spot_img

Masterconnect Uygulamasıyla Aydınlatma Sistemleri

ÖNER GÜNEŞDOĞDU
LED TEKNOLOJİLERİ SATIŞ MÜDÜRÜ

Bağlantılılık, aydınlatma dünyasında en çok konuşulan konuların belki en başında geliyor. Yine de ilerleme beklendiği kadar hızlı değil. Sistemin karışıklığının ötesinde standartlaşmadaki karmaşadan dolayı hepimizin biraz mesafeli kaldığı bir alan olarak kalmış olsa da durum artık değişiyor. Philips’in geliştirdiği MasterConnect sistemi bağlantılı aydınlatmanın tüm birikmiş sorunlarına çare olma iddiasında. O nedenle bu sayıda Signify’ın bu konuya bakış açısını ve mottosu basit, ölçeklenebilir ve standartlaştırılmış olan MasterConnect sistemini tanıtacağız.

Masterconnect Uygulamasıyla Aydınlatma Sistemleri

Aydınlatma otomasyonunun faydaları inanılmazdır. Okul, ofis ve hastanelerden, perakende, depolama ve endüstriye kadar pek çok alanda, maliyet tasarrufu, daha fazla konfor ve üretkenlikteki önemli kazanımlara kadar birçok şeyi birlikte sunar. Ancak profesyonel destek olmadan dahi armatürlerin birlikte çalışabilirliğini garanti eden bir kablosuz iletişim standardı olmadan hak ettiği kitlesel kabulü asla elde edemeyecektir. Birlikte çalışabilirlik bir armatür, sonrasında bir oda veya bir bina seviyesinde yerel kontrol gerektirir. İlki, SR veya D4i sürücüleri tarafından desteklenen aydınlatma armatürlerine bağlı sensörler gibi kontrol düğümleri kullanılarak gerçekleştirilebilirken ikinci ve üçüncüsü, bir BLE (Düşük Güçlü Bluetooth) yerel bağlantısı ve bir Mesh (Örgüsel) ağ gerektirir. Dolayısıyla, var olan yarış, tek bir sağlayıcıya bağlı kalma riskini almayacak ve bağlantılı aydınlatmayı müşteriler için daha çekici hale getirecek bir endüstri standardı bulma noktasındadır.

Masterconnect Uygulamasıyla Aydınlatma Sistemleri

Signify, bu meydan okumaya, kullanım senaryolarına göre farklı açılardan yaklaşarak basit, ölçeklenebilir ve standartlaştırılmış mükemmel çözümü bulmuş görünüyor. Sistemde farklı aydınlatma üreticilerinin ürünleri bağlantılı bir aydınlatma sistemi içinde eşit olarak, aynı standart kablosuz protokolü kullanarak iletişim kurabilirler. Satıcıya mahkum olmadığından, müşteriler aydınlatma sistemlerinin çalışmaya devam edeceğinden emin olarak üreticiler arasında geçiş yapabilirler. Ayrıca kurulum firmaları, farklı ürünleri kullanarak, müşteri ihtiyaçlarına en uygun olanları kullanarak son derece özelleştirilmiş çözümler oluşturabilirler. Şimdi bunun nasıl çalıştığına bakalım. Signify’ın yeni sistemi bağlantılı bir aydınlatma ağındaki sürücü, sensor, anahtar ve potansiyel ağ geçitlerini kontrol etmek için Philips MasterConnect uygulamasını kullanarak bileşenlerin birlikte uyumlu çalışabilirliğini garanti ediyor. MasterConnect uygulaması, müşterilere, aydınlatmanın ötesinde değer katan özelliklere sahip, basit ve hazır bir aydınlatma sistemi sağlıyor. Sistem, aydınlatmaları ağ içerisinde devreye almak için bir el feneri kullanılanan yenilikçi nokta ve tetik yaklaşımıyla BLE teknolojisi üzerinden kuruluyor ve yapılandırılıyor. Böylelikle hem zaman hem de finansal kaynakların verimli kullanılması sağlanıyor. Dahası, Philips’in ya da üçüncü taraf üreticilerin bileşenlerinin çoğu, oluşturulan aydınlatma ağına eklenebilir veya aydınlatma ekosistemi içinde yükseltilebilir olduğundan konsept oldukça ölçeklenebilir. Bu esneklik sayesinde basit bir bağımsız sistem, gelişmiş bir ağ geçidi çözümü veya bunların arasında herhangi bir şey oluşturmak mümkün. (bkz. Şekil 1). Standartlaştırma bir zorunluluk olduğundan, maksimum dağıtım kolaylığı ve güvenilirliği için tüm sistem Bluetooth Düşük Enerji (BLE) ve Zigbee çevresinde inşa edilmiş. Kablosuz bağlantılı sisteminin kurulumu için yalnızca uygulama üzerinden bir Bluetooth bağlantısı gerektiriyor ki,bu internet bağlantısı olmasa bile yapılandırmanın sahada yapılabileceği anlamına geliyor. Şimdi farklı kullanım senaryoları içinde MasterConnect Sistemini inceleyelim.

