spot_img

HMI Panaller ve Dwin HMI Teknolojisi

ENES ÖZKEŞKEK
SAHA UYGULAMA MÜHENDİSİ

Günümüzde, bir HMI “Human Machine Interface” yani operatör panelinin ne olduğunu bilmek, otomasyon ile uzaktan yakından ilgisi olan herkes için oldukça önemlidir. HMI halihazırda sanayi sektöründen, ev içi uygulamalara hatta asansörlere kadar touch panel, dokunmatik panel veya operatör panel gibi isimlerle kullanılıyor. HMI, diğer adı ile İnsan Makine Arayüzü, kullanıcının, makine ve üretim tesisleri ile iletişim kurmasına ve yönetmesine imkan sağlayan bir aygıt ve yazılım birlikteliğinden meydana geliyor.

HMI teknolojisi, hemen hemen tüm endüstriyel kuruluşlar ve çok sayıda şirket tarafından makineler ile etkileşime geçmek ve endüstriyel süreçleri optimize etmek için kullanılmaktadır. Enerji, yiyecek ve içecek, imalat, petrol, gaz, güç dağıtım, geri dönüşüm, taşımacılık vb. örneklerle HMI kullanılan sektörler çeşitlendirilebilir. Evinizdeki sıcaklığı kontrol ederek iklimlendirme sisteminizle olan etkileşimi bir ekran üzerinden görebiliyorsanız benzer şekilde, bir tesis işletmecisi de endüstriyel yakıt deposunun sıcaklığını kontrol etmek veya yakıt akışının debi durumunu kontrol etmek için HMI panel kullanabilir.

HMI
HMI

Özdisan Elektronik’in yeni distribütörlüğünü aldığı Çin menşeili DWIN, 2003 yılında “Çin’in Silikon Vadisi” olarak bilinen Pekin Zhongguancun’da kuruldu. Çin, Polonya, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri gibi diğer ülke ve bölgelerde de temsilcilikler bulunduran DWIN, küresel çapta destek ağı sağlamaktadır. DWIN, insan bilgisayar etkileşim çözümlerine odaklanır ve kademeli olarak akıllı ekran uygulamalarının araştırma ve geliştirilmesinde temel olarak CPU tasarımına odaklanır, hatta tüm endüstri zinciri teknolojisinin entegrasyonunu dikkate alır. 2017 yılında, DWIN ilk bağımsız fikri mülkiyet haklarına sahip insanbilgisayar etkileşim mikroçipi olan T5’i resmi olarak piyasaya sunmuştur. 2019’da ise T5L1 ve T5L2 mikroçiplerinin seri üretimi başlamıştır. 2020 yılında ise DWIN’ın düşük maliyetli T5L0 ve multimedya sürümlü mikroçipi T5L3, 2021’de de yeni nesil T5G ve M3 mikroçipleri piyasaya sürülmüştür. T5G mikroçipleri, 4K multimedya işlemeye destekleyen, yapay zeka (AI) 4 çekirdekli insanbilgisayar etkileşimine adanmış bir mikroçiptir. M3’ün genel amacı ise, yüksek performanslı analog sinyal işlemeye ihtiyaç duyan müşteriler için oldukça uygun maliyetli yerelleştirilmiş çözümler sunmaktır. Aynı zamanda DWIN, bulut geliştirme platformunu başarıyla başlatılıp, yenilikçi ve verimli IoT çözümleri de ortaya koymaktadır. Bu sayede kullanıcılarına daha iyi uzaktan kontrol ve veri yönetim olanağı sağlamaktadır.

DWIN ürün yelpazesi 2.8” den başlayıp, 12,1” e kadar uzanan panelleri barındırmaktadır. Genel ürün seçiminde önemli olan parametreler ise; ekran boyutu, dokunmatik panel özelliği (Kapasitif & Rezistif), LCD tipi (IPS, TN, OLED vb.) ve çözünürlük olarak söylenebilir.

T5L ASIC mikroçip temeline dayalı 7’lik, 800×480 çözünürlüğe ve 16.7M renge sahip olan DWIN’ın bu ürünü kapasitif ve rezistif dokunmatik özelliği ile dikkat çekiyor. DWIN tarafından oluşturulmuş geliştirme ortamı DGUS II teknolojisi ile kolayca arayüz oluşturulabiliyor.

T5L ASIC mikroçip temeline dayalı 10.1’lik, 1024×600 çözünürlüğe sahip olan ürün 16.7M renkli, IPS ekrana sahiptir. Dokunmatiksiz, kapasitif dokunmatikli ve rezistif dokunmatikli versiyonlarına da sahip olan ürün yine DGUS II arayüzü düzenleme desteği ile kullanıcıların deneyimlerine sunulmuştur.

HMI