Fütürist bir yaşam olarak görülen yapay zeka, günümüz bilim dünyasının en önemli konularından biri haline geldi. Yapay zeka denince aklımızda filmlerde gördüğümüz sıra dışı robotlar ve makineler geliyor değil mi? Yapay zeka, insanın düşünme yöntemlerinin analiz edilmesi sonucunda tıpkı gerçek bir insanı taklit edebilen, gerçek insanın verebileceği tepkileri vererek, bunların yapay araçlara entegresini sağlayan bir teknolojidir. Bu iş için programlanmış bir yazılım yoluyla bir makinenin düşünme girişimi olarak da tanımlanabilir.
İşte bu makinalar günümüzde otomotivden havacılığa, tıptan savunma sektörüne kadar pek çok alanda kullanılıyor. Yapay zeka alanında dünyada son 20 yılda büyük gelişmeler görüldü. Askeri, sivil ve ticari uygulamalarda yapay zekanın önemi gün geçtikçe artıyor. Yani yapay zekanın yavaş yavaş bir endüstri haline geldiği söylenebilir. Özellikle askeri alanda görmeye başladığımız yapay zeka uygulamalarının geçtiğimiz yıl içerisindeki cirosunun 2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Yatırımlar artıyor
Bu konuda PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan çok önemli bir rapor mevcut. Rapora göre yapay zeka teknolojilerinin gelişmesinin, küresel ekonomiye 2030’da 15,7 trilyon dolar katkı yapması bekleniyor. Yine araştırmaya göre, küresel gayri safi milli hasıla 2030’da yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde yüzde 14 artacak. Yapay zeka teknolojileri küresel ekonomiye Çin ve Hindistan’ın şu anki toplam ekonomik büyüklüğünden (yaklaşık 13,3 trilyon dolar) daha fazla katkı sağlayacak. Araştırma yapay zekanın, ekonomiler için en büyük ticari fırsatlardan biri olduğunu söylüyor. 2030’a kadar yapay zekadan elde edilecek tüm ekonomik kazançların yarısından fazlası verimlilik artışından, kalanı da yapay zekaya dayalı ürünlere tüketicinin talebinin yükselmesinden kaynaklanacak.
PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan rapora göre
yapay zeka teknolojilerinin gelişmesinin, küresel ekonomiye 2030’da
15,7 trilyon dolar katkı yapması bekleniyor.
Yapay Zeka her yerde
Günümüzde hayatımızın bir çok alanında kendine yer edinen teknolojik ürünlerin birbirine bağlı hale gelmesi ve hatta kendi aralarında etkileşim içerisinde olmaları, daha akıllı makinaların ve sistemlerin de yolda olduğunun bir işareti. Gündelik hayatta kullandığımız akıllı cihazlar dahi bizimle konuşmaya başladı. Tam da bu noktadan ilham alan teknoloji şirketleri sektörü etkisi altına alacak ürünleri tasarlamaya ve bu alanda ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Yakın gelecekte evlerimizde ve iş yerlerimizde bizlere yardım eden robotları görebileceğiz.
Yakın gelecekte evlerimizde ve iş yerlerimizde bizlere yardım eden robotları görebileceğiz.
Facebook yapay zekaların fişini çekti
Yapay zeka konusunda gündeme farklı haberler de düşmeye devam ediyor. Facebook’un yapay zeka çalışmaları kapsamında başlattığı program dahilinde çalışan chatbot’ların İngilizceyi bırakıp kendi yarattıkları garip bir dil ile anlaşmaya başlaması üzerine fişleri çekilmişti. Bu haber sosyal medyada da bolca paylaşıldı. Çin’de de benzer bir chatbot ırkçı söylemleri nedeniyle durduruldu.
İnsanların yerini robotlar mı alacak?
Otomasyon sektöründe ise beklenti oldukça yüksek. Üretim bantlardaki revizyonun yakın zamanda gerçekleşeceği öngörülüyor. Hızla yaygınlaşan robotik sistemlerin beraberinde getirdiği bir endişe daha var. Robotlar insanların yerini mi alacak? Bu alandaki gelişmelerin artması işsizlikle ilgili kaygıların da çoğalmasına neden oldu. Uzmanların bir çoğu işsizliğin artacağını savunuyor. Çünkü insan emeğinin yoğun olarak kullanıldığı bir çok sektörde işleri robotların devralması bekleniyor. Robotik teknolojiler otomasyon sektöründe verimliliği ve rekabetçiliği artıran en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkacak. Çünkü fiziksel olarak daha az enerji harcanacak ancak verim daha da artacak. Ancak endişeye gerek yok. Endüstrinin birçok kolunda yapay zeka uygulamaları baş döndürücü bir hızla gelişmeye devam etse de yapay zeka stratejik birçok iş kolunda insan emeğinin yerini alamayacak.