spot_img

Pazarlama Dinamikleri ve Sektörün Geleceği

ZAFER YILDIRIM
SATIŞ VE PAZARLAMA MÜDÜRÜ

Pazarlama iletişimi özellikle gençlerin, son dönemlerde çalışmak için en çok tercih ettikleri bölümler arasında yer alıyor. Bu sayımızda işletmenin temel fonksiyonu olan satış ve pazarlamada, sektöre 40 yılını vermiş bir isimle konuştuk. Elektrik ve elektronik sektörünün öncü kuruluşlarından Özdisan Elektronik’in Satış ve Pazarlama Müdürü M. Zafer Yıldırım, sektörün dinamiklerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1960 doğumuyum. Açık Öğretim İşletme Fakültesi’nden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde de uygulamalı eğitimler aldım. 1977 yılından bu yana ticaretle uğraşan biriyim. 1981 yılına kadar Diyarbakır’da elektrik sektöründe ticaret yaptım. Sektördeki kariyerime İstanbul’da devam ettim. Elektriği çok iyi biliyordum; elektroniği ise Karaköy piyasasından öğrendim.

Özdisan ile yolunuz nasıl kesişti?

Uzun yıllar boyunca çeşitli şirketlerde çalıştım. 90’lı yıllarda kendi şirketimle piyasadaydım. Bu süreçte Özdisan ile iş birliği içinde çalışmalar yapıyorduk. Mustafa Yurttaş ile görüşmelerimiz devam ediyordu. Kendisi bir gün aileye katılmamı teklif etti. Ben de samimiyetle kabul ettim. 2000 yılından bu yana Özdisan’dayım.

Özdisan size neler kattı? Tecrübelerinizi anlatır mısınız?

18 yıldır bu ailenin içindeyim, ekibimizle büyük emekler vererek birlikte büyüdük. Cirolarımızdaki artış da bunu gösteriyor. Sayısız mühendisler yetiştirdik ve hepsi çok başarılı seviyelere geldi. Bu ailede hepimiz özveriyle çalışıyoruz. Özdisan, yerli bir şirket ve alanında yıllardır lider konumda. Hedefimiz gelecekte daha iyi işlere imza atmak. Pazarlama ise benim severek çalıştığım bir alan. Hatta bu iş için yaratıldığıma inanıyorum. Umarım uzun yıllar bu ailede sektöre emek vermeye devam ederiz.

Satış ve pazarlamada ne gibi sorumluluklarınız var?

Satış ve pazarlama her şirket için çok stratejik bir alandır. Bizim için de öyle. Ekibimle daha fazla verimlilik ve başarıya odaklanıyoruz her zaman. Tüm çalışma arkadaşlarımı da bu yönde motive ediyorum.

Satış ve pazarlama departmanının çalışan kadrosundan bahseder misiniz?

Departmanımızda üç kişi çalışıyor. Şirketin cirosunu yükseltebilecek adımları atıyouz diyebilirim. Pazarlama daha çok sahada işleyen bir süreç. Müşteri ziyaretleri işimizin önemli bir parçası.

Çalışan kadrosunu geliştirmeye yönelik programlar veriyor musunuz? Kadronuzu geliştirmeye yönelik faaliyetleriniz oluyor mu?

Özdisan’da çağın yeniliklerini yakından takip eden bir çalışan profili var. Yabancı dile de hakim arkadaşlarımız. Elektronik alanında her yeni gün gelişmeler oluyor biliyorsunuz. Bizler gelişimin bir süreç olduğunu biliyoruz. Bu nedenle öğrenmenin sonu yok diye düşünüyorum. İş geliştirme, müşteri
ilişkileri ve buna benzer çok sayıda eğitim programımız oluyor.

“Pazarlamanın püf noktası müşterinin ihtiyacını tam olarak anlamaktır.”

Pazarlama
Müşteri ilişkileri yaklaşımınızdan da bahseder misiniz?

Temel prensibim müşteri ile pozitif iletişim kurmaktır. Müşterilerimizi herhangi bir sorusu olduğunda yanıtsız bırakmıyoruz. İletişimin kesintisiz olması önemli. Müşteri ziyaretlerini, alanında uzman mühendislerimizle gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimizin teknik içerikli her türlü sorusuna cevap verebilecek donanımda mühendis kökenli temsilcilerimiz var. Bizce pazarlamanın püf noktası müşterinin ihtiyacını tam olarak anlamaktır. Zaten ihtiyacı doğru anladıysak, başarının yüzde 50’sini garantilemiş oluyoruz.

Satış performansınızı artırmanızı sağlayan ana dinamikler nelerdir?

Özdisan güçlü bir şirket. Sektörünün lideri. Müşterimize verdiğimiz her sözün arkasında durabiliyoruz. Bu durum bize güç veriyor. Kollektif çalışma ortamına çok önem veriyoruz.

“Özdisan güçlü bir şirket. Sektörünün lideri. Müşterimize verdiğimiz her sözün arkasında durabiliyoruz. Bu durum bize güç veriyor.”

Pazarlama
Özdisan’ın yurt dışındaki faaliyetlerinden de bahseder misiniz?

Özdisan olarak, son 5 yılda yeni bir yapılanma sürecine girdik. E-ticaret, yatırım yaptığımız önemli alanlardan biri. Bu platforma hizmet veren 60 kişilik bir ekibimiz var. Büyük emekler vererek oluşturulan bu çalışmanın, nihayet meyvelerini topluyoruz. Yurtdışındaki bağlantılarımızı kuvvetlendirmemize destek olan unsurlardan biri de ozdisan.com. Bunların yanı sıra yurtdışında sektörün en güçlü firmalarını temsil ediyor olmanın da avantajlarını yaşıyoruz. Yunanistan’a elektronik kartlar üretiyoruz. İtalya’dan yeni işler aldık yakın zamanda. Almanya ile uzun süredir iş birliği içindeyiz. Sektörümüzün yurtdışında düzenlenen en önemli fuarlarına katılıyor ve ilişkilerimizi bu platformalarda da geliştiriyoruz.

2019’a yönelik hedeflerinizi paylaşır mısınız?

Hedefim her zaman, bir öncekinden daha ileri gitmek oldu. 2019 yılında iş hacmimizi daha da
genişletmeyi hedefliyoruz. 2018 yılında ne yazık ki iflas nedeniyle birçok müşterimizi kaybettik.
Özellikle son dört ayda bu durum sektörde daha da hissedilir oldu. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu
nedenle sektörün birbirine destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemiz ve sektörümüz adına ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız.

“E-ticaret, yatırım yaptığımız önemli alanlardan biri.
Bu platforma hizmet veren 60 kişilik bir ekibimiz var.
Büyük emekler vererek oluşturulan bu çalışmanın, nihayet meyvelerini topluyoruz.”

Son yıllarda hangi ürün grupları daha ağırlıkta?

Aslında Özdisan olarak böyle genel bir ayrım yapmıyoruz. Eskiden pasif komponentler daha ağırlıktaydı
ancak son yıllarda genel elektronik odaklandığımız alan. Örneğin, benim en sevdiğim müşterilerimizden biri de İSPARK. Trafik lambalarını, araç kartlarını ve haberleşme takibini biz yapıyoruz.

Pazarlama