Masterconnect Uygulamasıyla Aydınlatma Sistemleri

Basit bir tek başına çalışabilen sistem Bu iç mekan aydınlatma mimarisi kablosuz aydınlatma bileşenlerinin kullanımı yoluyla temel seviyede kablosuz dimlemeye imkan veren bağımsız bir sistemdir. Bir anahtarla birlikte basit bir ağ veya kablosuz sürücü grubu, Philips MasterConnect uygulaması aracılığıyla kolayca kurulabilir. Böylelikle Zigbee Green Power (ZGP) enerji toplama anahtarı kullanılarak dimleme ve sahne ayarlama imkanı sağlanmış olur. (bkz. Şekil 2) Herhangi bir zamanda, bu kablosuz ağ veya grup, gereksinimlere veya bina yerleşimi değişikliklerine göre uyarlanabilir ya da daha fazla armatür eklenerek genişletilebilir ve bunların hepsi MasterConnect uygulaması aracılığıyla yapılabilir. (bkz. Şekil 3) Philips EasyAir Occupancy Daylight ZGP sensörleri gibi harici oda tabanlı sensörler ekleyerek, sahne kontrolünün ve üstüne üstlük işlevselliğin keyfini çıkarmak da mümkündür. (bkz. Şekil 4) Örneğin, varlık ve gün ışığı algılama, ışıklıkları açıp kapatarak veya yeterli doğal ışık olduğunda aydınlatma seviyelerini azaltarak enerji tasarrufu sağlayabilir. Işık seviyelerini bireysel ihtiyaçlara göre kişiselleştirmek için göreve göre ayar (task-tunning) de kullanılabilir, bu da hem konsantrasyonu hem de üretkenliği artırır. Kategori 1 çözümleri, bir projeyi uygun maliyetli bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlar ve oda tabanlı uygulamalar için idealdir. İster perakende ve konaklama, ister ofis veya endüstri alanlarında olsun, kablosuz bileşenlerle birlikte MasterConnect uygulamasını kullanarak sisteminizi kolayca oluşturabilirsiniz. Peki ya işleri bir sonraki seviyeye taşımak istersek?

Granular Dimleme ile bağımsız bir sistem Kategori 2 kullanım senaryosunda, aydınlatma kurulumunun üzerine ekstra bir kontrol derecesi eklenmiştir. Açık faydaları, bir tesis yöneticisi için, daha fazla enerji tasarrufu, sahne oluşturma olanakları ve insan odaklı özellikler,aydınlatmaların kullanıcıları için ise daha konforlu bir aydınlatma deneyimidir. Bu kurulumda, her armatürdeki Philips EasyAir SNS210 sensörleri (bkz. Şekil 5) belirli alanlardaki doluluk durumuna tepki verir. Hareket algılanması durumunda Zigbee Mesh, ağdaki diğer tüm armatürleri bilgilendirir. Uyarıya yanıt olarak, tüm ağ aynı yolla ışıkları belirli bir loşluk seviyesine getirerek veya kimse olmaması durumunda karartarak tepki verir. Bu şekilde, her ışık kendi loşluk seviyesine ayarlanabilir ve böylece granüler kontrol sağlanır. İlaveten anahtarlar eklenirse, bunlar yalnızca bütün grup için değil, aynı zamanda alt gruplar veya bölgeler için de aydınlatmaları kontrol edebilirler. Aydınlatmalar, insanlar iş yerlerine vardıklarında kademeli olarak tam parlaklığa kadar yanar veya ayrıldıklarında geri plan seviyelerine kadar azalır. İnsanlar öğle yemeği molası verdiğinde, bir toplantıya katıldığında veya akşam işten çıktığında enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkarır. Bu kullanım senaryasunda, bir Philips Xitanium SR köprüsünü armatüre monte sensörlerle entegre ederek mevcut DALI armatürlerini sisteme dahil etmek de mümkündür. (bkz. Şekil 6) Bu, müşterilere downlight uygulamaları veya birden fazla DALI sürücüsü kullanan armatür grubu için doluluk algılama, enerji tasarrufu ve sahne ayarını kontrol etme esnekliği sağlar. Mesela mevcut DALI kurulumunun yeniden kullanılmak istendiği yenileme projeleri için bu kurulum uygun olacaktır. Her armatürde bir Philips Xitanium SR FlexTune sürücüsü ve Philips EasyAir SNS210 MC kullanarak basit bir
ayarlanabilir beyaz sistem oluşturmak da mümkündür. (bkz. Şekil 7) Eşsiz FlexTune dimleme özelliği sayesinde bu sürücüler, manuel ZGP anahtarı kullanılarak %1’e kadar kısılabilir ve tüm ayar aralığında
renk doğruluğunu ve tutarlılığını korur. Bu tür bir uygulama, öğrencilerin konsantrasyon düzeyine olumlu katkıda bulunabileceğinden, sınıf ortamları için yaygın olarak önerilir. Philips MasterConnect uygulamasıyla çalışan bağlı sistemimizin sağladığı başlıca avantajlardan biri, kolay ve hızlı devreye almadır. Yüzlerce armatür içeren projelerde, sahada devreye alma son derece zaman alıcıdır ve bu da kurulum maliyetlerinin artmasına neden olur. Signify bu nedenle, bağlantılı sisteminin bir parçası olarak el feneri tabanlı devreye almayı geliştirmiş ki bu tekniğin çok etkili olduğu kanıtlanmıştır: el fenerini armatür üzerindeki yerleşik sensöre doğrulttuğunuzda, MasterConnect uygulaması anında yanıt vererek armatürü tanır ve onu mesh(örgüsel) ağına ekler. Bu işlem eğitim gerektirmeyecek kadar basit olmakla
birlikte piyasada bulunan geleneksel kablolu veya kablosuz sistemlere kıyasla daha düşük kurulum maliyeti sağlar.

