DMY Elektronik Yatırımlar’ın temeli 1980 yılında kesintisiz güç kaynağı ve elektronik alanında ilk üretime başlanmasıyla atılıyor. Şirket, bugün geldiği noktada elektrik, elektronik, enerji, otomasyon, inşaat, turizm, denizcilik, telekomünikasyon, aydınlatma ve ilaç sektörlerinde faaliyet gösteren 35’i aşkın firma ile çeşitli ortaklık yapılarına sahip. Grup şirketlerine ise yönetim danışmanlığı ve ortak satın alma hizmetleri sunuyor. Ülkemize katma değer sağlayacak ürün ve hizmetlere odaklanan DMY Elektronik Yatırımlar’ın İcra Kurulu Üyesi Suha Öker ile mevcut yatırımlarını ve şirketin hedeflerini konuştuk.
Suha Bey sizi yakından tanıyabilir miyiz?
1956 yılında İstanbul’da doğdum. Liseyi British High School’da tamamladıktan sonra University of Birmingham’da üretim mühendisliği eğitimi alıp yurda döndüm ve İstanbul Üniversitesi İşletme
Bölümü’nü tamamladım. 1979 yılında evlenip, 1981 yılında baba olarak oldukça genç bir yaşta aile olmanın sorumluluğunu taşımaya başladım. 4 yıl profesyonel çalışmanın ardından 15 yıl kadar ağırlık
hissesi bana ait olan, kapsamlı bilgi işlem hizmetleri üreten bir şirkette ticari yaşamım oldu. 1998 yılında dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılı dönemin bizlere de etkisi sonucu şirketimi çalışanlara devrederek, Davut Yurttaş’tan aldığım iş teklifini değerlendirdim. 1999 yılında o dönemde İnform Elektronik A.Ş. olan DMY Elektronik Yatırımlar Grubu’na katıldım. Belki de hayata erkenden atılmış birisi olarak, insanın çok önemli bir hammadde olduğunu ve ona verilen emeğin pek çok şeyi değiştirebileceğine inanıyorum. Özellikle gençlere yapılan yatırımın çok ama çok önemli olduğunu düşünüyor ve gençlere yol göstermekten keyif alıyorum.
DMY Elektronik Yatırımlar’ın birçok sektörde faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Yatırımlarınızı bir de sizden dinleyebilir miyiz?
1980 yılında kurulan Özdisan’ın içinden çıkan ve sanayi bacağı olan Inform A.Ş. ürettiği kesintisiz güç kaynaklarıyla, Türkiye pazarı ihtiyacının %40’ını karşılamanın yanı sıra, 82 ülkeye ihracat yaparak global pazarda da %1,2’lik bir pazar payı yakalayarak, pek çok yabancı şirketin dikkatini çekmeyi başardı. Takribi bir yıl kadar süren görüşmeler ve denetimler sonucu 2011 yılında Fransa menşeili Legrand grubuna şirketin %100 hisse satışı gerçekleştirildi. Bu operasyondan elde edilen sermayenin tekrar Türk ekonomik hayatına katılımı sonucu bugün elektrik, elektronik, enerji, otomasyon, inşaat, turizm, denizcilik, telekomünikasyon, aydınlatma ve ilaç sektörlerinde faaliyet gösteren birçok firmanın oluşturduğu DMY Elektronik Yatırımlar Grubu oluştu. Güç Elektroniği sektörünün komponent tedariği konusunda faaliyet gösteren Özdisan Elektronik, otomasyon ve kontrol konusunda Savior, başta savunma sanayi olmak üzere tüm elektronik imalatçılarına eksiksiz hizmet üreten ASSAN Elektronik ve EMS Elektronik, kesintisiz güç kaynağı konusunda lider firma TESCOM Elektronik, aydınlatma konusunda Savlight ve Na-De Elektronik, özel endüstriyel güç elektroniği çözümleri konusunda EPC Elektronik, Çin’de yerleşik olan TFT ve LCD panel ve modül üreticisi Satoz, yüksek kalite PCB ihtiyaçlarına hizmet eden Somacis Türkiye, trafo imalatında kullanılan her çeşit iletken üreticisi Alpke, telekom konusunda mühendislik ağırlıklı hizmet veren Satelcom, Türkiye’nin tek yerli solar invertör üreticisi Mavisis, her çeşit endüstriyel akü tedariğinde uzman ALGA, jenerik ilaç imalat ve dağıtımında Terra, solar enerji konusunda DMY Enerji şirketleri, gemicilik konusunda Devbros DMY ve inşaat & turizm sektöründe hizmet veren diğer şirketlerimiz, DMY Elektronik Yatırımlar Grubu’nu oluşturan ana şirketler olarak Türkiye’nin endüstriyel kalkınma hamlesine destek verme sorumluluğunu taşımaktadır. Ben de 1999 yılından beri bu yapıda, Grup Koordinatörü olarak grup standartlarını gözeterek, kurumsallaşmaya katkı sağlamak amaçlı çalışmaktayım.
