Elektronik devreleri breadboard üzerinde ya da üniversal plaketlerde çalıştırmak zorlayıcı olabiliyor. Şemadan imalat dosyalarına kadar basit veya çok katmanlı ve karmaşık baskı devreleri oluşturmak için gerekli tüm araçları sağlayan DipTrace programı bu işlemi çok kolay ve çok hızlı bir şekilde yapabilmeyi sağlıyor. Türkçe dil seçeneği de bulunan program, tüm elektronik tasarımcıları için satın alınabilir, güçlü ve kullanımı kolay bir çözüm sunuyor. DipTrace Satış Temsilcisi Fazıl Demir ile DipTrace’ı konuştuk.
Fazıl Bey sizi tanıyabilir miyiz?
1978 yılında Trabzon Şalpazarı’nda doğdum. İlk, orta ve liseyi burada okudum. 1999’da Gazi Üniversitesi T.E.F. Elektronik Öğretmenliği’nden mezun oldum. 2015’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümünü bitirdim. Halen aynı üniversitede yüksek lisans yapıyorum.
DipTrace ile nasıl tanıştınız? Geliştirici firması hakkında bilgi verir misiniz?
2006 yılında tanıştım. Mesleğim ve merakım nedeniyle devre tasarım programlarını yakından takip ediyorum. O yıllarda ulaşabildiğim bütün EDA programlarını deniyordum. Yine bu araştırmalarımda DipTrace’i tanıdım. Kolay bir kullanıcı ara yüzüne sahip olması ve kısa sürede programı tamamen çözmem ilgimi daha da artırdı. Sonra programın farklı dillere çevirisine izin veren bir altyapısı olduğunu öğrendim ve Türkçeye çevirdim. DipTrace maceram böyle başladı. DipTrace, Ukrayna merkezli Novarm Ltd. tarafından geliştirilmektedir. 2002 yılında kurulan şirket, ilk sürümü 2004 yılında yayınladı. O zamandan beri yazılım, endüstri gereksinimlerine ve kullanıcı geri bildirimlerine dayalı olarak yeni özellikler kazanarak sürekli gelişmektedir. Dünya genelinde 20’ye yakın distribütöre sahip ve 72’den fazla ülkeye satış yaptı.
Programın Türkçe olmasını biraz açabilir misiniz?
Program ara yüz dili ifadelerini dil dosyalarından alıyor. Bu dosyaları geliştiricinin sağladığı küçük bir programla Türkçeye çevirdim. Bu sayede DipTrace programı %100 Türkçe olarak kullanılabiliyor. Sadece dil paketini indirip kurmanız yeterli. Dil paketini kaldırarak tekrar İngilizceye geri dönebiliyorsunuz.
Bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Türkçe ve İngilizce kullanmak arasında ne fark var?
Çeviriyi yaparken ifadelerin Türkçelerini yazmak kolaycılığına kaçmadım diyebilirim. Hangi menü nerede, hangi uyarı mesajı hangi durumlarda ortaya çıkıyorsa o hataları oluşturup en uygun Türkçe karşılığını vermeye çalıştım. Hatta bazı durumlarda Türkçe ifadenin, uyarıya sebep olan hata hakkında İngilizce ifadeden daha açıklayıcı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca bazı ifadelerin birebir Türkçe karşılığı, PCB tasarımcısına alakasız gelebiliyor. Çeviride bunu da dikkate aldım. Programı Türkçe kullanmak tabii ki tasarımcının tercihine kalmış. Pek çok tasarımcı İngilizceyi tercih edebilir. Ancak Türkçesi orijinaliyle aynı tadı vermez endişesine sahip olanların Türkçe programı gönül rahatlığıyla kullanabileceklerini belirtmek isterim.
Benzerleriyle kıyasladığınızda hangi özellikleri öne çıkıyor?
DipTrace profesyonel bir PCB tasarım programıdır. Şemadan imalat dosyalarına kadar basit veya çok katmanlı ve karmaşık baskı devreleri oluşturmak için gerekli tüm araçları sağlar. Öne çıkan yönlerini şöyle ifade edebilirim. En başta %100 Türkçe olarak kullanılabilir. Öğrenilmesi kolay ve kullanıcı dostu ara yüzüne sahiptir. Tam fonksiyonlu ücretsiz sürüm, uygun fiyat ve lisans seçenekleri vardır. Hızlı ve kullanıcı odaklı bir destek anlayışına sahip. Geliştirici firma kullanıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate alıp, hızlıca çözüm üretiyor veya programa özellik ekleyebiliyor. Bana gelen geri bildirimler sayesinde programa yeni özellikler eklenmesine vesile oldum. Bu geliştiricinin kullanıcı görüşlerine verdiği önemin
bir göstergesidir. Satış sonrası desteğin gerek geri bildirim gerek teknik anlamda olsun ne kadar önemli olduğunu takdir edersiniz. Kaldı ki DipTrace’te bu desteğe erişmek için satın almanıza da gerek yok. Kısaca gelişmiş özellikleri kullanıcı dostu bir ara yüz ve kullanım kolaylığıyla sunmasının programın en önemli farkı olduğunu söyleyebilirim.
Programın yeteneklerinde bahseder misiniz?
Program dört modülden oluşur: Schematic, PCB Layout, Component ve Pattern Editor.
Şema çizimi
Şema çizimi Schematic modülünde yapılır. (Şekil 1) Çok sayfalı ve çok seviyeli hiyerarşik tasarımı destekler. (Şekil 2) Görsel ve mantıksal pin bağlantıları yapabilirsiniz.
