in ,

Geleceğin Sanal Dünyası: Metaverse

Metaverse

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte cihazlarımızda daha fazla zaman harcıyor ve dijital kimliğe daha fazla ağırlık veriliyor. Ofisten eve, spordan video oyunlarına ve
arkadaşlardan takipçilere giderek daha fazla dijital hayata geçiş yaptık. Özellikle Z kuşağının bir kısmı için sosyal medyada nasıl göründüğü, gerçek hayatta nasıl göründüğünden daha fazlasını ifade ediyor.


Arkadaşlıklar, iş hayatı ve kimlikler giderek daha fazla dijital hale geliyor ve kripto para birimlerinin ve NFT’lerin ortaya çıkmasıyla birlikte, varlıklar ve koleksiyonlar da dijital dünyaya taşındı. Gerçek hayatta sahip olduğumuz bazı değerler dijitaldekinden daha önemsiz hale geldi. Fiziksel bir altına sahip olmaktansa dijital ortamda bir kripto parayı kullanmaya ya da gerçek bir sanat eseri yerine dijitalde kullanılabilen sanat eserine sahip olmaya önem veriliyor.

Facebook’un Meta olarak adlandırılacağının duyurulmasının ardından, son birkaç aydır sektörde dolaşan moda kelime; ‘Metaverse’. Son zamanlarda ortaya çıkan Metaverse kavramıyla birlikte internet ile etkileşim şekillerinde önemli bir boyut atlayacak gibi duruyor. Metaverse, hayatın bütünsel ve her şeyi kapsayan dijital bir yolu olarak görülüyor. Her şeyden önce, Metaverse terimi yeni bir şey değil. Aslında, yazar Neal Stephenson bu terimi 1992’de bilimkurgu romanı “Snow Crash”te ilk kez ortaya attı. Kitap, insanların çevrimiçi dünyayı keşfetmek için dijital avatarlarını kullandıkları, genellikle distopik bir gerçeklikten kaçmanın bir yolu olarak, interneti sanal gerçeklik tabanlı bir şekilde tasavvur ediyor.

Geleceğin Sanal Dünyası: Metaverse

Metaverse’ün anlamı hala oldukça belirsiz, çünkü her gün yeni bir ürün, platform veya kullanım durumu ortaya çıkıyor. İnsanlar, oyun ve sanal / artırılmış gerçeklik deneyimlerinden Sandbox gibi blok zinciri tabanlı oyunlara ve Discord gibi merkezi olmayan sosyal platformlara kadar sanal deneyimler ve dünyalarda daha fazla zaman harcıyorlar. Tüm bu alanlar ve daha fazlası, şu anda ‘bağlantısız’ bir Metaverse’e katkıda bulunuyor. Birçokları için Metaverse vizyonu, aralarında özgürce hareket etmemize, mal alışverişinde bulunmamıza, birlikte oynamamıza, sosyalleşmemize, öğrenmemize vb. izin veren, giderek daha fazla bağlantılı ve merkezi olmayan bir dizi sanal alanı ifade ediyor.

Metaverse ile ilgili verilen en çarpıcı bilgi ise gerçek hayat gibi, her kullanıcıya bireysel ve kolayca ayırt edilebilir bir kimlik sağlayan, herkesin erişebileceği onu deneyimlemenin bir yolunu yansıtıyor. Gerçek hayatta da olduğu gibi, oyunlar ve eğlencenin Metaverse’ün yalnızca bir bölümünü oluşturması bekleniyor.

Metaverse ile ilgili verilen en çarpıcı bilgi ise gerçek hayat gibi, her kullanıcıya bireysel ve kolayca ayırt edilebilir bir kimlik sağlayan, herkesin erişebileceği bir yaşam deneyimi olmasıdır.

Geleceğin Sanal Dünyası: Metaverse

Oyundan Ticarete Metaverse

Şu anda marka katılımı açısından farklı olgunluk düzeyine sahip farklı Metaverse deneyimleri sunuluyor. Ağ geçidi deneyimleri arasında Discord ve Reddit gibi platformlar söylenebilir.
Discord (dünya çapında 150 milyondan fazla kullanıcı) ve Reddit gibi platformlar, giderek daha fazla Metaverse alanlarına giden sosyal yollar/ağ geçitleri ve Microsoft Mesh gibi yakında çıkacak kurumsal sanal gerçeklik çözümleri olarak görülüyor.

Oyun içi deneyimleri sunan firmalar da bulunuyor. Fortnite gibi oyun başlıkları aracılığıyla medyayı etkinleştirme ve Roblox gibi oyunlarda veya Decentraland ve Sandbox dahil olmak birçok şirket önemli çalışmalara imza atıyor.

Metaverse’de sanal etkinlikler üzerine çalışma yapan Monkey Shoulder, Decentraland’da bir parti ev sahipliği yaptı veya sanal ortamı birlikte öğrenmek için insanları bir arayagetirdi. Ticaret için de deneyimler sunan Metaverse’de, müşterilerin sanal ögeler satın alması, bunlarıc’gerçek dünyada’ fiziksel ürünler için kullanması ve aynı zamanda değiştirilemez NFT’ler geliştirerek açık pazar yerlerinde satması mümkün. Teknolojiyle etkileşim kurma şeklimiz değişiyor. Facebook ve Apple akıllı gözlükler ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bu yeni donanım, Metaverse’e daha doğal yollarla erişmenin yollarını sağlayacak. İnternetin sahneye ilk çıktığı zamanki gibi Metaverse’ün gelişmesi de zaman alacak gibi görünüyor. Bazı bileşenler yükselecek, diğerleri düşecek, ancak kesin olarak bildiğimiz şey, gelecekte hepimiz sanal olacak.

component 18.sayı

Philips (Philips XI FP_TR)

Lorawan, Kitlesel (Massive) Lot’nin Temel İletişim Teknolojisi