Günlük hayatımızın dijitalleşmesiyle birlikte elektronik cihaz tasarımlarında kullanıcı beklentileri gittikçe artıyor. MCU tabanlı sistemlerin yeterli olmadığı elektronik cihazlarda android ve Linux işletim sistemleri cihaz kabiliyetlerini belirgin seviyede yükseltebiliyor. Video oynatma, görüntü işleme, internete bağlanma, yüksek hızlı matematiksel işlemler MCU tabanlı sistemlere göre çok daha kolay ve yüksek performans ile yapılabilmektedir. Android ve Linux tabanlı işletim sistemleri birçok donanım için driver ve kütüphane desteği de sağlıyor. MCU tabanlı sistemler sadece elektronik mühendisleri tarafından programlanabilirken android tabanlı sistemler uygulama geliştiren programcılar tarafından da kullanılabiliyor. Embedded TFT ekranları tablet ve PC ürünlerinden ayıran en önemli özellik çevresel arayüz birimleri ve endüstriyel çalışma standartlarına uygun olmasıdır. Endüstriyel uygulamalarda CAN bus, UART, SPI, GPIO gibi çevresel arayüzlere ihtiyaç olur. Embedded TFT ekranlar bu arayüzlere sahiptir. Bu cihazlar daha çok makinelerde, fabrika ortamında kullanıldığı için çalışma sıcaklık aralığı geniş olmalı manyetik gürültüden etkilenmemelidir. Embedded TFT’ler bu şartları sağlayabilir. Bu tür ihtiyaçlar için farklı çözümlerde mevcuttur. Single board computer ürünleri işlemci ram flash gibi donanımları üzerinde bulunduran mini bir bilgisayardır fakat bir ekrana ve ana karta sahip değildir. Kullanıcının ana kartı kendi tasarlayıp ekranı entegre etmesi gerekir, Embedded TFT’ler ise tüm bu ihtiyaçları tek bir sistemde sunar kullanıcının herhangi bir donanım geliştirmesi yapması gerekmez. Bu tür ihtiyaçlar için HMI ürünleri de kullanılıyor. HMI ürünleri çeşitli kullanıcı arayüzleri oluşturmak için sabit şablonlar sunuyor.
“Embedded TFT ekranları tablet ve PC ürünlerinden ayıran en önemli özellik çevresel arayüz birimleri ve endüstriyel çalışma standartlarına uygun olmasıdır.”
Bu ürünler ile hızlı bir kullanıcı arayüzü oluşturulabilir ama bu sistemin esnekliği üreticinin vermiş olduğu geliştirme ortamı ile sınırlıdır, Embedded TFT ekranlarda ise geliştirme ortamı çok daha esnektir. Embedded TFT ekranlarda geliştirici kendi belirlemiş olduğu görselleri kullanabilir, yazılımsal imkânlar çok daha fazladır. Kullanıcı arayüzü oluştururken çözülmesi gereken konulardan birisi de cihazın mekanik tarafıdır. Yapmış olduğunuz donanımım bir kutu içerisine yerleştirilmesi gerekir. Size özel bir cihaz kutusuna sahip olmak için oldukça yüksek maliyetli bir kalıp yatırımı yapmak gerekir. Yüksek adetli üretimlerde kalıp yatırımı telafi edilebilir. Çok yüksek adetli bir üretim olmayacak ise kalıp yaptırma maliyetleri cihaz maliyetinin önemli bir kısmını oluşturabilir. Hazır kutu çözümleri de kullanılabilir ama bu tür çözümlerde de tüm donanımı mevcut kutuya sığdırmak mümkün olmayabilir veya ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamayabilir. Embedded TFT çözümleri bu konuda da kullanıcılara kolaylık sağlar, ürünler kutusuyla birlikte tümleşik bir ürün olarak temin edilir.
Android ve Linux sistemlerde geliştirme yaparken kullanıcıların yaşamış oldukları zorluklardan birisi de kendi işletim sistemi sürümlerinin oluşturulmasıdır. Linux tabanlı sistemlerde kullanılan işlemciye özel sürümler, işlemci üreticisi tarafından sağlanıyor. Bu özel işletim sistemi dosyaları SDK olarak isimlendirilir. Tasarlanan donanıma göre Linux işletim sisteminde bazı revizyonlar yapmak gerekebilir. Örneğin; GPIO, UART, SPI, USB, CAN bus, gibi çevresel birimler ihtiyaca göre değiştirilebilmelidir. SDK dosyasında istenilen değişiklikler yapıldıktan sonra tekrar derlenerek imaj dosyası oluşturulur. İmaj dosyasının oluşturulması detaylı ve vakit alan bir işlemdir, Embedded TFT ekranlarda ise donanıma uygun imaj dosyası üretici tarafından temin edilir, Kullanıcının bu işlemlerle vakit kaybetmesine gerek kalmaz. Android ve Linux sistemlerde geliştirme yapmak için genellikle QT geliştirme ortamı tercih edilir.
Üreticiler QT için gerekli geliştirme dosyalarını ve örnek uygulamaları temin eder. QT birçok farklı işletim sistemine destek veren bir cross compiler’dir. Aynı görsel arayüzü (GUI) hem Android kullanımı için hem de oldukça basit yapılı bir Linux işletimi için derleyebilir. Kullanılmak istenen işletim sistemine göre QT’ye compiler kitleri yüklenir. Özdisan Elektronik, temsilcisi olduğu markalar ile her ihtiyaca uygun çözümler sunuyor. Bu tür sistemler tasarlanırken ihtiyaca göre farklı yollar izlenebilir. Özdisan Elektronik, Allwinner ve Nuvoton markası ile SoC (system on chip) çözümleri sunuyor. Bu çözüm sadece işlemciyi temin eder kullanıcının RAM, FLASH, PMIC gibi çözümleri kendisi tasarlaması gerekir. Bu çözüm ile yapılan tasarımlar oldukça komplekstir ve tasarım süresi uzun olabilir o yüzden yüksek adetli projelerde bu yolun tercih edilmesi önerilir. Özdisan Elektronik, IWAVE markası ile SOM (system on module) çözümleri sunuyor. Bu çözümde üretici işlemci, RAM, FLASH ve PMIC devresini içerisinde barındıran hazır bir board çözümü sunar, kullanıcının sadece ana kartı tasarlaması yeterlidir. Orta ölçekli projelerde tercih edilebilir. SoC ürünlerine göre geliştirme süresi oldukça kısadır. Embedded TFT çözümleri ise en hızlı geliştirilebilen çözümlerdir herhangi bir donanım geliştirmesine ihtiyaç duyulmaz sadece yazılım geliştirmesine ihtiyaç duyulur. Özdisan Elektronik, IWAVE ve PROCULUS markası ile Embedded TFT çözümleri sunuyor.