Diğer CAD programlarıyla dosya ve netlist ithal ve ihraç özelliklerine sahiptir. Elektriksel kural kontrolü (ERC), (Şekil 3) bağlantılar için bağlantı sınıfı yapısı, farksal çift (differantial pairs) desteği, görsel sembol kılıfı atama ekranı. (Şekil 4) şema çizimini kolaylaştırmaktadır.
PCB Tasarımı
PCB Layout PCB tasarım modülüdür. (Şekil 5) Şematik çizim tek tıklamayla PCB Layout’a aktarılabilir. PCB Layout baskı devre tasarımı için farksal çift desteğine sahip akıllı elle çizim (Şekil 6), yüksek hızlı şekil tabanlı otomatik çizici, fiyatlar ve tedarikçiler ile kapsamlı malzeme listesi (BOM) oluşturabilme, panel oluşturma seçenekleri, geniş ithal/ihraç yeteneklerine sahiptir.
Tasarımın 3D ön izlemesi (Şekil 7) yapılabilir ve mekanik CAD modellemesi için ihraç edilebilir. *.wrl, *.3ds, *.step, ve *.iges 3D model desteği sunar. Tasarım gereklilikleri; bağlantı sınıfları, sınıflar arası kurallar ve her sınıf veya katman için obje tiplerine göre detaylı ayarlar ile belirlenir. Derinlemesine
detaylandırmaya sahip tasarım kuralları denetimi (DRC), hataları tasarım esnasında tespit eden gerçek zamanlı DRC, bağlantı iletkenliği denetimi ve kaynak şema dosyası ile karşılaştırma son ürün için en üst düzey kaliteyi sağlar. Sabit ve serbest açılı, yayve eğri şekline yol çizimi, yol çizim modları, harici otomatik çizici desteği, önceliği ayarlanabilen bakır dolgular, eleman kilitleme, listeden ve otomatik yerleştirme, katman yığını, dizgi seçenekleri, kıvrım (meander) ekleme, uzunluk karşılaştırma (phase tuning) yine PCB Layout’ta kullanılabilir
RS-274X Gerber, Gerber X2, Excellon N/C Drill, ODB++, Gerber X2, IPC-D- 356A Netlisti, Pick and Place ve DXF formatlarına dosya ihracı, DXF, Eagle, P-CAD, Altium, KiCAD, PADS ve OrCAD ile dosya ve kütüphane alışverişi yapabilirsiniz.
Kütüphane oluşturma
DipTrace Şematik sembol ve kılıf oluşturma ve düzenleme için iki ayrı modüle sahiptir. Component ve Pattern Editor. (Şekil 8) (Şekil 9) Standart kütüphanelerde IPC-7351 standardına uygun 160000’den fazla eleman ve 22000’den fazla kılıf mevcuttur.
Özel şablonlar, toplu pin isimlendirme, BDSL ithali, ped yeniden numaralandırma ve önemli ölçüde çalışma hızınızı artıracak bus yönetim araçlarını kullanarak kendi eleman ve kılıflarınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Pattern Editor, IPC-7351 standartlarına uygun (Şekil 10) otomatik kılıf ve 3D
model oluşturucuya sahiptir. Diğer EDA yazılımlarından kütüphane dosyası ithal edebilirsiniz.
Programın tüm modüllerinde renk düzeni değiştirilebilir. İstediğiniz yol, bağlantı veya obje rengini değiştirilebilmesi; pin bağlantı veya yol seçildiğinde, bağlantılı tüm pinlerin, bağlantıların ve yolların
ışıklandırılması özelliği (Şekil 11) (Şekil 12) tasarım takibini kolaylaştırmaktadır. Dahili Snap EDA entegrasyonu (Şekil 13) ile 10 milyondan fazla elemanın sembol kılıf ve 3D modeline program içinden
ulaşıp, tasarımınıza veya kütüphanenize yerleştirebilirsiniz.
Programı denemek isteyenler nasıl ulaşabilir?
Programın 300 pin ve 2 sinyal katmanına izin veren ücretsiz sürümü ve 30 günlük tam fonksiyonlu deneme sürümü sitesinden edinilebilir. Ücretsiz sürüm pin ve katman kısıtlaması haricinde fonksiyon olarak full sürümle aynıdır. Programın kullanımını adım adım anlatan kullanım kılavuzu kurulumla bilgisayara yüklenmektedir. Ayrıca Türkçe kullanım kılavuzu da dil paketiyle yüklenir ve program
menüsünden ulaşılabilir.
Lisans seçenekleri ve güncellemeler hakkında bilgi verir misiniz?
DipTrace abonelik usulü değil, ömür boyu (perpetual) lisans seçeneklerine sahiptir. Kullanıcı ihtiyaç duyduğu pin ve sinyal katman sayısına göre lisans tercih edebilir. Dilerse sadece aradaki farkı verip yükseltebilir. Tüm küçük güncellemeler ücretsiz, büyük güncellemeler tam ücretin ¼’ü kadardır. Mesela sürüm 4’ü satın alan bir tasarımcı sürüm 5 çıkıncaya kadarki tüm güncellemelere ücretsiz yükseltebilir. Sürüm 5’e yükseltmeden devam edebileceği gibi ¼ ücret vererek sürüm 5’e de yükseltebilir. Lisans çeşitleri arasında sadece pin ve sinyal katmanı adedi sınırlaması vardır. Fonksiyon olarak hepsi full sürümle aynıdır. Ayrıca hobi amaçlı ve akademik kullanımlar için %50 indirim uygulanmaktadır.