

IOT cihazların günden güne popüler olduğu şu günlerde herhangi bir ağa bağlanmaya ihtiyacı olmadan çalışan sim kart modülüne sahip cihazların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte bu cihazların yönetimi de önem kazanıyor. Özellikle üretim yerinden başka şehirlere gönderilen cihazların data ve sim kart yönetimi ciddi sorunlar teşkil ediyor. Cihazda herhangi bir sim kart operatör değişikliği veya numara değişikliği gibi konularda, cihaza fiziksel olarak müdahale etmek gerekiyor ve bu durum ciddi oranda teknik destek ekiplerinin kurulması söz konusudur. Bu duruma çözüm önerimiz eSIM teknolojisine sahip ve Hubble platformu desteğini sunan CAVLI WIRELESS firmasıdır. Öncelikle eSIM teknolojisinden bahsetmek isterim. eSIM teknolojisi, herhangi bir donanımsal sim kart olmadan chipin içine gömülmüş hali şeklinde özetleyebiliriz. eSIM’in en büyük avantajı herhangi bir sim kart operatör değişikliğinde donanımsal olarak bir değişiklik yapmadan geçebilme avantajıdır. Bir diğer avantajı ise donanımsal olarak harici bir entegre olmadığı için zamanla dış ortamdan etkilenerek oksitlenme gibi dış etkenlerden korunmuş olmasıdır. eSIM teknolojisi ile beraber bu teknolojiyi yönetmek için bir platforma ihtiyaç duyarız. Burada da Cavli Hubble platformu devreye giriyor. Cavli Hubble platformu sisteme kayıt edilen cihazların operatör seçimi, veri planlanması, farklı gruplara ayrılması, cihaz yönetimi, cihazın o anki durumuna ait bilgi edinme gibi özellikleri internetin olduğu her yerden erişime açılması için kullanılan yazılımsal bir çözümdür.


Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere Hubble platformu geleneksel sim kart yöntemlerine göre ciddi avantajlara sahip olup kullanıcılara en önemli avantaj olarak cihazların uzaktan gruplandırılması ve kontrolü imkanlarını sağlar.
CAVLI HUBBLE PLATFORMU ARAYÜZÜ
Aşağıda da görüldüğü üzere
Hubble platformu ana sayfasında bize birçok farklı bilgi sunuyor. Öncelikle cihazların çevrimiçi olup olmadığı, cihazların son gönderdiği bilgilere göre çekim gücü, kayıtlı cihazların operatörler üzerinde dağılımı, kayıtlı cihazların 2G, 4G gibi farklı modüllerin total cihazlara oranı gibi birçok farklı bilgi sağlıyor. Bunun yanında cihazların en son Hubble platformuna hangi ülkeden bağlandığı da görülebiliyor. Bu ekrana ulaşmak için öncelikle bir Hubble hesabı oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında yazının ileriki aşamalarında bahsedeceğim adımlar yardımıyla Özdisan Elektronik’ten temin edilen demokit yardımı ile Hubble platformuna cihazınızın kayıt işlemleri sonucunda cihazın özelliklerini görebilecek.

Cavli platformunun ana sayfasında sol taraftaki menülerden birçok farklı sekmeye geçiş yapılabiliyor.
Menüden 6 farklı geçiş seçeneği mevcut

HUBBLE PLATFORMUNA
KAYIT İŞLEMİ
Hubble platformuna kayıt işlemi için öncelikle eSIM teknolojisine sahip bir geliştirme kitine sahip olmamız gerekiyor. Konuyu C10AM geliştirme kiti üzerinden anlatacağım.

Cihazı temin ettikten sonra yanında gelen USB kablosu yardımıyla UART yazan USB bağlıyoruz. Daha önceden Silicon Labs CP210X serisi USB- UART çevirici kullanmadıysa driver yüklenmesi gerekir. Com port olarak gördüğünüzde cihazınız herhangi bir terminal programından faydalanabilir.

Öncelikle cihazın daha öncede oluşturulan Hubble Platform hesabı ile aktifleştirilmesi gerekiyor. Bunun için ise;


Komutundan faydalanabilir. Burada yer alan 3 parametreyi Hubble sitesinden edinebilirsiniz.
Account id =>Sol üst tarafa profil bilgilerinizden “View Account” sekmesinden

Plan id => Sol taraftaki menüde yer alan data sekmesinden

Group id => Sol taraftaki menüde yer alan group sekmesinden

Komut cevabı Registration Success olarak belirlendiği zaman artık Hubble hesabına bu cihazın dâhil olduğu görülebilecek. Daha sonrasında yapılması gereken her modül açıldığında Hubble a bağlanma komutu göndermek.


Bu komutların ardından Hubble platformu üzerinden cihazla ilgili bilgilere ulaşılabilir. Yandaki ana bilgilendirme ekranıdır. Daha detaylı olarak ulaşabileceğiniz kısım da mevcuttur.
