spot_img

Arduino Dünyasında Yeni Bir Seçenek: Nuvoton NuMaker Uno

İBRAHİM EKMEKÇİ
SAHA UYGULAMA MÜHENDİSİ

Arduino, elektronik ve yazılım ile uğraşan hemen hemen herkes tarafından duyulmuştur. Hatta yıllarını bu işlere adayanlar tarafından, donanım ve yazılımı insanlara bu kadar kolay sunduğu için pek de sevilmez; ancak seven kesimin de azımsanmayacak kadar fazla olduğunu unutmamak gerekiyor. Peki nedir bu Arduino? Arduino, donanımın ve yazılımın bir arada kullanılabileceği, tamamı ile açık kaynaklı bir elektronik platformudur. Normal bir süreçte, bir elektronik devre tasarlamaya karar verdiğinizde, ilk önce devrenin baskı devre kartını tasarlamanız, daha sonra bu baskı devreyi kendi şartlarınızda veya profesyonel bir ortamda gerçekleştirmeniz gerekir. Baskı devre işi bittikten sonra kullanmak istediğiniz elektronik malzemeleri, baskı devreye yerleştirdiğinizde ortaya ürün çıkar. Bu, işin donanım kısmını oluşturur. Bundan sonra kullanmaya karar verdiğiniz mikroişlemciyi iyice öğrenip, yazım diline de hakim olduktan sonra artık kodunuzu geliştirebilirsiniz; fakat Arduino, bu sistemi tamamen değiştirerek, geliştiricilerin donanımla vakit kaybetmek yerine doğrudan yazılıma odaklanmasına olanak sağladı.

Arduino

Arduino’yu tasarlayan firma, sahada herkesin kullanılabileceği Gpio, Adc, Pwm, Uart, I2c, Spi, çevresellerini kullanarak, standart bir baskı devre tasarladı ve her türlü amaca yönelik bir elektronik kart ortaya çıkardı. Prototip yapmak isteyenler için tasarlanmış bir donanım imkanının yanı sıra bu aşamadan sonra, geriye kod yazmak ve sistemi çalıştırmak kalıyor. Arduino ekibi bu işlem için kendi tasarladıkları derleyiciyi müşterilerine sunarak, kodun yazımı ve mikroişlemci içerisine atılması tarafını en basite indirgiyor. C dili üzerine inşa edilmiş kendi yazım dilleri, elektronikten tamamen bağımsız olarak, son kullanıcıya dahi hitap edebiliyor. Elinizde hızlıca denemeniz gereken bir sensör mü var? Bir filtre tasarlamak mı istiyorsunuz? Bir robot mu yapmak istiyorsunuz? Bu soruların cevabı evet ise tüm oklar sizi kolay ve hızlı çözüm sunan Arduino ’ya yönlendiriyor.

Arduino
Arduino

Özdisan Elektronik’in distribütörü olan, Uzak Doğu’nun Tayvan menşeili en popüler işlemci firması Nuvoton’da Arduino’cuları unutmamış. Arduino Uno boyutlarında, pin dizilimi aynı olan ve Nuvoton işlemcisi ile tasarlanan NuMaker Uno ürününde kullanılan mikroişlemci, orijinal Arduino’nun kullanmış olduğu mikroişlemciye nazaran çok daha fazla özellik barındırıyor. Ayrıca NuMaker Uno’nun elektronik malzemeleri seçilirken, tamamen endüstriyel değerler göz önünde bulundurularak tasarlandığı söylenilebilir. Bu değerlerle birlikte profesyonel bir projede basit ve hızlı çözüm olarak kullanımı kaçınılmaz oluyor. Baskı devre boyutları ve pin dizilimleri aynı olduğu için birbirleri yerine kullanımı mümkündür. Böylece Arduino Uno kullananlar, bazı özelliklerinin yetersiz kalındığı yerlerde NuMaker Uno’yu rahatlıkla tercih edilebilirler. NuMaker Uno ürünü, içerisinde Nuvoton marka NUC131SD2AE mikroişlemciyi barındırır. Bu işlemciye ait genel özellikler ise aşağıdaki gibidir.

Arduino
  • 32bit ARM Cortex M0 işlemci
  • 50Mhz işlemci frekansı
  • 2.5V – 5.5V geniş aralık çalışma gerilimi
  • -40° ~ +105° geniş aralık endüstriyel çalışma sıcaklığı
  • 68Kb Flash hafızası
  • 8Kb SRAM
  • 12 bitlik çözünürlükte ADC
  • PWM
  • CAN / SPI / I2C / UART haberleşme desteği