Türkiye’de elektronik komponent denildiğinde akla gelen ilk firma olan Özdisan Elektronik, 41 yıldır güç yarı iletkenleri, pasif komponentler, elektromekanik komponentler, LCD & TFT ekranlar, bataryalar, güç kaynakları, adaptörler, elektronik baskı devreleri, radyo frekans, LED aydınlatma gibi birçok alanda aktif ve pasif birçok elektronik komponentin dağıtıcısı konumunda yer alıyor. Dünya markalarını elektronik sektörü ile buluşturuyor. Özdisan, bugün temsilciliğini yaptığı 100‘den fazla markasıyla müşterilerinin geliştirdikleri teknolojik ürünlerin komponent gereksinimlerini karşılıyor. Teknolojinin içinde olan ve teknolojiyi takip eden müşterimizin ne istediğini çok iyi bilen bir ekibe sahibiz diyen Özdisan Elektronik Proje Müdürü Halil İbrahim Şenesen ile firmanın proje alanındaki hizmetleri hakkında konuştuk.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1982 Adana doğumluyum. Çocukluk ve gençlik dönemi ile üniversiteye kadar olan hayatım Adana’da geçti. 2007 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Gençlik hayalim olan yurt dışında okuma isteği ile 2008 yılında Fullerton, California State University MBA Degree programından mezun oldum. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 2009 yılında Özdisan Elektronik ailesine katıldım. 12 yılı aşkın süredir de bu ailenin içerisindeyim.
Ekibinizle birlikte ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Buradaki iş süreçlerinden bahseder misiniz?
Proje ekibi olarak müşterilerimize PCB, elektronik komponent ve dizgi üretiminden oluşan elektronik kart yani PCBA çözümleri sunuyoruz. Siparişlerin alınması, yurt dışına gönderilmesi, ürünlerin tedariki ve üretimini, ardından ise müşterimizin deposuna teslim edilmesini kapsayan süreçte 4 farklı birimden oluşan 10 kişilik bir ekiple destek veriyoruz. Saha uygulama mühendislerimiz, satış mühendislerimiz, üretim denetleme şeflerimiz ve satış destek arkadaşlarımızla beraber bu süreci sorunsuz bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Proje ekibimiz ile projenin başından sonuna kadar müşterilerimiz için doğru ürünleri bulabilmek, istenilen zamanda sağlayabilmek adına sürekli sıcak temas halindeyiz. Sunduğumuz bu hizmetler ürünleri sorunsuz ve tam zamanında müşteriye ulaştırmamıza imkan sağlıyor. Doğru ürünü müşteriye ulaştırırken karşılaşacağımız sorunları minimize edebilmek adına seri üretim öncesi kesinlikle numune üretimler yapmamız bizi farklı kılıyor.
Müşterilerinize nasıl avantajlar sağlıyorsunuz?
Proje ekibimize olan rağbet günümüzde yaşanan bunca olumsuzluklara rağmen daha
da arttı. Yaşadığımız pandemi döneminde fabrikaların tam olarak randımanlı üretim yapmaması ürünlerdeki teslimat sıkıntılarını da ortaya çıkarmaktadır. Bunun yanında Endüstri 4.0’ın getirdiği makinaların verimliliği artırmak adına yapılan çalışmalar ve bu çalışmaları desteklemek adına geliştirilen 5G teknolojisinin (daha hızlı veri alışverişi) yaygınlaşması, elektrikli araç kullanımının artması, bazı büyük üretici firmaların yatırımlarını solunum cihazları, ateş ölçer gibi medikale kullanması, üretilen elektronik komponentlerin büyük bir bölümünün bu alanlara kaymasına neden oldu. Bu durum diğer elektronik üreticileri için malzeme bulunabilirliğini olumsuz yönde etkiledi.
PCB üzerindeki her elektronik komponentin üretim süresi, hammadde temini kaynaklı farklılıklar gösteriyor. Yüksek maliyetli kartlarda çok cüzi rakamlı ürünlerin teminindeki sıkıntılar, diğer ürünlerin oluşturduğu stok maliyetlerini yukarı yönde etkiliyor. Ürünlerle ilgili olarak doğru planlama yapılmaması, üreticilere maddi anlamda inanılmaz zarar verdiği gibi orta ölçekli firmaları kapatma noktasına dahi getirebilir. Proje ekibi olarak müşterilerimizin projelerine yoğunlaşmalarını istiyoruz. Zamanlarının çok değerli olduğunu bildiğimiz için kart üretimlerini ve malzemelerin zamanında temini gibi konuları bize bırakmalarını dile getiriyoruz. Uygulama alanlarına göre deneyimli ayrıca kendi alanlarında uzman olan saha uygulama ve satış mühendislerimizle beraber distribütörlüğümüzdeki doğru, standart teslim süresine uygun ve fiyat olarak rekabetçi ürünleri müşterilerimize sunmanın yanı sıra müşterilerimizle beraber doğru planlama yapıp ürünlerini doğru zamanda vermeyi hedefliyoruz. Teknolojinin içinde olan, teknolojiyi takip eden müşterimizin ne istediğini bilen bir ekibiz. Müşterilerimizin geliştirdikleri teknolojik ürünlerin komponent gereksinimlerini, sahip olduğumuz dünya çapındaki distribütörlüklerimiz ile çözüp sadece Türkiye için değil dünyanın her yerine hitap edecek katma değerli ürünler üretmeleri için müşterilerimize destek sunuyoruz.
