spot_img

Bulut Teknolojisi İnovasyonların Önünü Açacak

Bulut Teknolojisi

Bilişim teknolojileri baş döndüren bir hızla gelişmeye devam ediyor. Bugünün butik ve akılcı çözümleri geleceğin trendlerine dönüşecek. Bu trendlerin yavaş yavaş yaygınlaştığını gözlemlediğimiz bir süreçten geçiyoruz. Bulut teknolojisi olarak adlandırılan Cloud Computing’e yatırım yapan firmaların sayısı, günden güne artıyor. Bulut teknolojisi sayesinde, veriler internet üzerinde depolanabiliyor ve bağlantı olan her ortamda bu verilere erişilebiliyor. Bulut teknolojisi, bilgi teknolojilerini kullanma alışkanlıklarımızı kökten değiştirecek.

İnovasyonların önü açılacak mı?

Bulut teknolojisi, bilişim teknolojileri tarihinde atılmış dev bir adım olarak görülmeli. Bulut sistemlere kayacak olan yatırımların, her ölçekten şirket için temel altyapılara dönüştüğünü zaman içerisinde gözlemleyeceğiz. Temelde bulunan iş süreçlerini bulut teknolojisi sayesinde dijitalleştirebilen şirketlerde büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu hizmetlerin kullanımının yaygınlaşması inovasyon ve ARGE için de gerekli verilere erişimi hızlandıracak. Bilişim teknolojisi için bir devrim niteliğinde olan bulutla birlikte, bilgi teknolojilerini kullanma alışkanlıklarımız da derin bir dönüşümün eşiğinde. Bulutun ezber bozucu etkisiyle rekabetin günden güne hız kazandığı günümüzde yeni gelişmeler de yaşanacak. Endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti gibi gelişmelere altyapı desteği veren bulut teknolojileri, bu sayede inovasyonların da önünü açacak. Yapay zeka uygulamalarında ihtiyaç duyulan veri depolama ve işleme için gerekli altyapı çözümleri de hızlanacak. 2020’ye dair öngörüler işletmelerin yüzde 90’ının bulut uygulamalarını kullanacağını söylüyor.

Maliyetlerde düşüş sağlayacak

Veri merkezlerini ve sunucuları çeşitli fiziksel risklere karşı korumak, tabir yerindeyse yaşayan birer organizmaya dönüştürebilmek ve ayakta tutabilmek için şirketler ciddi bütçeler yükleniyor. Bulut teknolojisi bu anlamda maliyetlerde de bir avantaj sağlayacak. Sistemin tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden biri de düşük donanım ve yazılım maliyeti sunması. Birçok Avrupa ülkesinde bulut teknolojilerine yapılan yatırımlarda kurumlara özel teşvikler sunuluyor. Ayrıca yalnızca çalışanların değil aynı zamanda müşterilerin de ihtiyaç duydukları verilere erişimin kolaylaşması sisteme olan talebi artırıyor. Sistem iş gücünden de tasarruf sağlayacak.

Bulut Teknolojisi

Bulut teknolojisi sayesinde internet üzerinde depoladığımız verilere ve uygulamalara internet bağlantısı olan cihazlar aracılığıyla her ortamda erişebilmek mümkün. Ancak buluttaki verilere, sunucu veya servislere erişebilmek için hızlı ve kesintisiz bir bağlantıya ihtiyaç var. İnternet bağlantısının hızındaki düşmeler buluttan alınan verimin de düşmesine neden olabilir. Bu konuda özellikle ülkemizde internet sağlayıcıların da yeni yatırımlar yapması kaçınılmaz olacak.