spot_img

Kablosuz Enerji Teknolojisi ve Güvenlik

Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte yenilikler daha fazla tüketiciye çok hızlı bir şekilde ulaşmaya başladı. Özellikle mobil teknolojilerin hayata daha fazla entegre olmasıyla, mobil sancımız daha fazla kapasiteli pil ihtiyacını getirdi. Fakat günümüz teknolojisi pil kapasitesine olan açlığımızı gideremediğinden elde, çantada taşınan pil bankaları, şarj kabloları derken kendi çözümlerimizi ürettik. Şimdilerdeyse bunlara çok az ihtiyaç duyacağımız günlere doğru ilerliyoruz. Bulunduğumuz ortamdaki uygun bir yere sadece bırakarak şarj edebileceğimiz teknolojiye sahip akıllı telefonlarımız, akıllı saatlerimiz, akıllı kulaklıklarımız gibi ürünler cebimizde ve çantalarımız da yer almaya başladı. Peki bu kablosuz şarj teknolojisi ne kadar sağlıklı ya da ne kadar güvenli?

kablosuz

Global standartların bu konudaki iki büyük birliği Qi (Wireless Power Consortium) ve AirFuel. Iphone 8 serisi tanıtımı sonrası Qi birçok tüketicinin eline ulaştı ve neredeyse tüketici için sektör standardı olma yolunda ilerliyor. Yakında kimseyi priz önünde beklerken ya da elinde pil bankası veya kabloyla ilerlerken görmeyeceğiz artık. Günümüzde global olarak binlerce Qi standardında mobil şarj istasyonu tüketicilere, kullandıkları araçlar, havalimanları, kafeler, fuar alanları, spor salonları gibi halka açık bir çok alanda hizmet vermeye başladı. Bugünlerde yeni çıkan telefonlardan daha hızlı bir şekilde Qi yerleşimi görüyoruz. Bugün 90’dan fazla Qi sertifikalı akıllı telefon markası mevcut, bu sayı hızla artmaya devam ediyor. Bu konuda akıllardaki en büyük soru işareti gerçekten kullandığımız ürünler ya da şarj alanına bıraktığımız bölgede kullanılan enerji verici sistem Qi sertifikalı mı?

kablosuz

Kullandığınız ürünün muhakkak Qi standardında test edilmiş olması gerekiyor. Bulunduğunuz ortamdaki akıllı telefonunuza, enerji veren cihazın yangın ya da herhangi bir hasar vermemesi çok önemli. Bugünlerde masalarımızdan koltuk kollarımıza, kullandığımız araçlardan spor yaparken kullandığımız cihazlara kadar her yerde şarj modülleri ulaşılabilecek durumda. Bu sebeple teknolojinin muhakkak sertifikalı ve test edilmiş olmasına özen göstermemiz gerekiyor. Bunun için ürün üzerinde Qi logosunu ve “Qi Certified” yazılarının bulunması gerekiyor. Bu yazıların dışında herhangi bir bildirim ürünü Qi sertifikalı yapmıyor. Maalesef “Qi uyumlu”, “Qi ile çalışır” veya “Qi’ye göre” gibi yazılara sahip ürünler Qi sertifikalı değildir. Burada en büyük rol elbette üretici firmalara düşüyor. Firmaların üreticilerden sertifikalı ürün ve sertifikaları temin etmeleri gerekiyor. Özdisan Elektronik, bugün tamamı Qi sertifikalı elektronik komponent ve modülleri Türkiye pazarına sunarak bu konuda da üzerine düşen görevi yapıyor. Yapacağınız dizaynlar için muhakkak görüş ve öneri almak için yetkili arkadaşlar ile irtibata geçmenizde fayda var.