spot_img

Cosa: Odanızın Sıcaklığını Sizden Önce Düşünen Teknoloji

Türkiye’nın akıllı ev teknolojilerinin öncü ürünlerinden Cosa, yaşam alanlarında kullanılan kombi ve klimalarda, akılı kontrolü sağlayarak konfor vadediyor. Isıtma ve soğutma sistemlerinde rahatlık ve tasarruf imkanı sunan Cosa, sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamak için alanında uzman ekiplerle hizmet veriyor. Smart Cosa Kurucu Ortağı Cem Gül, şirketin yenilikçi projelerini ve sektöre yönelik deneyimlerini anlattı.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Koç Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Üniversiteden hemen sonra, yaklaşık 10 yıl kadar birçok kurumsal markanın bünyesinde yer aldım. Mercedes, Microsoft ve Vodafone gibi şirketlerde, teknoloji odaklı çalışmalar yürüttüm. Ürün yönetimi, pazarlama ve satış odaklı alanlarda tecrübeler kazandım. Bu tecrübelerimi kendi yaşamımda faaliyete geçirmek üzere Cosa için atılımda bulundum ve 5 yıldır bu çerçevede hizmet veriyorum.

Cosa’nın hikayesini anlatır mısınız?

Öncelikle Cosa’ya ihtiyaç olduğunun bilinciyle yola çıktık. Daha sonra kendi işimizi yapma gereksinimiyle
ilerledik. Evlerimizdeki ısıtma ve soğutma sistemini, daha verimli ve daha tasarruflu bir şekilde yönetebiliyor olmak en temel prensibimiz oldu. Kendi evimde yaşadığım bir sorunun, herkesin ortak sorunu olduğunu fark ettim. Ortak sorunumuza bağlı olarak, her evde farklı kullanım tarzları gelişiyordu. İstatistiklere göre; Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 72’si farklı kullanım şekilleri yüzünden geri dönüşümü olmayan hatalar yapıyor. Bu sonuç bizim için küçümsenmeyecek bir orandı. Yanlış kullanımının bedelinin de ağır olduğunu gördük. Tüketici, ödediği fatura tutarına rağmen konforlu bir kullanım imkanına sahip olamıyordu. Hepimizi ilgilendiren bu sorundan yola çıkarak ve teknolojiyi daha iyi kullanarak, insanların taleplerini karşılamaya karar verdik. Bu meseleyi dert edinerek, kendimizden ve etrafımızdan başladık ve tüm kullanıcılara ulaşmayı hedefledik.

Cosa
Cosa ürünleri nerede tasarlanıyor?

Ürünlerimiz, İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Teknokenti’nde tasarlanıyor. İTÜ içerisinde farklı alanlarda teknokentler mevcut. Bulunduğumuz konumda, bizim gibi enerji temalı işlere odaklanan
şirketler yer alıyor. 15’e yakın şirketin bulunduğu bu alanda, bioenerjiye, güneşe, hanelerde enerji verimliliğine odaklanılan ürünler ve projeler tasarlanıyor. Biz de projemizi teknokente sunduk ve hayata geçirdik.

Enerji verimliliğine ve tasarrufa yönelik yapılması gerekenler nelerdir?

Evlerin bulunduğu yere, binanın yapısına ve dairenin tipine göre; kombi, merkezi sistem veya klima gibi ısıtma sistemleri tercih ediliyor. Tasarruf ve kontrolün sağlanabileceği en kolay ve elzem yöntem bakımdır. Ufak bir maliyetle, daha büyük sorunları engellemek için bakımın düzenli olarak yapılması hayati önem taşıyor. Peteklerin doğru yerleştirilmiş olmasının yanı sıra binanın ve camların izolasyonu
da önemli faktörlerden. Avrupa’da standart olan oda termostatının kullanımı, Türkiye’de maalesef pek yaygın değil. Türkiye’de enerji verimliliği, daha çok sanayi ve ticari binalarda öncelikli olsa da evlerde
uygulanmasının da zorunlu hale geleceğine inanıyorum. Doğal gazı yüzde 90 oranında yurt dışından
aldığımızı ve aldığımız doğal gazın 1/3’ünü evlerde tükettiğimizi düşünürsek; bu durum bize ülkece
tasarruf sağlayacaktır. Dolayısıyla yapacağımız her tasarruf, ülkenin doğal gaza bağımlılığını azaltacak güce sahip olacak.

Akıllı enerjik çözümlerinizden bahseder misiniz?

Biz kendimizi tamamen, evlerdeki enerjinin daha verimli tüketimine odakladık. Farklı evlere göre farklı
çözümler öneriyoruz. Cosa akıllı oda termostatı, ilk haliyle sadece kombileri yönetebilen bir üründü.
Dolayısıyla biz, kombilerde tasarrufun ve konforun artmasını sağlayacakakıllı altyapılar ve teknolojiler üretmiş olduk. Daha sonra aynı teknolojiyi, klimaları da yönetebilecek bir hale getirdik. Merkezi ısıtmalı evlerde, tasarrufun sağlanabileceği tek yöntem, el yordamıyla peteklerin ayarını yükseltmek ve kısmak oluyor. Daha pratik yönteme yönelik bir ürün tasarlıyoruz. Kısa bir süre sonra tanıtımını gerekleştireceğimiz ürünümüzle kullanıcılar, cep telefonlarından her oda için ayrı ayrı komut verebilecek.

