
“Hangi derleyiciyi kullanırsam sonuca daha hızlı ulaşabilirim?” sorusu elektronik kart yazılımı yapan birçoğumuzun kafasında sıklıkla belirir. Çünkü kullanımı zor, karmaşık bir derleyiciyi öğrenmek için harcanan zaman, bizlere projeyi tamamlamak için verilen süreden kaybettirir. Bu durumda da projemizi hızlı bir şekilde tamamlayarak çözüme ulaşmak mümkün olmayacaktır. Bu noktada Keil uVision derleyicisi bizlerin yardımına koşuyor. Rahatlıkla anlaşılabilir ve kullanımı kolay olan bir arayüze sahip, sorunsuz bir derleyicidir. Birçok mcu (mikrodenetleyici) üreticisinin anlaşmalı olduğu ve kullanıcıların örnek kodları kolaylıkla çalıştırabileceği bir derleyici olan Keil, Özdisan Elektronik’in distribütörü olduğu Nuvoton firmasının da tercihi. Bu yazıda size temel anlamda Keil programının arayüzünden ve Nuvoton firmasının ürettiği ARM Cortex M0 tabanlı NUC029LAN mikrodenetleyicisinin Keil üzerinden programlanmasından bahsedeceğiz.
Keil Programının Kurulması
https://www.keil.com/download/product/ linki üzerinden 8051 tabanlı mikro denetleyiciler için C51, Arm tabanlı mikrodenetleyiciler için MDK-Arm setup dosyalarını indirip kurabilirsiniz. Keil, Nuvoton marka tüm M0 tabanlı işlemciler için ücretsiz lisans sağlıyor. Böylelikle kullanıcılar hiçbir şekilde lisans ücreti ödemiyor.
Nuvoton NUC029LAN Keil Driver ve BSP Dosyalarının İndirilmesi
NUC029LAN mikrodenetleyicisi Arm tabanlı olduğu için MDK-Arm’ı kurup, aşağıdaki web sayfası linkinde “resources” kısmının içerisinde bulunan “software” bölümündeki Keil Driver (Nu-Link_Keil_Driver_V3.01.6951) ve içerisinde örnek kodların bulunduğu BSP(NUC029xAN_Series_BSP_CMSIS_V3.00.004) dosyalarını indirebilirsiniz.
https://www.nuvoton.com/hq/products/microcontrollers/arm-cortex-m0-mcus/nuc029-series/nuc029lan?__locale=en

Keil Arayüzü ve Yeni Proje Dosyası Oluşturma
Driver kurulumunu yaptıktan sonra bsp dosyası içerisindeki herhangi bir örnek kod derlenerek çalıştırılabilir. Bunun yanı sıra yeni bir proje dosyası da rahatça oluşturulabilir. Yeni proje dosyası oluşturmak için yapılması gerekenleri adım adım inceleyelim;
1-) Bilgisayarınızda istediğiniz herhangi bir yerde (masaüstü, belgelerim vb.) yeni bir proje klasörü oluşturun.
2-) BSP klasörü içerisinde bulunan “library” klasörünü ve “BSPSampleCode” içerisindeki “Template” klasörünü kopyalayıp proje klasörünüze yapıştırın ve “Template” klasörüne yeni bir isim verin. (Template klasörüne proje ismi verildi.)
3-) “ProjeKeil” içerisindeki template isimli “Template.uvproj” proje dosyasının ismini dosyaya sağ tıklayıp yeniden adlandır seçeneğini seçerek dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
4-) İsmini değiştirdiğiniz proje dosyasını açın. Sol tarafta proje ile ilgili dosyaları görebilirsiniz. “BSP” klasöründen “ÖRNEK PROJE_template” klasörüne kopyaladığınız “library” ve “CMSIS” klasörlerinin yeri değiştiği için derleyici bu dosyaları bulamayacaktır ve bu klasörlerin içerisinde bulunan dosyaların üzerinde sarı uyarı işareti gözükecektir. Bu dosyaların silinip “ÖRNEK Proje_template” içerisindeki “library” dosyasından tekrar seçilerek eklenmesi gerekmektedir.


System_NUC029xAN.c Dosyasının Eklenmesi
CMSIS klasörüne çift tıklayıp açılan ekranda proje dosyanızın içerisinde bulunan, “library-Device-Nuvoton-NUC029xAN-Source”adımlarını izleyerek “system_NUC029xAN.c” dosyasını seçin ve “Add” yapın. Böylelikle “system_NUC029xAN.c” eklenmiş oldu.

Startup_NUC029xAN.s Dosyasının Eklenmesi
CMSIS klasörüne çift tıklayıp açılan ekranda, proje dosyanızın içerisinde bulunan “library-Device-Nuvoton-NUC029xAN-Source-ARM” adımlarını takip ederek “startup_NUC029xAN.s” dosyasını seçin ve “Add” yapın. Böylelikle “startup_NUC029xAN.s” eklenmiş oldu.

Kullanılacak Çevresel Birimlerin “C” Dosyalarının Eklenmesi
Projenizde kullanacağımız çevresel birimler için (adc, uart vb.) oluşturulmuş olan “c” dosyalarını tekrar eklemeniz gerekmektedir. library klasörüne çift tıklayıp açılan ekranda proje dosyanızın içerisinde bulunan “library-StdDriver-src” adımlarını takip ederek gereken “c” dosyalarını seçin ve “Add” yapın. Böylelikle “c” dosyaları eklenmiş oldu. Proje İsminin Keil Üzerinden Değiştirilmesi Sol üstte bulunan “Template” kısmına sağ tıklayıp “Manage Project Items” kısmını açıyoruz. Açılan ekranda “Project Targets” bölümünde yazan “Template” yerine projenize verdiğiniz ismi yazın ve “OK”a tıklayın. Böylece keil üzerinden de proje ismini değiştirmiş olduk.

Proje Dosyalarının Yerinin Belirtilmesi
Derleme sırasında derlenecek dosyaların konumuyla ilgili bir hata almamak için dosya konumlarının doğru belirtilmesi gerekmektedir. “Options for Target-C/C++” adımları izlenerek sol tarafta bulunan “Include Paths” kısmının dosyanın konumuna göre aşağıda bulunan şekil 7’deki gibi ayarlanması gerekmektedir.
Hex Dosyası Oluşturma
Projenize ait kodlar derlendiğinde elektronik kartlarınıza yükleyebileceğiniz “hex” kodu elde etmeniz gerekmektedir. Bunun için kodunuzu derlemeden önce “Options for TargetOutput” adımlarını izledikten sonra “Create HEX File” seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir. Oluşturulacak hex koduna istediğiniz ismi ise yine aynı bölümde bulunan “Name of Executable” kısmından verebilirsiniz ve kodunuzu derledikten sonra oluşacak olan hex koduna “obj” klasörü içerisinden ulaşabiliriz.
5-) Bütün bu işlemlerden sonra artık kodunuzu derleyebilirsiniz. “main.c “ dosyasına çift tıklayıp proje kodunuzu açın. Sol üst tarafta “Build” ve “Rebuild”
seçenekleri mevcut. Build kod kısmındaki değişikliklerin yapıldığı hedef dosyaları derler, Rebuild ise tüm dosyaları derler.
6-) Derlediğiniz hatasız ve uyarısız kodunuzu “Download” diyerek mikrodenetleyicinizin içerisine yükleyin.

GIPHY App Key not set. Please check settings