma sayısı ve Bluetooth modül üreten firma sayısı arttı.

Embedded World gömülü sistemler fuarında her yıl ayrı bir tema hakim oluyor. Trend ne ise sunulan, tanıtılan ürünler de hep o yönde oluyor. Bu sene Embedded World Fuarı’na gitmeden önce yaptığımız saha araştırması ve teknolojinin yönü ile ilgili çalışmalar sonucunda, fuardaki teknolojinin ve sistemlerin tam da bizim tahmin ettiğimiz yönde ilerlediğini gördük. Tüm fuar konsepti nesneleri veya sistemleri bir şekilde internet ortamına bağlamak üzerine kurulmuştu. Özdisan Elektronik olarak hazırlıklı gittiğimiz bu
fuarda Norveç menşeili dünyanın en büyük Bluetooth çip üreticisi olan Nordic Semiconductor ile distribütörlük anlaşması imzaladık. Bluetooth haberleşmesini destekleyen çipler üreten Nordic firması, kısa mesafeden uzun mesafeye kadar çok bağlantılı yapıları destekleyecek şekilde ürünlere sahip. Hal böyle olunca data iletişimi yapmak isteyen, sensör ağı kurmak isteyen veya herhangi bir şeyi telefondan
izlenebilir yapmak isteyen müşteriler Nordic Semiconductor ürünleri olan nRF51, nRF52 veya nRF91 den faydalanıyor.

Özellikle değinmek gerekirse, konu batarya ile güç verilen sistemler olduğunda, güç tüketimi en önemli parametre oluyor. Nordic Semiconductor firmasının en iddialı olduğu konulardan bir tanesi de güç tüketimidir. Tüm sistem aktifken 8-10uA seviyelerine düşebildiğini görmek bizleri hem şaşırtıyor hem de heyecanlandırıyor. Kabaca bir hesap yapıldığında para pil olarak adlandırdığımız CR2032 pili ortalama 220mA akım verebiliyor. nRF serisinden bir ürünü bu pille besleyip sahaya koyduğunuzda yaklaşık olarak 2.5 yıl süre ile sisteminiz çalışıyor. Bu, tak çalıştır ürünlerinin sürekli pilinin kontrol edilmemesi veya her sisteme bir şarj devresi eklenmemesi anlamına da geliyor. Son zamanlarda çok popüler olan Xiaomi markası da dahil olmak üzere Bluetooth üzerinden haberleşme sağlayan tüm akıllı bileklik ve akıllı saatlerin içerisinde nRF5 serisi çipler bulunuyor. Bu da müşterilerimize bu ürünlerin ne kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceği hakkında fikir veriyor. Nordic Semiconductor firması, müşterilerinin ihtiyaç duyabileceği tüm kombinasyonlarda ürünler üreterek her türlü projeye uyum sağlayabilecek yapıdadır. Ürünlerini temel (baseline), genel (mainstream) ve son teknoloji (high end) olmak üzere 3 gruba ayırıyor. Bu ayrım, çekim mesafesi ekstra desteklenen donanımsal özelliklere flash / ram desteğine göre yapılılıyor.

Bunlar;

Nordic Semiconductor nRF52810

● BT4.2 / 5 desteği
● 192Kb dahili flash / 24Kb Ram
● +4 dBm çıkış gücü
● 2.4Ghz alıcı-verici

Nordic Semiconductor nRF52832

● BT4.2 / BT5 / BT Mesh desteği
● AES & ANT & PDM
● 512Kb dahili flash / 64Kb Ram
● +4 dBm çıkış gücü
● 2.4Ghz alıcı-verici
● NFC desteği

Nordic Semiconductor nRF52840

● BT4.2 / BT5 / BT Mesh desteği
● Thread & Zigbee & CryptoCell
● 1Mb dahili flash / 256Kb Ram
● +8 dBm çıkış gücü
● 2.4Ghz alıcı-verici
● NFC desteği
● USB desteği
● Bluetooth Long Range desteği

Nordic tüm üretmiş olduğu ürünlerin testinin ve geliştirme aşamasının kolaylaştırılabilmesi ve hızlandırılabilmesi için her bir aileye demokit tasarlamıştır. Böylece Bluetooth teknolojisi ile çalışmak isteyen veya proje geliştirmek isteyen müşteriler kendi PCB’lerini tasarlamadan önce geliştirme kitleri yardımıyla kodlarını geliştirebilirler. Nordic Semiconductor kendi bünyesinde barındırdığı Ar-Ge ve Saha Uygulama takımları sayesinde tüm dünyaya hızlı bir şekilde destek verebiliyor. Kendi oluşturdukları “https://devzone.nordicsemi.com/” forumu ile geniş bir ekosisteme sahiptir. Bluetooth alanında çalışma yapmak isteyen müşteriler Nordic Semiconductor nRF52 serisi ile ilgili bir uygulama yapmak istediklerinde Özdisan Elektronik bünyesinde bulunan saha uygulama takımı sayesinde de lokal ve hızlı bir şekilde başlangıç yapılabiliyor. Özdisan Elektronik, Nordic ile yapmış olduğu distribütörlük anlaşması sonucu tüm ürün gamını ve geliştirme kitlerini stoklarına getirmiştir. Böylece bu konu ile ilgilenen tüm müşterilerimiz stoklarımızdan bu ürünleri kolaylıkla alabilir ve denemelerini yapabilirler.