spot_img

Alpke A.Ş. Genel Müdürü Fahri E. Eryılmaz: ‘İhracatla Büyüyoruz

Bakır, alüminyum iletken üretimi ve izolasyonu konularında hizmet veren Alpke A.Ş. Genel Müdürü Fahri E. Eryılmaz ile trafo sektörünün artan taleplerini ve sektörün geleceğini konuştuk. Yurt içi ve yurt dışından trafo sektörüne dair önemli bilgiler paylaşan Eryılmaz, üç kıtada onlarca ülkeye ihracat yapan Alpke A.Ş.’nin hikayesini anlattı.

1974 Berlin doğumluyum. İşçi bir ailenin çocuğuyum ve üç kardeşiz. İlkokulu Tarsus’ta, ortaokul ve liseyi Mersin’de okudum. Üniversite eğitimimi Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde bitirdim. İstanbul’daki kısa iş deneyimimden sonra, Berlin Teknik Üniversitesi’nde master’ımı tamamlamak için Almanya’ya gittim. Almanya’da, Siemens’in telekomünikasyon alanında altı sene çalıştım. Her sene farklı görevlerle beraber çoğunlukla proje yöneticiliği yaptım. Daha sonra Belçika’da ve İstanbul’da iş geliştirme alanında uzun süre çalışmalar yaptım ve nihayet Alpke’yi kurmaya karar verdim.

Alpke

Alpke, 2010 Haziran ayında kuruldu. Adını, oğlum Kerem Alp Eryılmaz’ın isimlerinden alıyor. Uzun bir süre fason üretim yaptırıp satarak ticarette yer aldık; fakat belli bir aşamaya geldikten sonra bu üretimi yapan şirketi, tüm ekipmanlarıyla birlikte devralmayakarar verdik. Yurt içinde ve yurt dışında pazar imkanı sağlayan bir atılıma ihtiyacımız vardı. Alpke 4 ortaklı bir şirket ve en büyük hedefimiz, gücümüzü geleceğe aktarmak. Birbirimizden güç alarak çalışıyoruz. Alpke’de her türlü trafo, motor ve generatörlerdeki sargıların imalatında kullanılan yassı ve yuvarlak kesitli, bakır ve alüminyum teller üretiyoruz.

Evet, 7.000 metre karelik fabrikamızda üretiyoruz. Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 70’ini iç pazarda satıyoruz; yüzde 30’unu ise dış pazara ihraç ediyoruz. Proje yönetimi yapan kadrolarımızla, Türkiye’nin tek mühendis kökenli şirketiyiz. Çevre ülkelere kıyasla, Türkiye bir trafo üretim cenneti. Biz de hem trafo sanayisine hem de motor generatör sanayisine hizmet veriyoruz. Kuru tip ve yağlı tip trafolar olmak üzere iki tip üretim teknolojisi
kullanıyoruz. Devletin teşvikleri sayesinde herkes bilinçlendi ve bu sektörde ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Hindistan’dan İspanya’ya kadar pek çok yabancı şirket, yerli malı üretimi kapsamında çalışmalara başladı. Biz de bu alanda, şirketlere iletken tedariğinde bulunuyoruz.

Yıllık ortalama 3.000 ton diyebiliriz. Bakır ve alüminyumu bir arada ürettiğimiz için siparişler kontrolümüz dışında gelişiyor. Alüminyum üretimi bakıra oranla, yumuşak olması sebebiyle daha zordur. Bir kilo bakır ürettiğimiz sürede, üç ton alüminyum üretebiliyoruz. Bu da üretim kapasitemizi azaltmış oluyor.

Alpke

İhracat, sektörümüzün kalbini oluşturuyor. Alpke olarak 30 ile 50 civarı ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık ortalama olarak 70 milyon ciro elde ediyoruz. Yabancı yatırımcı yerli üretime oldukça ilgili. Laboratuvarlarımızda her ürünü titizlikle test edip, bütün değerleriyle birlikte raporlayarak, müşterilerimize ulaştırıyoruz. Yoğun olarak sanayinin kalbi olan Almanya ve Balkan ülkeleriyle çalışıyoruz.

İtalya, İspanya ve Almanya’yı rakip olarak görebiliriz. Finans maliyetinin yüksek, kar marjlarının düşük olması sebebiyle üretimi zor olsa da ülkemiz müşteri potansiyeli açısından oldukça zengin. Hindistan ve Çin’de bu üretim yaygın; fakat teslimat süreleri gibi belirleyici faktörleri göz önünde bulundurursak, Türkiye’ye rakip olarak göremeyiz.

Alpke, Avrupa’da tanınan ender markalardan. Türkiye’yi temsilen, İtalya ve Almanya’da gerekleştirilen dünyanın en büyük sanayi fuarlarında her zaman Fahri E. Eryılmaz yer aldık ve markamıza ciddi yatırımlar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Katılım gösterdiğimiz en önemli fuarlar; Almanya’daki Cwieme ve İtalya’daki Coiltech.

Alpke, 2013 yılında ortak yatırımla üretime başladı. Yeni doğmuş bir şirket olan Alpke’ye uzun seneler büyük yatırımlar yaptık. Döviz endeksli çalıştığımız için doların artışının olumsuz etkilerini gördük elbette. Dolayısıyla bazı önlemler almak durumunda kaldık. Ülke gündemini ilgilendiren önemli konular bizim sektörümüzü de doğrudan etkiliyor.

Alpke

En büyük kaygımız ihracatı nasıl artıracağımızla ilgili. Yabancı şirketlerin yerli partnerlerle iş birliği sayesinde, bu mimari sürdürülebilirlik oldukça pek çok Avrupa şirketinin yerli ortağı olmaya devam edeceğiz. Bizden aldıkları iletkenlerle, yüzde 90 yerli malı üretimi sağlıyoruz. Bu çerçevede yatırımların artmasını ve faiz gücünün düşmesini temenni ediyoruz.