Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte endüstriyel uygulamalarda da bilgisayar kullanımı artmakta, geçmişte bilgisayar denilince aklımıza büyük boyutlarda bir cihaz gelirken günümüzde avuç içi büyüklüğündeki cihazlar aynı işlemleri yapabiliyor. Endüstriyel uygulamalarda PC’lerin kullanılması birçok avantaj sağlıyor. Yüksek işlem hızı sayesinde karmaşık hesaplamaları hızlıca yapabilir, cihazınızı internete bağlayabilir, cep telefonlarından aşina olduğumuz dokunmatik ekranlar ile size bir kullanıcı ara yüzü sağlayabilir. Endüstriyel PC’ler ARM işlemcilerin gelişmesiyle birlikte sıcaklık aralığının çok değişken olduğu, manyetik gürültünün bulunduğu zorlu ortamlarda çalışabiliyor. Endüstriyel uygulamalarda genellikle Linux ve Android işletim sistemi kullanılıyor. Masa üstü işletim sistemlerinin çalışabilmesi için belli bir düzeyde donanım özellikleri gerekiyor, Android ve Linux işletim sitemleri çok daha düşük donanım gerektiren ARM işlemciler için geliştirilmiştir. Bu işletim sistemleri esnek yapıları sayesinde ihtiyaca göre yapılandırılabiliyor. Mini PC’lerde kullanılan işlemciler farklı markalar tarafından üretilmesine rağmen aynı ARM mimarisini kullanılıyor, bu sayede ortak bir yazılım dili ortaya çıkıyor. Markaya göre farklı olan özellikler ise çevresel birimleri ve ürünün industrial veya comercial grade olmasıdır. Günümüzde daha çok A7, A53, ARM9 mimarisine sahip işlemciler kullanılıyor. Bir işlemci içerisinde birden çok çekirdek olabilir, bu sayede aynı anda paralel olarak birden fazla işlem yapılabiliyor. Çekirdek sayısına göre single core(1), dual core(2), quad core(4), octa core(8) şeklinde isimlendirilir. Endüstriyel uygulamalarda daha çok NXP i.mx6 ve i.mx8 işlemciler tercih ediliyor. i.mx8 işlemciler real time işlemler için ikincil işlemci olarak M4 ve M7 işlemci barındırıyor. PC boardları geliştirme süreçleri uzun ve zorlu olan sistemlerdir. Yüksek frekanslarda çalıştıkları için PCB çizimlerinde empedans kurallarına uyulmalıdır. Bu boardlarda kullanılan işlemciler BGA kılıfta olmasından dolayı PCB genellikle 4 veya 8 katlı olarak çiziliyor. EMC testlerinden geçebilmesi için birçok tasarım geliştiriliyor. Ürün geliştirirken bu aşamaları gerçekleştirmek proje süresini ve personel gereksinimlerini artıracağı için Mini PC kullanmak süreçleri hızlandırıyor.
Mini PC’lerde SBC (Single board computer) ve SOM (System on module) olmak üzere iki önemli kavram mevcuttur. SBC’ler üzerinde tüm gerekli donanımın ve portların bulunduğu bir cihazdır. SOM modüller ise üzerinde sadece işlemci, RAM, FLASH, PMU(Power Management Unit) gibi gerekli donanımların bulunduğu ama portların bulunmadığı bir cihazdır. SBC’lerde kullanıcıya hazır bir çözüm sunar kullanıcının herhangi bir geliştirme yapmasına gerek yoktur ama esnek bir çözüm değildir, kullanıcıya sabit bir donanım sunar. SOM modüller ise esnek bir çözüm sunar ama kullanıcının SOM modülleri kendi sistemine entegre etmesi için geliştirme yapması gerekiyor. SOM modüller soketli ve lehimlenebilir olmak üzere fiziksel olarak ikiye ayrılır. Soketli modeller kolay montaj sağlar, arıza durumunda değiştirilmesi kolaydır. Lehimlenebilir modeller ise daha ince bir çözüm sağlar. Kullanıcı SOM modülü kendi boarduna entegre ederek Ethernet, USB gibi portları istediği gibi yerleştirebilir. SOM modüller Compute Module olarak da isimlendirilir. Ürün tasarımı yapılırken kullanılacak olan SBC veya SOM modülün özelliklerini doğru olarak belirlemek oldukça önemlidir. Kullanım alanına göre Industrial grade ve Comercial grade olmak üzere ikiye ayrılır.
“1999 yılından kurulan Hindistan merkezli iWave, endüstriyel, medikal ve
otomotiv sektörlerindeki müşterilerine hizmet veriyor.”
Industrial grade ürünler -40 +85 derece arasında çalışabilir, dış ortamda ve manyetik gürültünün yüksek olduğu zorlu şartlar altında kullanıma uygundur. Comercial grade ürünler ise daha çok ev ve ofis gibi iç ortamlarda kullanılıyor. Mini PC pazarında birçok farklı marka ve model mevcut, bu ürünlerin fiyat aralıkları oldukça değişken olabilmektedir. Ürünün maliyetini etkileyen en önemli parametrelerden birisi de mini PC’nin endüstriyel uygulamalara ne kadar uygun olduğudur, bazı çözümler uygun maliyet sağlamasına rağmen zor ortam şartları altında çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Bir diğer parametrede ürün devamlılığıdır, piyasada çok popüler olan ürünler birkaç yıl sonra temin edilemeyebiliyor. iWave üretmiş olduğu ürünlerde 10 yıl temin garantisi veriyor. Özdisan Elektronik her türlü ihtiyaca yönelik SBC ve SOM modül çözümleri sunuyor. Özdisan Elektronik ile distribütörlük anlaşması imzalayan iWave, industrial grade SBC ve SOM modül çözümleri sağlıyor. 1999 yılından kurulan Hindistan merkezli iWave, endüstriyel, medikal ve otomotiv sektörlerindeki müşterilerine hizmet veriyor.