Çevrimiçi sınavlar, pandemiyle birlikte hayatımızın en önemli süreçlerinden biri oldu. Sadece eğitim sektöründe değil hemen hemen bütün kurumların İK süreçlerinde kilit rol oynadı. Yapay zeka destekli teknolojisiyle üst düzeyde çevrimiçi sınav güvenliği sağlayan sistemler sunan Witwiser’ın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Volkan Baran ile bir araya geldik. Baran ile hem Witwiser’ı hem de bu alandaki gelişmeleri konuştuk.
Bildiğimiz gibi her girişim bir ihtiyaçtan doğuyor. Sizin bu yerli girişiminizin altında yatan hikaye nedir?
Witwiser Teknoloji A.Ş., OBSS Teknoloji A.Ş’nin spin-off şirketi. OBSS Teknoloji A.Ş 2005 yılından beri
faaliyet gösteren ve bugün itibariyle 600’den fazla çalışanıyla Türkiye’nin en büyük yazılım evlerinden birisi. OBSS Teknoloji, bankacılık, finans, e-ticaret ve savunma sanayi sektörleri başta olmak üzere alanında lider birçok kurumla başarılı projelere imza atmaya devam ediyor. Bu başarının altında yatan en büyük sır, çağın ötesinde çalışan memnuniyeti uygulamalarına şirketimizde yer verirken doğru insan kaynağını doğru projelerde konumlandırmak diyebiliriz. Doğru konumlandırmayı yapmak için en önemli süreç, değerlendirme aşaması. 20’ye yakın insan kaynakları uzmanı ve 30’dan fazla yazılım mimarıyla her sene 10.000’den fazla aday değerlendiriliyor. Bu sayılar göz önüne alındığında ölçeklemeyi yönetmek takdir edeceğiniz gibi oldukça zorlu oluyor. Witwiser’a ihtiyaç aslında tam olarak bu noktada ortaya çıktı. Değerlendirme süreçlerinin dijitalleşmesi yolculuğunda birçok çözümle ilgili araştırma yapıldı. Özellikle çevrimiçi değerlendirmelerin güvenliği tarafında sunulan çözümlerin yetersiz görülmesi sebebiyle şirket içi inovasyon programında çevrimiçi değerlendirme ve çevrimiçi sınav güvenliği konuları ele alındı. Teknik görüşmeleri gerçekleştiren OBSS’nin deneyimli ve alanında uzman mühendisleri kendi
yaptıkları değerlendirme süreçlerini dijitalleştirmek üzere kolları sıvadı. 6 ayrı takım, 6 ayrı çözüm ortaya koydu. Böylece OBSS Teknoloji birbirinin alternatifi olan sınav güvenliği çözümünü 6 kez geliştirmiş oldu. Bu inovasyon programının birincisi olan çözüm, Witwiser’ın temellerini oluşturuyor. Böylelikle Witwiser çevrimiçi sınav güvenliği alanında ilk yerli girişim olma unvanını taşıyor.
Ürün ve hizmetleriniz neler?
Witwiser ürün ailesi, gelişmiş kullanıcı deneyimi tasarımıyla hem çevrimiçi sınav sistemi hem de çevrimiçi sınavlar için yapay zeka destekli ve bulut tabanlı sınav güvenliği teknolojisi sunuyor. Çevrimiçi sınav sistemi ve çevrimiçi sınav güvenliği sistemi birlikte kullanılabilirken tamamen kullanıcı ihtiyaçlarına özel olarak ayrı ayrı da kullanılabiliyor. Çevrimiçi sınav sistemiyle ölçme-değerlendirme deneyimi kullanıcılar adına daha konforlu hale gelirken, kurumların da süreçlerini hızlandırıyor ve operasyonel
maliyetlerini azaltıyor. Çoktan seçmeli, çoklu seçmeli, açık uçlu, sürükle-bırak, sesli ve görüntülü
soru tipleri başta olmak üzere birçok soru tipini destekleyen sistem, farklı amaçlara hizmet edebilecek sınavları dakikalar içerisinde tasarlayabilme imkanı sunuyor. Çevrimiçi sınav güvenliği sistemi; sanal makine tespitinden tarayıcı kısıtlarına, kimlik doğrulamadan sistemsel kısıtlamalara kadar 50’den fazla ayar ve alarm seçeneğiyle çevrimiçi sınavları güvenli hale getiriyor. Ayrıca herhangi bir Öğrenme Yönetim Sistemine kolayca entegre olabiliyor. Kullanıcılar 3. parti bir yazılım indirmeden web tarayıcısı üzerinden “Witwiser” eklentisini yükleyebiliyor. Bu sayede “3 Tıklamada, 5 Saniyede Kurulum” imkanıyla kullanımı oldukça kolay ve kişisel veriler açısından güvenli hizmet sunan sistem yapay zeka teknolojileriyle desteklenmiş olan raporlama ekranları sayesinde de kurumların süreçlerini otomatik hale getiriyor. Witwiser, toplanan veriler üzerinden makine öğrenmesi ve özel algoritmalarla analizler yaparak çok fazla zaman ve insan kaynağı gerektiren bu sürecin optimize edilmesini sağlıyor.