Kategori 2 çözümleri, armatür tabanlı kontrol uygulamaları için idealdir. Kategori 1 çözümlere kıyasla daha yüksek bir ilk yatırım maliyeti gerektirse de çok daha fazla enerji tasarrufu sağlar. Maksimum fayda için bu çözüm, ofislere (koridorlar, konferans salonları, koridorlar), okullara (derslikler, kantinler, tuvaletler), hastanelere (hasta koğuşları, resepsiyon alanı) veya benzer diğer alanlara uygulayabilirsiniz.
Ancak bu yine de yeterli olmayabilir. Müşterilerin önemli ticari, operasyonel ve finansal avantajlar sağlayabilecek daha büyük bir altyapı oluşturmak için daha iddialı fikirleri varsa ne olur?

Tam entegrasyon elde edin. Daha önce belirttiğimiz gibi, Philips MasterConnect uygulaması, aydınlatmaya daha ötesinde değer katmak için tüm bileşenleri tam entegre ve bağlantılı bir ağda birleştiren çözümdür. (bkz. Şekil 8) Görüldüğü gibi, bu üçüncü kullanım senaryosu, MasterConnect uygulamasını armatürlere, sürücülere, sensörlere, düğümlere bağlayarak önceki iki senaryonun üzerine inşa edilmektedir. Ancak bu kez, daha küçük ağlardaki tüm aydınlatmaları denetleyen bir ağ geçidine de bağlıdır. Böylelikle, zaman planlamasından boş alan kullanımına kadar tüm gelişmiş kullanım senaryoları dünyasının kapıları açılmış olur. Örneğin, ağ geçidi, günün farklı saatlerinde farklı armatür veya anahtar davranışı gerektiren grupları veya onların alt gruplarının kontrolü gibi karmaşık senaryoları tanımlamak için kullanılabilir. Enerji ölçümü ve otomatik enerji raporlaması, müşterilerin elektrikten nasıl ve nereden tasarruf edebilecekleri konusunda değerli bilgiler verebilir. Daha akıllı bir bina yönetim sisteminin parçası olarak esnek çalışma alanlarındaki veya toplantı odası rezervasyonlarındaki boş yerleri belirlemek için doluluk bilgilerini işlemek de bu sayede mümkündür. Dahası ağ geçidi, sahne arkasında, müşterilere işletim maliyetlerini azaltabilen ve pahalı arıza süresini ortadan kaldırabilen tanılama ve öngörücü bakım verilerine erişim sağlar.

Philips MasterConnect uygulamasıyla çalışan aydınlatma sistemlerinin gerçek güzelliği, açık standartlar üzerine kurulmuş olmalarıdır. Bu, bir müşterinin basit bir bağımsız aydınlatma sistemi ile başlayıp sonrasında bina daha fazla geliştirme gerektirdiğinde uygun bir ağ geçidi ekleyebileceği anlamına
gelir. MasterConenct sayesinde, tüm bunları herhangi bir satıcıya bağımlı kalmadan veya yeni ürünler veya bileşen sürümleriyle uyumluluk sorunları yaşamadan elde etmek mümkündür. Sektör, kabul görmüş, birlikte çalışabilir ve açık standartlara sahip olduğunda, bağlantılı aydınlatmanın ana akım
haline geleceğini öngörmek hiç de zor değil. D4i armatür içi standardına öncülük eden Signify’ın şimdiki amacı ise endüstri çapında birlikte çalışabilirliği sağlamak için kablosuz protokolü standartlaştırmaktır. Philips MasterConnect uygulaması tam da bu sistemi ilk olarak mümkün kılarak ana akım bağlantılı aydınlatma sistemlerinin önündeki engelleri ortadan kaldıran ve daha akıllı, bağlantılı bir geleceğin yolunu açan ilk çözüm olma iddiasını taşıyor.

Kaynakça:

Signify https://www.assets.signify.com/is/content/PhilipsLighting/Assets/philipslighting/unitedkingdom/20200616-simplescalable-standardized.pdf