Yeni projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Solunum cihazı, ateş ölçer, elektrikli araçlar (traktör, vinç, fayton, bisiklet), scooter, elektronik temassız kapılar, sabunluklar, peçetelikler, kablosuz haberleşme projeleri (IoT), akıllı binalar, akıllı karavanlar, invertorler, küçük ev aletleri ve akıllı uzaktan erişimli öğretmen tahtası ve kalemi ile ilgili projelerimiz gündemde.
Pandemi döneminde ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik projeler ürettiniz? Örnek projeler paylaşabilir misiniz?
Pandemi sürecinde teknolojik ürün üreten firmalar özellikle medikal cihazlara yönelirken, bazıları da virüsün bulaşmasını önlemek adına elektronik cihazlar üretmeye başladı. Şuan da Türkiye ve dünya çapında bilinen bir markanın solunum cihazını üretiyoruz. Dünyadaki gereksinimin tam karşılanmadığı şu dönemlerde yüksek miktarlarda ateş ölçer üreten firmaları ile de çalışıyoruz. Evden çalışmanın gerekliliği ve hijyenik olması açısından insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına küçük ev aletlerine olan ilgilerini arttırdılar buna bağlı olarak ekmek makinası, tıraş makinası, blender, yemek yapma makinası ve kahve makinası gibi üretimler yapan üreticiler de öne çıkıyor. Temasın fazla olduğu kapılar, sabunluklar, peçetelikler, dezenfektanlar, ziller, asansör tuşları gibi elektronik kartları ortadan kaldırıp tamamen farklı sensor gruplarıyla çalışan temassız akıllı elektronik kart üreten firmalar ile de çok yoğun çalışıyoruz. Scooterların kısa mesafelerde çok etkili olduğunu gördük. İnsanlar özellikle yağmursuz günlerde kalabalık toplu taşımanın yerine scooterları tercih ediyor. Bu alanda da artan talepler mevcut. Şu an da bazı üretici firmalar ile sıcak temas halindeyiz. Yüz yüze eğitimin azaldığı günlerde öğretmenlerin konuları anlatırken ki çizdiği, yazdığı tahta ve kalemler de üretimlerimizin arasında.
Kısa ve uzun vadedeki planlarınızdan bahseder misiniz?
Kısa vadede Türkiye’nin her yerindeki proje müşterilerine ulaşabilmek ve hizmet verebilmek adına ekibimizin sayısını artıracağız. Uzun vadede üretimi kendileri yapmayıp fason üretim yaptıran veya üretim kapasiteleri yeterli olmayan tüm firmalara ulaşıp anahtar teslim hizmet sunmayı planlıyoruz.
Son yıllarda hangi ürün gruplarınayönelik talep daha fazla?
Proje ekibinin oluşum amacı olan bitmiş elektronik karta (PCBA) inanılmaz talep var. IoT uygulamalarının son zamanlarda yaygın kullanılmasıyla beraber kablosuz haberleşme de GSM (Cavli Wireless, Mobiletek), SUB-1GHZ (Hoperf, Ai Thinker, Wi-Fi), Bluetooth (Nordic ve Raytac) gibi modüllerin yanı sıra buna bağlı olarak sensör (Seeed, Honeywell) ve anten (Linx) gruplarına talepler fazlasıyla arttı.
Elektrikli araçların üretimine bağlı olarak silicon carbide teknolojisi olan diyot ve igbt (Ixys ve Littlefuse) modüller ile yüksek amperli AC-DC ölçümler için akım transducerları (Lem), ateş ölçer de kullanılan çok fazla talep gören infrared calipali sensörler (Excelitas) yaşanan işlemci kriziyle beraber distribütörlüğümüzdeki Nuvoton marka işlemciye yönelik taleplerde inanılmaz artışlar var. Pandemi döneminde elektronik cihazların insan hayatında ne kadar önem teşkil ettiğini çok iyi anlamış olduk. Dünya devi sayılan Çin ve Amerika gibi ülkeler bile bu sürece hazırlıksız yakalandılar. Dünya pazarının yarısına yakınını elinde bulunduran bu ülkelerin dahi diğer ülkelere ihracatı durma noktalarına geldi. Böylelikle bu ülkelere bağlı ülkeler cihaz yapamaz hale geldi. Bu durum dışarı bağımlı olmadan kendi cihazlarımızı üretmemiz gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.