“Çevrimiçi sınav güvenliği sistemi; sanal makine tespitinden tarayıcı kısıtlarına,
kimlik doğrulamadan sistemsel kısıtlamalara kadar 50’den fazla ayar ve alarm seçeneğiyle çevrimiçi sınavları güvenli hale getiriyor.”
Pandemiyle birlikte çevrimiçi ölçme ve değerlendirme alanlarında birtakım ihtiyaçlar doğdu. Özellikle eğitim online ortamda devam etti ve şirketler iş süreçlerinin çoğunu online ortama taşıdı. Bu süreçte hem yurt içi hem de yurt dışında da yazılımınıza ilgi nasıldı?
Pandemi tüm kurumlar için farkındalık ve dönemsel zorunluluk ortaya koydu diyebiliriz. Özellikle sürekli eğitimi sağlayabilmesi noktasında eğitim kurumlarının ajandası daha hızlı değişmiş oldu. Hem ülkemizde hem yurtdışında öğrenme yönetim sistemleri (ÖYS İngilizce kullanımıyla “Learning Management System-LMS”) ile ilgili yatırımlar mevcuttu. Doğal olarak her kurumun hazırlık seviyesi birbirinden farklı. Şimdiye kadar yapılan yatırımlar uzaktan değerlendirme sistemlerini çok içermiyordu. Kurumların bu dönemde en çok zorlandıkları kısım değerlendirme süreçlerinin nasıl yapılacağı yönünde oldu. Doğru ve güvenli değerlendirme yapmak noktasında Witwiser ürünleri devreye girdi. Pandemi sürecinde birçok kurumla tanışma ve iş birliği şansımız oldu. Pandemi öncesinde “Güvenli sınav yapmanın dinamikleri nelerdir?”, “Nelere dikkat edilmelidir?” gibi soruların cevaplarını anlatmak görüşmelerimizin bir parçasıydı.Pandemiyle birlikte tanışma toplantılarında resim biraz tersine döndü. Daha önce bizim aktif olduğumuz anlatım süreci; kurumların “Şu konuya nasıl önlem alıyorsunuz?”, “Bu tip kopya girişimlerini önlemeyi nasıl sağlıyorsunuz?” şeklinde format değiştirdi. Bütün bunlar aslında, kurumlar için güvenli ve doğru değerlendirmeyi, çevrimiçi olarak yapabilmenin ne kadar önemli olduğunun ve ihtiyacın bir göstergesi.
Müşteri portföyünüzden bahseder misiniz? Kurumsal şirketlerle de çalışıyor musunuz?
Çevrimiçi sınav sistemi ve sınav güvenliği konusu gündeme geldiğinde ilk akla gelen sektör eğitim oluyor. Özellikle pandemi sürecinde eğitim kurumları için değerlendirme süreçlerinin dijitalleşmesinin kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu hep birlikte gözlemleme şansımız oldu. Sertifikasyon merkezleri ve kurumsal şirketler için dijitalleşmeyle elde edilecek bazı kazanımların altını çizmek istiyorum. Sertifikasyon merkezleri açısından değerlendirdiğimizde, sürecin dijitalleşmesi birçok maliyet ve operasyonu azaltıyor. Özellikle ülke geneline yayılan katılımcı profilinin olduğu sertifika sınavlarında kurumun 2 opsiyonu bulunuyor. İlk opsiyon oldukça fazla lokasyonda sınav merkezi organizasyonu yapmak. Sınav merkezinin koordinasyonu, sınav gözetmenlerinin belirlenmesi ve oryantasyonu, sınav kitapçıklarının basımı ve güvenliği gibi birçok parametrenin yönetilmesi gerekiyor. İkinci opsiyon, operasyonu ve maliyeti azaltmak noktasında daha az sayıda ve merkezi lokasyonlarda sınav organizasyonu yapmak. Bu opsiyon operasyonu ve maliyeti azaltıyor gibi görünsede katılımcılara çeşitli zorluklar getiriyor. Türkiye özelinde ele alacak olursak bu tip bir senaryoda muhtemelen Ankara, İstanbul ve İzmir gibi bazı büyükşehirler sınav merkezi olarak seçilir. Farklı illerden katılacak kişiler yol ve konaklama masraflarına katlanmak durumunda kalırken ek olarak ciddi bir zaman