spot_img

İnsan ve Atın Dostluk Sporu: Binicilik

Binicilik

Yüzyıllardır insan ve at arasındaki tarihsel beraberlik, binicilik sporu ile adeta taçlandırılıyor. At binme sanatı olarak da tanımlanan binicilik, iki canlının bir arada yaptığı tek olimpik spor dalı. Büyük şehrin karmaşasından ve iş hayatının stresinden uzaklaşmak istiyorsanız, dünyanın en sadık hayvanları atlarla olan birlikteliğinizi daha fazla geciktirmeyin.

Biniciliğin en keyif veren yanı, atla bir insanın birbiriyle uyum içinde bir spor gerçekleştiriyor olmasıdır. Tabii ki öncesinde iyi bir eğitim almak şart. Spor sırasında kullanılan özel kıyafetler güvenliğinizi sağlarken, hem at ile uyumlu olmanızı hem de estetik açıdan güzel görünmenizi sağlar.

Her spor dalında olduğu gibi binicilikte de sporun güvenli ve estetik bir şekilde tamamlanması için kendine özgü kıyafetler bulunuyor. Spora başlamadan önce antrenörünüzün yönlendirmesiyle alacağınız
malzemelerin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Motorcuların kaskları gibi binicilikte de tok adı verilen
sporcunun başını koruyan başlıklar mevcut. Başlangıç aşamasında dar ve elastik binici pantolonu ve çizme temin etmeniz ideal olacaktır. Yardımcı malzemeler olarak mahmuz, kamçı ve eldiven de kullanmanız gerekiyor. Binicinin dışında, ata da eyer, kolan, üzengi, başlık, kantarma ve blanket gibi giysiler giydirilmelidir. Binicilik sporu ülkemizde Türkiye Binicilik Federasyonu’na bağı olarak Engel Atlama, At Terbiyesi, Atlı Dayanıklılık, Pony ve Üç Günlük yarışma olmak üzere 5 ana disiplin çerçevesinde yapılıyor.

Teknik olarak disiplinli bir çalışma gerektiren biniciliğin en önemli dallarından biri de engel atlamadır. Seyri bir hayli zevkli olan spor, izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşatır. İrlanda kökenli bir branş olan engel atlamada, yaklaşık 15 engel, en kısa sürede ve hatasız bir biçimde geçilmeye çalışılır. Sıraya uyulmadığında ise biniciye ceza puanı verilir.

Binicilik

Adından da anlaşılacağı üzere atın üzerindeki sporcu tarafından atın terbiyesi, itaati, ileriye gidişi ve hareketleri teknik ustalığı ölçülür. Binicinin hareketleri de aynı şekilde olabildiğince az gözükmeli ve estetik olmalıdır.

Hem binicinin hem de atın iyi bir kondisyona sahip olmasını gereken bir spor dalıdır. Bu dalda, atların hızı ve dayanıklılığı test edilirken, aynı zamanda atın efektif kullanımı, yetenekleri ve her
türlü araziyi geçme kabiliyeti hakkında kapsamlı bilgi edinilir. Bu uzun mesafe yarışında, her bir binicinin atlarının dayanıklılığını ve kondisyonunu güvenli bir şekilde yönetmesi gerekir.

Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde sporun önemi tartışılmaz. Pony sporu ise, çocuklara binicilik ile ilgili tüm aktiviteleri öğreten ve onları aynı zamanda eğlendiren bir spor dalı. Her biri özel eğitimli olan Pony’lere, 3 – 14 yaş aralığındaki çocuklar binebiliyor. Sırt yüksekliği yerden 148 santimetrenin altında olan Pony’ler yetiştikleri ülkelere göre adlandırılıyor.

Kendine özgü ve farklı bir oyun olan üç günlük yarışma, at terbiyesi, engel atlama ve arazide engel atlama branşlarını kapsıyor. Olimpik bir oyun olan üç günlük yarışmada; ilk gün at terbiyesi, ikinci gün arazi, üçüncü gün ise engel atlama yarışması düzenlenir. Üç gün boyunca aynı atla parkurları geçmeyi hedefleyen spor, binicinin ve atın bu dallardaki becerisini sınamak için düzenleniyor.