LCD Nedir?
LCD (Liquid Crystal Display) elektriksel enerjiyle kutuplanıp ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal, maddenin bildiğimiz halleri dışında tanımlanan hallerinden biridir. LCD ekranlar düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan floresan ekranların yerini aldı. LCD’ler kontrast, güç tüketimi ve görüntü kalitesi konularında üstün olsalar da çözünürlük, nokta aralığı, tepki süresi ve görüş açısı konularında da zayıftırlar.
LCD Çeşitleri
LCD’ler TN (Twisten Nematic), STN (Super Twisted Nematic), FSTN (Film Compensated Super Twisted Nematic) ve CSTN (Color Super Twisted Nematic) olmak üzere 4 çeşittir. LCD çeşitlerinden kısaca bahsettikten sonra Custom Design LCD ve bu LCD’leri sürmek için Nuvoton işlemcilerden bahsedelim.
Custom Design LCD
Custom Design LCD özel olarak kişiye tasarlanan LCD’lerdir ve bu LCD’lerin tasarımı tamamen kullanıcının isteğine göre tasarlanır. Hazır kalıplara bağlı kalmadan direkt olarak projeye özgü LCD’ler kullanmak bu sayede mümkün. Custom Design LCD’lerin en büyük avantajı ise maliyetidir. Özellikle yüksek adetlerde kullanıldığında maliyetler oldukça düşük olabiliyor.
Fakat bu LCD’leri sürebilmek için LCD Driverları bulunan özel mikrodenetleyiciler gerekiyor. İşte bu noktada Nuvoton bazı seçenekler sunuyor.
Nuvoton’un 8051 ve M0 mikrodenetleyici serilerinde LCD sürebilen mikrodenetleyiciler bulunuyor. Bu mikrodenetleyiciler, 8051 serisinden N76E616, M0 serisinden ise Nano110/112 LCD Series ve Nano130 Advanced Series’dir.
“Custom Design LCD özel olarak kişiye tasarlanan LCD ’lerdir ve bu
LCD ’lerin tasarımı tamamen kullanıcının isteğine göre tasarlanır.”
N76E616
8051 Serisi olan bu mikrodenetleyicide standart olarak 18kb Flash Memory, 512b SRAM, 8 kanal 10-bit çözünürlüklü ADC bulunmaktadır. Bir adet I2C ve iki adet UART haberleşme bulunuyor. 16MHz’a kadar kristal destekliyor. LCD sürücü olarak ise 3×32, 4×32 ve 6×30 COM/SEG LCD sürebiliyor. LCD Drive örnek yazılımı veya diğer fonksiyonlarla ilgili örnek yazılımlara aşağıdaki linkten ulaşılabiliyor.
Bu mikrodenetleyicinin kullanım alanları endüstriyel kontrol, ev uygulamaları, endüstriyel ölçüm, termostat, güç yönetimi vb. olarak belirtilebiliyor.
Nano110/112 LCD Series
Nuvoton’un M0 mikrodenetleyici serisinden biri olan Nano110/112 serisinde 32kb/64kb/128kb Flash Memory seçenekleri, 8kb/16kb SRAM seçenekleri, 7 kanal 12-bit ve 12 kanal 12-bit ADC seçenekleri, 5 adet UART, 3 adet SPI ve 2 adet I2C haberleşme bulunmaktadır. LCD sürücü olarak ise 4×40 ve 6×38
COM/SEG LCD sürebilmektedir. LCD drive örnek yazılımı veya diğer fonksiyonlarla ilgili örnek yazılımlara yandaki linkten ulaşılabiliyor.
Bu mikrodenetleyici serisinin kullanım alanları giyilebilir cihazlar, taşınabilir medikal cihazlar, akıllı ölçüm aletleri vb. olarak belirtilebiliyor.
“8051 Serisi olan bu mikrodenetleyicide standart olarak 18kb Flash Memory,
512b SRAM, 8 kanal 10-bit çözünürlüklü ADC bulunmaktadır.”
Nano130 Advanced Series
Nuvoton’un bir diğer M0 mikrodenetleyici serisinden biri olan Nano130 serisinde 32kb/64kb/128kb Flash Memory seçenekleri, 8kb/16kb SRAM seçenekleri, 7 kanal 12-bit ve 12 kanal 12-bit ADC seçenekleri, 5 adet UART, 3 adet SPI ve 2 adet I2C haberleşme bulunuyor. LCD sürücü olarak ise 4×40 ve 6×38 COM/SEG LCD sürebiliyor. LCD Drive örnek yazılımı veya diğer fonksiyonlarla ilgili örnek yazılımlara yandaki QR kodu okutarak ulaşabilirsiniz. Bu mikrodenetleyici serisinin kullanım alanları; giyilebilir cihazlar, taşınabilir medikal cihazlar, taşınabilir gps saatler vb. olarak belirtilebilir.