Cosa
Mobil uygulama ile kullanım imkanı sunuyor musunuz?

Evet. Cosa mobil uygulaması ile evlerin ne durumda olduğu görüntülenebiliyor. Cosa mobil uygulamasının farklı özellikleri sayesinde, dışarıdan evi yönetmek de mümkün. Cosa’yı ev, uyku ve dışarı modlarına uygun olarak tasarladık. Nerede olursanız olun, ısıyı yöneterek enerji tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Bu tekniğin en keyifli yanı haftalık programlama imkanı sunuyor olması. Modu değiştirmenize gerek kalmadan, Cosa sizin için uygulayabiliyor. Ayrıca Cosa, eve yakınlığınızı da dikkate alıyor. Evde kimse yokken tasarruf moduna geçen üstün teknoloji ürünü, birinin yaklaştığını algıladığında, evi ısıtmaya başlıyor. Biz şirket olarak, büyük ölçekli iş ortaklarımıza ürün temini de sağlıyoruz. Örneğin aynı teknolojinin farklı bileşenlerini, Arçelik ve E.C.A. gibi markalara da uyguluyoruz.

Cosa ürünleri taşınabilir parçalardan mı oluşuyor?

Cosa iki tane cihazdan oluşuyor. Bunlardan bir tanesi, evlerimizin en çok kullanım alanı sunan yerinde duruyor. Odanın sıcaklığını, nem oranını ölçen ve taşınabilen akıllı oda termostatı olarak sunuluyor. Kablo çekmeyi önlemek amaçlı tasarladığımız, kombiye bağlanabilen bir parça yani. Odayla kombi arasında kablosuz iletişim kurulurken, montajı da kolay hale geliyor.

Cosa mevcut kombi kullanım alışkanlığını nasıl etkiliyor?

Cosa tasarrufu daha fazla artırmaya yönelik tasarlanmış bir ürün. Uygulamada, kullanıcılara temel birkaç soru soruluyor ve kullanıcının tasarruf potansiyeli değerlendiriliyor. Her kış sezonu, tasarruf odaklı bir araştırma yapıyoruz biz. İki sene önce Cosa kullanıcılarının ortalama tasarruf oranı yüzde 31’di. Geçtiğimiz sezon ise yüzde 37’ye yükseldiğini gördük. Bu sene beklentilerimiz daha yüksek.

Cosa
Ürünleriniz tüketicilerden nasıl bir ilgi görüyor?

Türkiye’de bu işin öncüsü olduğumuz için ve yerli üretimle hizmet verdiğimiz için sürekli olumlu geri dönüşler aldık. Biz ürünlerimizi bir kara kutu gibi tasarlamadık; görselliğine de çok önem verdik. Ürünün Türkiye’ye özgü olması, sağlığa faydası gibi faktörler tüketicinin ilgisini çekiyor. Tüketicilerimizin, kullandıkları ürünü Türkiye’de yaygın hale getirme gibi bir çabası da oluyor ve bu bizi çok mutlu ediyor. Tasarruf faydasını ölçen bu uygulamanın, insanlar arasında etkileşimi de oluyor elbette.

Tüketiciyle temasınızı nasıl geliştiriyorsunuz? Buradan kilometrelerce uzaklıktaki bir kullanıcının yaşadığı arıza sorununu gidermek mümkün mü?

Hem gelen telefonları hem de yazılı olarak gelen mesajları ve mailleri yanıtlayan müşteri hizmetleri
kadromuz var. Kullanıcı bulut altyapımıza bağlı bir durumdaysa, sorunun ne olduğunu görebiliyoruz.
Uzaktan müdahalemize rağmen çözülmeyen bir sorun ise kargo süreci ile çözebileceğimiz bir şekilde
sonuçlanıyor. Ayrıca belli başlı büyük şehirlerimizde de servislerimiz mevcut.

İhracat hedefleriniz nelerdir?

Farklı ülkelerde farklı potansiyeller olduğunun bilincindeyiz. Buna bağlı kalınarak, 4. nesil Cosa, Avrupa’ya ulaşabilecek bir ürün olarak tasarlandı. Romanya ve İtalya gibi ülkelerde iş birliğine başlamak
üzereyiz. Fuar katılımlarımızda da konuya olan ilgiyi görmek, bizi daha fazla umutlandırıyor.

Sektörün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

Kombilerin ve klimaların daha verimli hale dönüşmesi, ülke ekonomisi için de önemli bir yere sahip.
Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, akıllı teknolojilere yönelik olumlu adımlar atılacağına inanıyorum. Bu tip teknolojiler, evlerimizin standart ürünleri arasında yer alacak.