spot_img

İstanbulspor Şanlı Tarihiyle Türk Futbolunun Efsaneleri Arasında

İstanbul Lisesi’nin rengini, armasını ve ismini taşıyan ve bu büyük irfan ocağının bağrından çıkan güzide spor yuvası İstanbulspor, Türk spor tarihinde özgün bir yere sahip. Karşılaştığı bütün zorluklara rağmen tarihi başarılarla dolu olan İstanbulspor’un etkinlikleri futbolu da aşarak birçok farklı alana yayılmış durumda.

İstanbulspor’un kuruluşu 1924 yılına dayanıyor. Sirkeci Süleymaniye Kulübü’nün genç yaşta ölen Yavru Saim lakaplı oyuncusunun anısını yaşatmak adına, Süleymaniye oyuncusu Kemal Halim Bey (Gürgen) önderliğinde yeni bir takım kuruldu. Çoğu İstanbul Lisesi öğrencisi olan bu takım, 1925 yılında Süleymaniye’den ayrılarak, önce Cerrahpaşa Kardeşler Gücü’ne (Cim-Kaf-Kef), daha sonra atıl durumdaki Gürbüzler Ocağı kulübüne dahil oldu. 1925 yılında bu kulübün ismi İstanbul Spor Kulübü olarak değiştirildi ve alt kümede müsabakalara başlandı. Kulübün ilk arması beyaz zemin üzerine siyah yıldız olarak belirlendi.

4 Ocak 1926 tarihinde kulüp, İstanbul Erkek Lisesi ile bir kongrede birleşerek siyah-beyaz olan renklerini sarı-siyah olarak değiştirdi. Bugün de bu tarih, İstanbulspor’un kuruluşu olarak kabul ediliyor. İstanbul Lisesi’nin sarı-siyah renklerinin hikayesi de oldukça anlamlıdır. Siyah; 1. Dünya Savaşı’nda şehit olan askerler için tutulan yastan, sarı ise savaş gazisi öğrencilerin anısına o dönemde hastane rengi olarak kullanılan lise binasının duvar renginden geliyor.

1924 yılından İstanbul Lisesi ile birleşmenin yaşandığı 1926 yılına dek İstanbulspor’un arması beyaz zemin üzerine siyah yıldızdan ibaretti. Daha önceki Makriköy İdman Yurdu ve Gürbüzler Ocağı kulüplerinin armaları ve renkleri bilinmiyor. Liseyle birleştikten bir süre sonra sarı zemin üzerine siyah yıldızı kullanan İstanbulspor, 1929-30 sezonundan itibaren lisenin amblemini renkleri ters olacak şekilde (sarı zemin üzerine siyah) kullanmaya başladı. 1995 yılında Süper Lig’e döndüğünde İstanbulspor, armasına bugünkü Ay-Yıldızlı biçimini verdi.

İstanbul Lisesi’nin arması ise 1919 mezunu Nejat Sier tarafından, 1915 yılında “elif” ve “sin” harflerinin ay yıldız ile birleştirilmesiyle oluşturuldu. 1915 yılından 1938 yılına birkaç küçük değişiklik geçiren armaya, son şeklini 1938 mezunu Orhan Omay verdi. Omay bu tasarımda; İstanbul’un İ’sini; Lisenin L’sini ve lisenin izci grubunun adı olan Sakarya’nın S’sini; ay ve yıldızla bir araya getirdi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa, Osmanlı İmparatorluğu’nu işgal etmek için var gücüyle Çanakkale’ye yüklendi. Maksat Çanakkale’yi geçip Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u ele geçirmekti, fakat işgalcilerin planları tutmadı. Çanakkale’yi geçemediler. Türk Ordusu “Çanakkale geçilmez” dedi. Düşman geçemedi ama bunun faturası, aralarında üniversiteli ve liseli gençlerin de bulunduğu 250 bin şehit ve yaralı oldu. 1915 yılında İstanbul Erkek Lisesi, Galata’da bugünkü Saint Benoit okulunun bulunduğu binadaydı. Çanakkale’ye yurt savunmasına giden İstanbul Erkek Liseli öğrencilerin yaralıları tedavi görmek için İstanbul’a dönüyorlardı. Bu nedenle o zaman okulun taş duvarları hastane rengi olan “Sarı“ya boyandı. Tedavi görenler de tekrar Çanakkale’ye savaşmaya gidiyordu. 19 Mayıs 1915 Çarşamba günü, Çanakkale Savaşları’nın tarihe en kanlı ve en kayıplı günü olarak geçti. 6.5 saat süren hücumun sonunda 2. Tümen’in çoğu öğrenci olan 10 bin askerinin tümü eriyip gitti. Gencecik fidanlar ölüm kusan makineli tüfeklerin karşısında ekin gibi biçildiler. Bu kanlı günün ardından savaşa gönüllü giden İstanbul Lisesi öğrencilerinin hiçbiri okullarına geri dönemedi. Öğrencilerin şehit olduğu haberi okula ulaşınca, okul koyu bir yas havasına büründü. Geride kalan öğrenciler matemlerini dile getirmek için şehit arkadaş ve ağabeylerinin anısına pencere pervazlarını ve kapıları siyaha boyadılar. Okulun renkleri de böylece Sarı– Siyah olarak benimsendi. Bu iki renk, o tarihten bugüne birlik ve beraberliğin simgesi oldu. Daha sonra okulun içinden doğan İstanbulspor da renk olarak Sarı ve Siyah’ı benimsedi.

Gönüllü olarak savaşa katılan İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri

Siyah; 1. Dünya Savaşı’nda şehit olan askerler için tutulan yastan,
sarı ise savaş gazisi öğrencilerin anısına o dönemde hastane rengi olarak kullanılan
lise binasının duvar renginden geliyor.

İstanbulspor’dan 2 oyuncu birden A Milli Takım’da
A Milli Takım’da ilk kez TFF 1.Lig’den 2 oyuncu birden aynı takıma mensup kişilerden seçildi. İstanbulsporlu Mehmet Zeki Çelik ve Okan Kocuk, A Milli Takım kadrosunda yer aldı.

1926 senesi İstanbulspor kadrosu