spot_img

Geleceğin Akıllı Evleri

Yaşadığımız teknoloji çağında artık büyük bir dijital dönüşümden geçiyoruz. Yaşamın her alanında kendini gösteren bu değişimi evlerimizde de yoğun olarak hissediyoruz. Yapılar akıllanırken çevreci özelliklerin de artmaya başlaması bu dönüşümün en iyi yanlarından biri. Akıllı binalarda aktif olarak kullandığımız özelliklere teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yenileri de eklenecek. Yeni iletişim teknolojileri ortaya çıktıkça, akıllı evlerde kullanılan teknolojiler de değişime uğruyor. Bu yöntemlerden bir kısmı artık tercih edilmezken bir kısmı yeni teknolojilerle birleştirilerek farklı bir boyut kazanıyor. Geçmişten günümüze akıllı evlerde kullanılan teknolojileri ve geleceğin akıllı evlerinde karşımıza çıkması beklenilen yenilikleri bir araya getirdik.

Akıllı

Sabit ağlar veya kablosuz ağlar aracılığıyla cihazların uzaktan kontrol edilebilmesidir. Telemetri sayesinde, cihazları direkt müdahaleye gerek kalmadan, uzaktan kontrol edebilmek ve yönlendirebilmek mümkündür. Telemetri uygulamalarının yaygın olarak kullanılmasının en önemli nedeni düşük maliyetli oluşudur. İşletmelerin yöneticileri telemetriyi kullanarak harcamaları azaltabilirler. Elektrik firmaları; sayaç okumak için telemetriyi kullanarak sayaçların kendi kendilerini okumalarını sağlayabilir, böylelikle sayaç okuma görevlilerine olan ihtiyaç ortadan kalkarak maliyetler düşürülebilir.

Akıllı

X-10 Teknolojisi evdeki elektrik kabloları aracılığıyla, uyumlu cihazların iletişimini sağlayan bir teknolojidir. X-10 teknolojisinin başlıca avantajları; pahalı olmaması, yeni bir kablolama gerektirmemesi, kolay kurulabilir olması, çoğu ürünle uyum sağlayabilmesi, uzun zamandır kullanılan ve güven veren bir yöntem olmasıdır. X- 10’un ışıkları ve cihazları kumanda edebilmek için verici ve alıcılardan oluşan basit bir mantığı vardır.

Cat 5 teknolojisinde cihazlar çalışmaları için gerekli enerjiyi güç hatlarından alıp, iletişim için data kablosu kullanırlar. CAT 5, X10’a göre çok daha maliyetli ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Bunun yanında da daha fazla kontrol ve kumanda yeteneği sunarlar. En büyük dezavantajı ise X10’daki gibi mevcut kablolama sistemlerinin kullanılamamasıdır.

Günümüzde ev temizliği konusunda robot süpürgelerden faydalanıyoruz. Ancak performans konusunda bu süpürgeler çok da yeterli olmuyor. Sadece zemin temizliği yapan ve köşelerde performans problemi yaşayan robotlar yakın gelecekte çok daha maharetli olarak karşımıza çıkacaklar. Bilim adamları tarafından ortaya konan bir prototip robot katların temizlenmesinde biraz daha yetenekli hale geldi. Tek kollu ve üç parmaklı cihaz, eşyaları toplayabiliyor, evi düzenli hale getirebiliyor, çeşitli makinelerde
çalıştırılabiliyor ve hatta konuklara içecek bile servis edebiliyor. Entegre sensör sistemi, robotun evin içinde sıkışmasını önlüyor. Ek olarak robotunuz, gömülü bir dokunmatik ekran üzerinden kontrol edilebiliyor ve sesli komutlara da cevap verebiliyor. Robot teknolojileri konusunda her geçen gün inanılmaz gelişmeler oluyor. Kim bilir belki de yakın bir zamanda her evde bir robot yardımcı boy gösterecek.

Akıllı

Gelişen akıllı ev teknolojileri sayesinde artık evimizdeki aydınlatmaları cep telefonu ile her yerden yönetebiliyoruz. Evinizde doğru kurulumun sağlanması koşuluyla ışıklar mobil cihazlardan, dokunmatik ekran panellerinden veya otomatik bir sistemden kontrol edilebiliyor. Akıllı termostatlarla artık evinizdeki ışıkları eve gelmeden yakabilir ve tatilden döndüğünüz anda içindeki havayı soğutacak ya da ısıtacak şekilde programlayabilirsiniz. Tatilde ya da evde yokken aydınlatma sisteminizi gece veya gündüz farklı saatlerde yanacak şekilde programlayabildiğinizi düşünün. Bu sayede art niyetli kişiler evde olduğunuzu düşünecek ve eviniz özellikle hırsızlara karşı daha güvende olacak.

Gelişen teknolojiler evlerinizin teknik servis gerektirecek durumlarda sizi uyarmasını sağlayabiliyor. Örneğin hava filtresinin değiştirilmesi gerektiğinde sizi uyaran bir klima düşünün. Daha da ileriye
gidersek, ay içinde ne kadar güç tükettiğinizi gösteren ve ay sonu fatura korkusu yaşamadan tasarruf
edebileceğiniz, ne kadar enerji tükettiğinizi söyleyebilen bir enerji sistemi düşünün. Öyle görünüyor ki
yakın zamanda güç izleme sistemleri modern bir ev standardı haline gelecek.

Mutfaklarımızda kullandığımız cihazlar hali hazırda akıllanmaya başladı. Buzdolapları, kahve makineleri ve kurutucular dokunmatik ekranlarla donatılmış durumda. Bazılarından internete bağlanmak bugün bile mümkün. Kullanıcılara dolabın kapağını açmadan içindekileri anında gösteren teknolojiler de yavaş yavaş piyasaya sunulmaya başladı. İlerleyen dönemlerde bizleri besinlerimiz konusunda yönlendirmeleri çok da şaşırtıcı olmayacak.