İnternetin hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği günümüzde, artık her türlü ürün ve hizmeti internette kolayca bularak satın alabiliyoruz. Online alışveriş ne kadar yaygınlaşmış olursa olsun hala bu deneyimi yaşamamış pek çok kişi de mevcut. Bu durumun sebepleri arasında satın alınan ürünün tanıtıldığı gibi çıkmaması, ürünün kalitesi ile ilgili yaşanan tereddütler olsa da hala en büyük sebep internet alışverişinin güvenli bulunmaması. Peki, düşünüldüğü gibi internetten alışveriş yapmak gerçekten sakıncalı mı? İnternet alışverişi dışarıdaki bir mağazaya göre çoğu zaman büyük fiyat avantajları sunuyor, ürünü ayağınıza kadar getirmesi de diğer bir önemli artı sebep. Belli başlı birkaç noktaya dikkat ettikten sonra internet alışverişi yapmanın herhangi bir sakıncası da bulunmuyor.
Alışveriş yaptığınız e-ticaret platformu SS L Sertifikası’na sahipse,
verileriniz şifrelenerek sunucuya aktarılır. Dolayısıyla kredi kartı bilgileri gibi
önem arz eden verileriniz 3. şahıslara karşı korunmuş olur.
İnternet alışverişi yaparken nelere dikkat edilmeli?
• Site hakkında ön araştırma yapılmalı, kullanıcı deneyimleri analiz edilmelidir.
• İnternetten alışveriş yaparken akla gelen ilk soru “Kredi kartı bilgilerim başkasının eline geçer mi?” oluyor. Alışveriş yaptığınız e-ticaret platformu SSL Sertifikası’na sahipse, verileriniz şifrelenerek sunucuya aktarılır. Dolayısıyla kredi kartı bilgileri gibi önem arz eden verileriniz 3. şahıslara karşı korunmuş olur. Yani bilgileriniz özel bir şifreleme sistemi ile bankanıza iletilir ve işlem güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Bu nedenle E-ticaret sitelerinde özellikle ödeme alınan sayfalarda 128bit yada bir üst versiyonu olan 256bit SSL şifreleme sistemlerinin kullanımı oldukça önemlidir. Adres çubuğunda https:// yazıp yazmadığına dikkat edilmelidir. SSL güvenlik sertifikasına sahip olmayan sitelerin sanal pos başvuruları bankalar tarafından kabul edilmemektedir. Ancak yine de SSL şifreleme sistemleri olmadan da satışlar gerçekleştirilebilmektedir. Bu sebeple SSL şifreleme sistemi olmayan sitelerden alışveriş yapılmamalıdır.
• Ticaret sitesinden yapılan alışverişlerin 3D Secure güvenlik uygulaması ile ödemesinin alındığına dikkat edilmelidir. Ayrıca, e-ticaret platformlarından alışveriş yaparken sanal kredi kartı kullanılması önerilmektedir.
• Sanal kredi kartı, online alışveriş yaparken kullanabileceğiniz en güvenli bankacılık ürünüdür. Çünkü sanal kredi kartı, mevcut kredi kartınızın limitine tanımlı, numarası farklı olan ve fiziken olmayan bir kredi kartıdır. Limitini siz belirleyebilir ve kullanmadığınız zamanlarda bu limiti sıfırlayabilirsiniz. Dolayısıyla, bilgileriniz çalınsa bile, gerçek kredi kartınızın bilgilerini sizden başka kimse bilemez ve bilginiz haricinde hiçbir işlem yapılamaz.
• E-Ticaret sitesinin hizmet sözleşmeleri dikkatlice okunmalı, platformun kullanıcılarına sunduğu hakların, teslimat-iade-garanti-cayma koşullarının ve anlaşmazlıklar durumunda yapılması gerekenlerin açıkça belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
• Hiçbir e-ticaret sitesi alışveriş esnasında kredi kartı şifrenize ihtiyaç duymaz. Sizden kredi kartı şifrenizi talep eden alışveriş sitelerinden uzak durmanız gerekir.
• İletişim adresleri ve telefon numaralarına dikkat edilmelidir. Alışveriş yapılacak sitenin iletişim sayfasında şirket adresi – telefon, mail adresi, google earth veya diğer araçları kullanarak adreslerinin görünür ve haritalarla belirtilmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Bu unsurları barındırmayan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaktan kaçınınız. Özellikle iletişim numaralarını cep telefonu numarası veren sitelerden uzak durunuz.