
ÖZDİSAN ELEKTRONİK İŞ GELİŞTİRME MÜDÜRÜ
5G olarak bilinen yeni nesil kablosuz iletişim altyapısı, iletişim evriminin ulaştığı ve tüm dünyayı değiştirecek olan son nokta. Linkedin’de “No. 1 Voice in Technology for 2017” (1 Numaralı Teknoloji Sesi) olarak geçen Shelly Palmer’e göre; 5G kuantum sıçraması olarak lanse ediliyor. Bu teknoloji için toplum olarak ne kadar hazır olduğumuzsa henüz bir muamma.
5G ile nelerin farklı olacağı konusuna değinecek olursak; güç kablosu dışında herhangi bir kablosu olmayan 5G uyumlu bir televizyonunuzun olduğunu düşünün. Herhangi bir uydu verici cihaz veya kablo TV kutusu yok. Buna rağmen istediğiniz televizyon kanalı veya video sadece hesabınıza eriştiğiniz anda önünüzde beliriyor. Üzerinde ekran olan her bir 5G cihaz, çok yüksek çözünürlüklü ve hatırı sayılır bir görüntüleme çözünürlüğü olan 8K ile karşımıza çıkacak.
Beklemeden ve Youtube kullanıcılarının dillerinde dolaşan cümlesi “dolmasını bekleyelim” olmadan gözünüzün alamayacağı yükseklikte bir tatmin sunumu ile geliyor 5G. 5G aynı zamanda TV platformları için çok farklı fırsatlar, sponsorluk modelleri, içerik fiyatlarının daha ucuza gelebileceği iş modelleri ve 5G bağlantısına erişimin daha ucuz olacağı yollarla hayatımıza dahil olacak.
Görsel getirilerinin yanında hız ile ilgili birkaç cümle söylemek gerekirse; 5G şu an kullanımımızda olan 4G altyapısının çok üzerinde bir hız sunacak. 4G altyapısında indirme hızı en fazla 100 Mbps’a kadar çıkıyor ve bu bile 3G altyapısının 5 katı daha üzerine çıkmak demek. LTE-A’de ise şu an birçok modern telefon kullanıcısının ulaşabildiği hız 225 ile 400 Mbps. Karşılaştırma yapacak olursak; 5G 10 Gbps’ye kadar hız vaat ediyor. Bu durum; LTE-A’dan 33 kat daha fazla ve normal LTE’den 100 kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor.
İnternetin bu kadar hızlı oluşu çok daha fazla bilginin ve verinin dolaşmasını sağlayacak ve bilgilerin güvenliğinin nasıl sağlanacağı yönündeki soru işaretlerini de beraberinde getirecek. Örnek vermek gerekirse; Facebook kullanıcılarının yaptıkları her bir hareket firma tarafından veri havuzunda tutuluyor ve kullanım alışkanlıkları analiz ediliyor. Ve bu analizler sadece Facebook değil türevleri WhatsApp, Messenger, Instagram gibi diğer platformlarda da yapılıyor. Her bir uygulama artık ekrana dokunduğunuz noktayı hatta basma gücünüzü bile analiz edebiliyor. Bu analizler de tabi ki çok büyük bir veri hacmi oluşturuyor. Bu hacimle elde edilen verilerin nasıl kullanılacağını ve kendimizi nasıl koruyacağımızı hep birlikte göreceğiz.
4G’den 5G’ye geçiş “süper – düşük gecikme süresi” ile beraber gelecek. Artık internetten herhangi bir içeriğe, içerik sağlayıcı ile kullanıcı arasında herhangi bir gecikme olmadan erişmek mümkün olacak. 4G altyapısı yaklaşık 70 milisaniye gecikme veriyor, 5G ile 1 milisaniyeden daha düşük bir gecikme hedefleniyor. Bu özellik uygulamalar için kullanılan gerçek zaman kontrolünde de faydalı olacak. (drone kullanımı gibi)
“Üzerinde ekran olan her bir 5G cihaz, çok yüksek çözünürlüklü ve hatırı sayılır bir görüntüleme çözünürlüğü olan 8K ile karşımıza çıkacak.”

5G’nin süper – düşük gecikme süresi yükselmekte olan otonom araç kullanımında da geniş yer bulacak. Geliştirilen otonom araç kullanımları bu özelliğin 5G ile standart olması ile tam anlamıyla başlayabilecek. Sadece araçlar ile ilgili değil evler, mahalleler ve şehirler de bu teknoloji ile haberleşecek.
2020 yılına kadar dünya genelinde yaygın olması beklenmeyen 5G, 2020 sonrasında görmeye başlayacağımız bir teknoloji olacak. Bu da ortalama 2019 yılında ilk 5G telefonları ve 2020 yılında da ilk 5G radyo vericileri görmeye başlayacağız demek oluyor. Gelecek 5G ile geliyor ve hep beraber buna hazır olmamız gerekiyor.

GIPHY App Key not set. Please check settings