spot_img

Elek (Stencil) Nedir?

Baskı devre kartlarına yüzey montaj malzeme (SMD) dizgi işlemi yapılmak istenildiğinde; krem lehimin baskı devre kartlarına doğru olarak aktarılmasını sağlayan yardımcı malzemedir. Elek kullanılmasındaki asıl amaç üretim sürelerini kısaltıp daha hızlı üretim sağlamaktır. Krem lehim eleği ve glue elek olarak iki ana türü bulunur. Günümüzde en çok kullanılan elek türü, lazer kesim krem lehim elektir. Elekler, çerçeveli ve yaprak olabilir. Çerçeveli elekler özel yapıştırıcılar ile çerçeveye gerili ipek üzerine yapıştırılır ve bu şekilde uzun ömürle gergin olarak kullanılır. Günümüzde iç çelik eleği değiştirilebilen otomatik çerçeveli sistemler de bulunur.

Elek

Lazer kullanılarak alanların açıldığı elektir. Çerçeveli ve yaprak olarak üretilebilir. Diğer eleklere göre aşağıda sıralayabileceğimiz avantajı ve dezavantajları şöyledir.

  1. Kesilen delik içleri daha pürüzsüz ve düzdür.
  2. Hassas kesimler yapılarak, doğru sonuca ulaşılabilir.
  3. Baskı devre kartı lehimleme kalitesi yüksektir.
  4. BGA ve QFP uygulamaları için sorunsuz kullanılabilir.
  5. Ömrü diğer eleklere göre daha uzundur. Genel ömür 60.000 baskıdır.
  6. Lazer kesim ücreti sebebiyle maliyetlidir.
Elek

Fosfor bronz malzemeden üretilir. Kimyasal aşındırma ile alanlar açılır. Lazer kesim çelik eleğe göre daha ucuzdur ancak lazer kesim çelik eleğe göre hassasiyeti azdır. Daha çok düşük adetli ve hassasiyet içermeyen durumlarda maliyeti düşürmek ve geçici çözüm oluşturmak için kullanılır. Paslanmalara ve bozulmalara karşı dayanıksız kısa ömürlüdür.

Yüzey montaj malzemelerinin (SMD) gövdeleri üzerinden plakaya tutunmasını sağlayan elektir. FR4 plakalar CNC makinelerde yuvarlak delik açılarak oluşturuluyor. Genellikle açılan delikler 0.5 mm altında olmamaktadır. Glue elek için çelik lazer kesim elekte tercih edilebiliyor. Burada ise genellikle 200um kalınlıkta çelik kullanılıyor ve yuvarlak yerinde slot şekilde lazer kesimler yapılmaktadır.

Elekctro Polishing Nedir?

Elektro kimyasal çapak alma olarak da bilinir. Bu yöntemle küçük çapaklar giderilir ve yüzey kalitesi artırılır. Bu yöntemle elek üzerinde açılan delikler 1um altına indirilebiliyor. Bu yöntem 0,5 mm’den küçük bacak aralığı bulunan BGA ve QFP kılıfların kaliteli montajı için önemlidir.

PCB ve elek eşleştirmesinde makinelerin referans olarak kullanılan temel işaretler fiducialdır. Temel olarak yuvarlak şekildedir. Farklı türleri de bulunuyor. Bu fiducial %30-50 aşındırma ile tek yüzeye yapılabiliyor. Elekte 2 yüzeyde fiducial işareti istenmesi durumda %30 her iki yüzeyde açılabiliyor.

Elek

Elekler kullanılacakları projedeki malzeme türlerine göre farklı kalınlık ve ölçülerde üretilirler. Çelik kalınlıkları homojen ve her yerde aynıdır lakin kalınlığı tek tip uygun olmayan uygulamalarda kalınlık ayarlaması yapılması özel işlemler ile ayarlanabiliyor. Ana hatlarıyla genel elek ölçü ve kalınlıkları aşağıdaki gibi olabiliyor. Çerçeve kalınlıkları özel ölçülerde yapılabiliyor.

Standart kabul görmüş ölçüler aşağıdaki gibidir.

Çerçeveli Elek Ölçüleri (Dıştan Dışa)
370 x 470 mm
450 x 500 mm
550 x 500 mm
584 x 584 mm
630 x 630 mm
736 x 736 mm
850 x 850 mm
1000 x 500 mm
Elek