Hyperloop United, 13 kişiden oluşan bir Hyperloop geliştirme takımı olarak dikkat çekiyor. Kadir Has Üniversitesi’nde kurulan bu takım, içinde Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere 4 farklı okuldan üyeler bulunduruyor. 2022 yılının ocak ayında kurulan bu takımın ilk hedefi, 8 ay sonraki 2022 TEKNOFEST Hyperloop Geliştirme Yarışması’na katılmak ve ürettikleri kapsül ile Hyperloop teknolojisinin Türkiye’de ilk uygulamalarını yapmaktı.
Hyperloop, basıncı azaltılmış tünel içinde raya temas etmeden ilerleyen ve saatte 1220 km hıza ulaşması düşünülen bir ulaşım aracı. Günümüzdeki haliyle Maglev trenlerinden farkı, tünel içinde olması ve levitasyon sisteminin farklılığıdır. Maglev trenlerinin konseptinde rayda ve araçta mıknatıs yahut elektromıknatıs bulunuyor. Hyperloop konseptinde ise ray yalnızca alüminyumdan oluşuyor. Bu farklılık altyapı üretiminde maliyeti oldukça düşürüyor. Ayrıca enerji tüketimi bakımından da güç yalnızca araçta harcanıyor olduğu için daha verimli bir hale geliyor. Hyperloop konseptinde levitasyon, aracın kendini havada askıda tutmasına denir. Levitasyon için basınçlı hava kullanımı, pasif manyetik ve aktif manyetik levitasyon olarak bazı farklı yöntemler vardır. Basınçlı hava ile levitasyonda nozzle veya havalı rulman kullanarak kapsüle yukarı yönlü bir kuvvet oluşturmak amaçlanıyor. Zamana göre değişen manyetik alan, iletken bir yüzeyde akımlar oluşmasına neden oluyor. Tersi şekilde, değişken bir akım da etrafında manyetik alan oluşturur.
Manyetik levitasyon sistemlerinde, mıknatıs serilerinin alüminyum rayda oluşturduğu girdap akımlarından faydalanılır. Bu mıknatıs serisi bir döner disk halinde oluşturulup ekseni etrafında döndürülerek indükleme sağlanıyorsa aktif levitasyon, doğrusal bir dizi halinde oluşturulup hızlanmayla beraber indükleme sağlanıyorsa pasif levitasyon olarak adlandırılır. Levitasyon sağlanıyorken kapsülün itki sistemi için kullanılacak yöntemler yine raya temassız şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu yöntemler arasında lineer indüksiyon motoru, gaz ve türbin motorları vardır. Tekerden itki, kapsül raya temas etmiyor olduğu için imkansızdır. Lineer indüksiyon motoru kısaca radyal bir elektrik motorunun bir yüzeyinden kesilerek açıldığı düşünülerek tasvir edilebilir. Bu motor radyal bir hareket değil doğrusal bir hareket sağlar. Bu sistem Hyperloop konsepti için düşünüldüğünde düz bir tünelde temassız hareket için elverişlidir. Hyperloop United, 2022 senesinde bu sistemlerden aktif manyetik levitasyon ve lineer indüksiyon motoru seçeneklerini kullanmıştır. Mıknatıs diskleri, lineer indüksiyon motoru, motor sürücüsü, mekanik alt sistemler, batarya yönetim sistemi tasarımları, analizleri ve üretimi tamamen takım içinde yapılmıştır. 2022 TEKNOFEST Hyperloop Geliştirme Yarışması, TÜBİTAK RUTE tarafından Gebze Kampüsü’nde yapıldı. 15-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen yarışmada Hyperloop United “En Başarılı Teknik Tasarım Raporu Ödülü” kazandı. Takımın hedefi, büyük miktarda İstanbul’da yoğunlaşan Türkiye nüfusunun, evden işe gitme süresinden daha kısa bir sürede İstanbul – Ankara arasındaki mesafeyi gidebilecek bir sistem geliştirmektir. Böylece günümüzde depremle beraber büyük risk oluşturan bu yoğunlaşmanın azaltılabileceği, günlük ev – iş arası yolculuğun başka şehirlerden de yapılabileceği düşünülüyor.