Göreviniz dahilindeki faaliyetlerinizden bahseder misiniz? İş süreçleriniz arasında neler yer alıyor?
Ömrüm boyunca kendime çizdiğim yol gereği, kişilere buyruk verip yönlendirmek yerine, bilgi ve tecrübemi paylaşarak, kişilerin potansiyelini ortaya çıkarmaya destek oldum. DMY Elektronik grup şirketleri arasında da verimli bir sinerji oluşturmak için bu çizgide ilerlemeye çalışıyorum. Özel ilgi saham olan mali analiz ve denetim süreci, her şirketin rakamlarının net ve her an ulaşılabilir olması gerekliliğine dayanıyor. Bu veriyi kullanarak, grup şirketlerindeki aksayan noktaları tespit edip iyileştirmek için çalışıyoruz. Hem şirket yönetimlerinin, hem de yatırımcı olan DMY Elektronik’in her an doğru veriye ulaşarak, her şirketin gidişatı hakkında doğru bilgiye sahip olabilmesini sağlamak benim esas görevimdir.
“Yeni yatırımlar yapmak yerine var olan şirket ve yatırımlarımızın
gelişmesini sağlamak önceliğimizdir. “
Grup şirketlerinize yönelik ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Her şirkette olması gereken bilgi işlem altyapısı, ERP/MRP uygulamaları, dijital dönüşüm gereklilikleri, hukuk ve mali müşavirlik hizmetlerinin yanı sıra mali analiz ve denetim fonksiyonlarını da ortak bir çatı altında DMY Elektronik üzerinden sağlıyoruz. Böylelikle grup şirketlerinin yönetim sorumluları ana faaliyet konularına odaklanıp daha verimli çalışabiliyorlar.
DMY Elektronik Yatırımlar da bu alanda ne gibi güncel gelişmeler var?
DMY Elektronik bünyesinde aktif 20 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin bazıları, kendi altında faaliyet gösteren alt şirketlere sahiptir. Bu şekilde toplam şirket sayısı ise 50’yi buluyor. Hal böyleyken, yeni yatırımlar yapmak yerine var olan şirket ve yatırımlarımızın gelişmesini sağlamak önceliğimizdir. Özellikle Türkiye’nin yaşamakta olduğu sıkıntılı ekonomik süreçte, yatırımların karşılığını verebilecek verimlilik düzeyinde bir şirketler grubu olmayı sürdürerek, var olan işleri daha iyi yapabilmek ve daha büyük pazar payı elde edebilmek için çalışıyoruz. Ülkemiz üreten olmakla birlikte, üretim için ihtiyaç duyduğu hammaddeyi ithal etmek zorundadır. Bu da her şirketin gelirinin bir kısmının döviz olmasını gerektiren bir işletme anlayışını uygulamayı gerektiriyor. Bu nedenle, şirketlerin yurt dışına açılması için çalışmaları destekliyoruz.
Yatırımlardaki kriterlerinizi öğrenebilir miyiz?
