spot_img

Enerji Verimliliği: Kalıcı Tasarruf İçin Çift Yönlü Yaklaşım

Enerji Verimliliği

Enerji verimliliği, günümüzde enerji sektörünün en çok dikkate aldığı konuların başında geliyor. Küçük devrelerden büyük sistemlere kadar her alanda verimliliğin sağlanması hususunda çalışmalar yapılıyor. Gezegenimizin geleceği açısından da enerji kaynaklarının verimli kullanılması oldukça önemli çünkü, enerji kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. Enerji potansiyelinin verimli kullanılabilmesi ve kayıpların azaltılabilmesi için aktif ve pasif enerji verimliliği tedbirlerinin birlikte uygulanması gerekiyor. Pasif enerji verimliliği, ısı kaybının azaltılması, tasarruf sağlayan cihazların kullanılması gibi temel tedbirleri içerirken; aktif enerji verimliliği özel bir altyapı inşa etmek anlamına geliyor. Pasif enerji verimliliğine örnek olarak düşük tüketimli aydınlatma araçlarını kullanmayı, aktif enerji verimliliğine örnek olarak ise aydınlatma aracını bir kontrol sistemine bağlamayı verebiliriz. Kontrol sistemi sayesinde aydınlatma aracı, gün ışığına ve seviyesine bağlı olarak kendi kendini optimize edebilir. Tasarruflu aydınlatma araçları gibi enerji tasarrufu sağlayan cihazlardan yararlanılması elbette gereklidir, ancak tek başına yetersizdir. Gereken kontroller olmadan, bu önlemler çoğu kez, tüketilen enerjide ve kullanım şeklinde gerçek bir azalma sağlamaksızın sadece enerji kayıplarını engeller. Sürdürülebilir tasarruf sağlayabilmek için enerji ekipmanlarının etkin bir şekilde kontrol edilebilmesi gerekir.

Enerji Verimliliği

Harcanan enerjiyi ölçüp izleyecek ve gerekli durumlarda kontrol edebilecek bir sistemin kurulabilmesi enerji kaybının önlenebilmesinde oldukça önemli. Aktif ve pasif tedbirler bir arada uygulandığında kalıcı değişikliklerden ve verimlilikten bahsedilebilir. Tek başına uygulanan pasif verimlilik tedbirleri yeterli sonuca ulaştırmaz, bunun en önemli sebebi ise, aracın tasarruf sağladığına olan inançla daha uzun süreli kullanılmaya başlanmasıdır. Bu nedenle iki yöntemin bir arada uygulanması gerekir. Özellikle sistemlerin enerji tasarrufu sağlayacak şekilde organize edildiği yapılarda ciddi bir tasarruf sağlanabiliyor. Bu noktada ekipmanlar üzerinde kontrol sağlayabilmek büyük önem arz ediyor.

Enerji Verimliliği

Enerjinin önemli bir kısmı aydınlatma amaçlı kullanıldığı için bu alanda alınacak tedbirler de oldukça önemli sonuçlar doğuracaktır. Üstelik aydınlatma alanında basit tedbirlerle önemli sonuçlara ulaşmak da mümkün olabilmektedir. Kullanılacak aydınlatma araçlarının enerji tasarrufu sağlayacak ürünler arasından seçilmesi elzemdir. Bu alanda öne çıkan LED aydınlatmalar, tasarruf konusunda sağlanacak verimliliği en üst seviyelere kadar çıkarabiliyor. Toplumsal bilinçlenmeyle birlikte tercih edilme sıklığı artan LED aydınlatmalar artık devlet politikalarıyla da desteklenmeye başladı. Sokak aydınlatmalarında kullanılan ürünler, LED ürünlerle yer değiştiriyor ve ciddi bir tasarruf sağlanıyor. LED aydınlatmalar fiyat olarak standart ürünlerden daha yüksekte yer alsa da, sağladıkları tasarruf sayesinde, kısa sürede kendi masrafını ortadan kaldırabiliyor.