spot_img

Hologram Teknolojisi: Bilim Kurgudan Gerçeğe

Hologram Teknolojisi

Yıllardır bir kuşağın “Star Wars” filmlerinden de aşina olduğu hologram teknolojisi artık hayatımızda. Görüntülü görüşmelere henüz adapte olmuşken şimdi de hologram görüşmelerin yakın gelecekte hayatımıza gireceği söyleniyor. Gelişen teknolojinin en büyük buluşlarından biri olan hologram teknolojisi, herhangi bir nesnenin lazer ile yansıtılmasıdır. Bu teknolojide, Işığın değişik şekillerde yansıtılması sonucunda, görüntünün tabaka şeklinde görünmesi amaçlanıyor. Birçok farkı kullanım alanına sahip olan bu teknoloji, geleceğin teknolojisi olmaya aday.

Kimya, fizik ve elektronik gibi birçok farklı branşın desteğiyle günden güne gelişen ve hayatımızda daha çok yer edinen holografi, son yıllarda en çok tercih edilen teknolojiler arasındaki yerini aldı. İleri teknoloji ürünü olan hologramlar, bir resmin ya da bir yazının lazer yardımıyla üç boyutlu görüntüsünün çıkarılması anlamına geliyor. İki farklı lazer ışınının görüntü için bir araya gelerek, üç boyutlu bir fotoğraf oluşturması ile ortaya çıkan hologram teknolojisinin kullanımındaki en önemli sebepler arasında; taklit edilemez ve kopyalanamaz olması geliyor.

Aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok Avrupa ülkelerinin vazgeçilmez teknolojisi; paralarda, kimlik kartlarında, askeri kimliklerde, nüfus cüzdanlarında, pasaportlarda, ehliyetlerde ve diplomalarda da kullanılıyor. Yaşamı kolaylaştıran holografinin kullanımıyla; belgelerin orijinalliğini korumak, taklit edilmesini önlemek ve korsan üretimin önüne geçmek hedefleniyor. Aynı zamanda güvenlik alanında da kullanılan hologram, günlük yaşamda ve pek çok sanayide tercih edilen son teknolojilerden biri.

Hologram Teknolojisi

Gerçek hologram, çıplak gözle bakıldığında 3 boyutlu olarak algılanıyor. Taklit hologram 3 boyut hissi vermediği gibi metalik renkteki etiketler üzerine çelik klişe basıncı ile imal ediliyor. Sahte hologramlar bulunduğu yüzeyden sökülerek farklı bir yüzeye rahatlıkla yapıştırılabilirken; gerçek hologramlar sökülme esnasında kendini imha ediyor. Gerçek hologramlarda görüntü son derece nettir, adeta mücevher görünümündedir ve tüm açılardan parlak bir görüntü yansıtır. Taklit hologramlar üzerinde tahribat meydana gelebilir. Ayrıca sahte hologramlar içerik olarak hologram tekniklerinden yoksundur. Tüketiciler, hologramlar üzerindeki seri numarasını, satın aldıkları ürün ambalajı üzerinde belirtilen internet sayfasından sorgulayarak; ürünün sahte olup olmadığını, nerede, hangi tarihte üretildiğini ve son kullanma tarihi gibi önemli bilgilere ulaşabilirler.

Hologram Teknolojisi

Markaların güvenlik amacıyla gündelik yaşamda ve sanayinin birçok farklı kolunda sık sık başvurduğu bir teknoloji olan holografi, sanat dallarında da kullanılmaya başlandı. Usta sanatçıları konser salonlarına konuk eden bu ileri teknik, teknoloji ve sanat tutkunlarına nostaljik anlar yaşatıyor.

Hologram Teknolojisi

Akıllı asistanlar, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmeye başladı. Peki ya onları hologram ile görerek tecrübe etmek istemez misiniz? Yapay zekanın hologram ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu eşsiz teknolojiyi yalnızca filmlerde görmeyeceğiz. Mark Zuckerberg de dahil olmak üzere pek çok yatırımcının ve özel şirketin odaklandığı yapay zekalı hologram asistanlar, yakın gelecekte hayatımızda olmaya başlayacak.