Önceliğimiz, sermaye ve bilgiye olan ihtiyaçtan ziyade paylaşmaya açık, şeffaf ve güvene dayalı ortaklık
yapısıdır. Yatırım kriterlerimiz arasında öne çıkan bu noktanın, insana bakış açımız ile paralel olması bizi mutlu ediyor. Yatırım ilişkisinin temeli güven ve şeffaflık üzerine kurulunca her noktası saat gibi işleyen ve zayıflığa izin vermeyen bir yapı ortaya çıkıyor. Bugün gururla söyleyebilirim ki, bütün şirketlerimiz tamamen kanuna uygun ve etik bir şekilde çalışıyor. Üst düzey yöneticilerimize verilen ana dürtü; “Kimsenin bizleri sorgulayacağı yumuşak karın oluşturmayın”.
DMY Denizcilik alanındaki faaliyetlerinizi de konuşmak isteriz. Bu alandaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Gemicilik sektöründe risk ve verimliliği dengede tutabilmek için iki şekilde faaliyet gösteriyoruz. Bunlardan birisi, kısa ve orta vadede nispeten daha risksiz ve getirisi öngörülebilir olan süreli gemi kiralama (time charter), diğeri ise riskin daha yüksek olmasına paralel bir şekilde getirisi de yüksek olan doğrudan gemi işletmesidir (voyage charter). Gemicilik sektöründe faaliyet gösteren ana şirketimiz Devbros DMY, sahip olduğu 7 dökme yük gemisinin 4 tanesini uzun süreli kiralamış, kalan 3 tanesinin
ise doğrudan işletmeciliğini yapıyor. Bu kapasite ile her yıl 75 milyon ton dökme yükü, dünyanın pek çok limanı arasında taşıyabiliyoruz. Bu sektöre yatırım yaparken aradığımız bir kriter, dünyadaki pek çok limana yanaşabilecek gemilere sahip olmaktı. Bugün sahip olduğumuz gemiler, sadece okyanus geçmekle kalmıyor, örneğin; Karadeniz’den girip, Tuna Nehri’nde de yol alabiliyor. Bu sayede gemilerimizin tercih edilirliği önemli ölçüde arttı.
DMY Denizcilik’in önümüzdeki süreçteki hedeflerinden bahseder misiniz?
Gemilerin ekonomik ömrü 15 ile 20 yıl arasında değişiyor. Sahip olduğumuz gemiler 2010 – 2011 yılları arasında yapıldığı için ekonomik ömürlerini gözetmemiz gerekiyor. Yaşlanan gemilerin verimliliği kıyasla azaldığı için, önümüzdeki yıllarda filomuzun ortalama yaşını genç tutmaya çalışarak filodaki gemi sayısını da zaman içinde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz.
DMY Enerji hakkında neler söylemek istersiniz?
Ülkemizin cari açığını oluşturan kalemlerinden bir tanesi de enerjidir. Dolayısı ile enerji ithal etmek yerine, topraklarımızın doğal kaynaklarını kullanarak milli ekonomiye destek olmanın yatırım dışında bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla geçtiğimiz birkaç yılda yaklaşık 20 milyon dolar yatırım yaparak, günlük yaklaşık olarak 13 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilen, 18,75 megawatt üretim kapasitesine sahip güneş enerjisi santralleri kurduk. Bu santraller Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde 365 gün boyunca açık havada doğa şartlarına maruz kalıyor. Bu sahaların devamlı olarak bakımını yaparak mümkün mertebe en yüksek verimlilik düzeyinde tutmaya çalışıyoruz. Bir vatandaş ve yatırımcı olarak enerji yatırımlarımızla son derece gurur duyuyoruz.
”Gemicilik sektöründe faaliyet gösteren ana şirketimiz Devbros DMY,
sahip olduğu 7 dökme yük gemisinin 4 tanesini uzun süreli kiralamış,
kalan 3 tanesinin ise doğrudan işletmeciliğini yapıyor.”
Eklemek istedikleriniz…
DMY Elektronik kendi içinde bir grup kültürü oluşturabilmiş 3 bin kişilik bir aile haline geldi. Bunun devamlılığını sağlayabilmek için eski alışkanlıkların yerini, gelişen imkan ve teknolojiyi kullanan bir anlayışın alması gerekiyor. Hiçbirimiz ölümsüz değiliz ve kendimize bağımlı bir şeyler bırakmak
yerine, bizden sonra gelecek neslin kaldığımız yerden sorunsuz bir şekilde çalışabilmesini sağlayacak, kurumsal sistemler yaratmak temel görev ve hedefimizdir.