spot_img

Karbon Baskılı Devre Kartları

GÖKHAN ERYİĞİT
ELEKTRONİK KART SORUMLUSU

Karbon baskı (Carbon Print) bakır pad üzerine uygulanan bir kaplama türüdür. Karbon baskı PCB kartı üzerindeki iki izi birbirine bağlamak, direnç oluşturmak veya kontak alanları arasında bağlantı oluşturmak için iletken görevi görür. Uygulama kalınlığı 15μm ve ± 5μm toleransı vardır. Karbon baskı esnek, sert vb. tüm PCB’lerde kullanıma uygundur. (μm: micron)

Karbon baskılı PCB’ler aşağıdaki uygulama ve ihtiyaçlarda yaygın olarak kullanılıyor.

• Ayarlanabilir veya sabit direnç oluşturmak
• Klavye, tuş takımı
• Uzaktan kumanda
• Otomotiv araçları
• Endüstriyel motor kontrolü
• Kaynak ekipmanları
• Buton veya kontak aktarımı
• Oyun konsolu, telefon

Karbon baskı PCB’lerin genellikle televizyon uzaktan kumandalarında, garaj kapısı kontrollerinde vb. bulunan kauçuk tuş takımı uygulamasıdır. Tipik bir iletken kauçuk tuş takımı bir anahtar merkezi etrafında açılı dokunma yoluyla işlev görür.

Bir TV uzaktan kumandasını söktüyseniz PCB kartlarında eskiden bastığınız her lastiğin altında çok hafifçe bastırılabilen küçük dairesel bir nokta olduğunu fark edebilirsiniz. Bu karbon dokunsal tuş basıldığında PCB ile temas eder hem dayanıklı hem de uygun maliyetli oldukça basit ve dahiyane bir çözümdür. “Karbon baskı PCB’lerin genellikle televizyon uzaktan kumandalarında, garaj kapısı kontrollerinde vb. bulunan kauçuk tuş takımı uygulamasıdır.”

İstenilen alanların doğrudan temastan veya lehimleme işlemleri sırasında korunması için tercih edilir. Genellikle lehimin kontaklara, terminaller ve kaplamalı deliklerin (PTH) üzerine akmasını önlemek için yüzey işlemi veya montaj işlemi sırasında seçilen alanlarının korunmasını sağlanır. Soyulabilir maske yeşil maske olarak bilinir lakin mavi, kırmızı renkte olanları da mevcuttur.

İşlem sırasında koruma görevi görür ve montajı bittikten sonra çıkarılabilir. Uygulamalarda güvenilir, zaman kazandıran ve maliyet tasarrufu sağlayan bu ürün, ısıya dayanıklı bantlarla (Red Tape) uzun süren manuel maskelemeyi geride bırakmıştır. Genellikle kalınlığı 0,2 ~ 0,4mm’dir. Bu kalınlığın kontrol edilme zorluğu bu uygulamanın dezavantajdır. Bu işlemler bittiğinde ve lehim maskesine artık ihtiyaç kalmadığında, mekanik olarak kaldırılabilir veya elle soyulabilir. Sökülebilir ve tek seferliktir.

• Bantlamaya kıyasla güvenilir, zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

• Kolayca çıkarılır ve kalıntı bırakmaz.

• Yüksek sıcaklığa (288°C) kadar dayanıklıdır.

• Kirletmeyen, lekelenmeyen ve aşındırıcı olmayan başarılı bir uygulamadır.

Karbon

Peelable yerine bazen ısıya dayanıklı bant kullanımı da tercih edilebilir. Genellikle tercih edilme sebebi 2mm üzerindeki delikli yapıların pull-off maske ile kapanması zorluğu veya elek ile kullanımda uygulama kalınlığı kontrol zorluğu sorunlarının önüne geçmektir. Sıcaklık dayanımları genel olarak (230-260C) aralığındadır. Kalınlığı genellikle 0.25mm ve altındadır. Bantlama genellikle insan eliyle yapılan, otomatik cihazlar tercih edilemeyen bir süreçtir. Bu nedenle hata payı soyulabilir lehim maskesine göre daha fazladır. Korunacak alanların SMD malzemelere yakın ve aynı yüzeyde olması durumunda elek kullanımı için tercih edilmesi zorunluluktur. Kart miktarına göre bantlama işlemini bitirebilmek için birkaç kişi veya uzun saatler sürebileceğinden işçilik maliyeti artacaktır.

Karbon