kaybı yaşarlar. Sertifikasyon merkezi açısından değerlendirdiğimizde müşteri seviyesinde konforsuz bir hizmet sunulmuş olur. Sürecin dijitalleşmesi katılımcı sayısını ve memnuniyetini arttırırken, maliyeti ve operasyonu azaltma imkanı sağlar. Kurumsal şirketlerin İK süreçlerini ele aldığımızda birden fazla alanda kullanım senaryosuna değinmek mümkün. Daha önce bahsetmiş olduğum üzere Witwiser yolculuğu OBSS Teknoloji’nin işe alım süreçlerini dijitalleştirmeyle başladı. Atılan bu adım işveren olarak daha fazla adaya ulaşma, daha fazla değerlendirme şansıyla daha doğru kişileri önceliklendirme gibi birçok avantaj sağladı. Bununla birlikte hem İK hem teknik ekiplerin operasyon yükünü oldukça azalttı diyebiliriz. Adaylar açısından ele aldığımızda; dilediği zaman, dilediği yerden ve görüşme baskısına maruz kalmadan süreçleri tamamlama şansı doğdu.
Sektörünüzdeki diğer firmalardan sizi farklı kılan noktalar neler?
Rakiplerimizin aksine otomasyon odaklı çözümlere yatırım yapıyoruz. Kurumlar için bütçelerine göre,
ölçeklenebilir, güvenli ve esnek çözümler sunuyoruz. Witwiser ürün özellikleri açısından bakıldığında
pazardaki en geniş özellik setine sahip bir teknoloji. Ayrıca kurumların ihtiyaçlarına göre konfigüre edilebilmesiyle daha ekonomik çözümler sağlıyor. Tamamen kullanıcı deneyimine odaklanmış şekilde arayüz tasarımları ve kullanım kolaylığı ihtiyaç ve beklentileri uçtan uca dijital olarak karşılıyor. Kullanıcıların kişisel bilgilerinin ve bilgisayarlarının güvende olması sebebi ile üçüncü parti bir uygulama
olarak değil, Tarayıcı (Google Chrome, Microsoft Edge, Yandex, Opera) eklentisi olarak hizmet veriyoruz.
Bu özellik hem kullanıcı bilgilerinin güvenliğini sağlıyor hem de işletim sistemi bağımlılığı ve uyumluluğuna ilişkin sorunları ortadan kaldırıyor. Çevrimiçi sınav güvenliği sistemi, kurumların kullandığı herhangi bir öğrenme yönetim sistemi veya değerlendirme sistemiyle kolayca entegre olabiliyor. Blackboard, Moodle gibi tüm dünya genelinde kullanılan sistemlere halihazırda entegrasyon
sağlanmış durumda. Ayrıca Witwiser olarak sanal makine, sanal kamera ve sanal mikrofon tespitiyle üstün güvenlik önlemi alıyoruz.
Kısa ve uzun vadedeki planlarınızdan bahseder misiniz?
Eğitim sektörü günden güne dijitalleşmeye devam ediyor. Geçmişte eğitimin veriliş şekline yönelik yatırımlar yapılırken; eğitimin ayrılmaz bir parçası olan ölçme ve değerlendirme süreçlerinin de dijitalleşmesi için yapılan yatırımlar pandemiyle birlikte önem kazandı. Geleneksel ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin yeterliliği eğitimin dijitalleşmesiyle birlikte eğitim kurumları tarafından sorgulanmaya başlandı. Çevrimiçi sınav sistemi ve çevrimiçi sınav güvenliği sistemi ürünlerimizle uzaktan değerlendirme süreçlerini daha iyiye götürecek yenilikçi çözümler ortaya koymaya çalışıyoruz.
Ölçme ve değerlendirme sektöründe ilk akla gelen yenilikçi bir teknoloji şirketi olmak ve küresel pazardaki rakiplerimiz arasında yapılan değerlendirmede ilk sıralarda tercih edilen kurum olmak
hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünya çapında kullanıcılar arasında güvenilir bir referans kurumu olmayı hedefliyoruz.
“Çevrimiçi değerlendirmelerin güvenliği tarafında sunulan çözümlerin yetersiz olması Witwiser’a olan ihtiyacı ortaya çıkardı.”